Gençlere PTT ödemeleri yapıyor, işsizlik maaşları hesaplara yatıyor. 

İşsizlik katkısı alanların hesaplarına paralar yatmaya başlandı. Bayram öncesi müjde geldi.  Bu kez ödemelerin PTT aracılığıyla gerçekleştirileceği bildirildi. İşsizlik maaşı ödemeleri, ülke genelinde işi olmayan vatandaşlar için hesaplara yatırılmaya devam ediyor.

Asgari ücret üzerinden ödeme yapanlara taban tutardan daha yüksek aylık ödenirken, tavandan ödeme yapılan kişiler de bulunuyor.

İşsizlik aylığı ödeneklerini alabilmek için vatandaşların işlerinden kendi rızaları dışında çıkarılmaları gerekiyor. Bu şekilde işten çıkarılan vatandaşların, yeterli prim gün sayısına sahip olmaları durumunda işsizlik maaşı başvurusu kabul ediliyor. İşsizlik aylığı ödemeleri için gerekli şartların Türkiye İş Kurumu tarafından duyurulduğu belirtiliyor. İŞKUR tarafından, vatandaşların prim ödeme süresi, başvuru süresi gibi birçok koşulun ayrıntılı olarak açıklandığı ifade ediliyor.

İŞSİZLİK ÖDEMESİ İÇİN 3 TEMEL ŞART

İşsizlik aylığı ödemeleri için 3 temel şart bulunuyor. İlk olarak, kişinin kendi isteği dışında işsiz kalması gerekiyor. İkinci şart, kişinin hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 günlük sürede hizmet akdine tabi olmasıdır. Son önemli koşul ise hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmiş olmasıdır.

İŞSİZLİK ÖDEMESİ 600 PRİM GÜNÜ 4 AYLIK DÖNEM

Yukarıda da belirtildiği gibi, 600 gün prim ödeme ve son 4 aylık dönemde de prim ödemesi yapma şartıyla işsizlik aylığı ödenmektedir. Bu süreçte, başvuru sürecinin de diğer koşullar arasında yer aldığı ifade edilmiştir. Vatandaşlar, işlerinden ayrıldıktan hemen sonra 30 gün içinde başvurularını yapabileceklerdir. Başvurular için belirlenen sürelerin geçmesi durumunda işsizlik aylığı hakları kaybedilecektir.

İşsizlik ödemelerinin en kısa süresinin 6 ay olduğu belirtilirken, çalışanların prim gün sürelerine göre bu sürenin 8 ila 10 ay arasında değişebileceği ifade edilmektedir. 600 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigorta primlerini ödeyen kişiler, 180 gün (6 ay) işsizlik maaşı alabileceği belirtilmektedir.

Editör: Bilal Kayaaltı