Erken Osmanlı mimarisinin en önemli merkezi olarak kabul edilen Bursa, bu döneme ait çok sayıda mimari eser barındırmaktadır. Her mahallede bir, bazen de iki mescidin yer aldığı kentimizdeki mimari eserler, moloz taş, kaba yonma taş, kesme köfeki taşı ve mermer kaplama duvar işçiliklerine sahip olarak, Osmanlı mimarisinin hemen tüm aşamalarından örnekler sunmakta ve mimari gelişimdeki ivmeyi göstermektedir. Camiler de bu dönem içerisinde önemli bir yere sahip olan yapılardır. Bursa’da erken devir Osmanlı mimarisinde yaygın olarak kullanılan plan şemalarının hepsinden örnekler görülebilir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk payitahtlarından olan Bursa’nın mimariye vurduğu damga, “Kalkan duvarı”, “Türk üçgeni”, “Bursa kemeri” gibi ilk defa kentimizde kullanılıp da sanat tarihi terminolojisine girmiş olan terimlerden de anlaşılmaktadır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği 20 mezar ve türbeyi sanal alemden kamuoyu ile paylaştı. İşte o eserlerden bazıları:

Çoban Bey Türbesi

Umur Bey mahallesinde, kendi adıyla anılan sokakta türbe, Osmanlı İmparatorluğunun kurucularından Osman Bey’in oğlu Çoban Bey’e aittir. Türbe kare planlı, üzeri basık kubbe ile örtülüdür.

OSMAN GAZİ TÜRBESİ

Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanındadır. Osman Gazi Söğüt’te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür. Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra naaşı Bursa’ya getirilerek Bizans dönemine ait Saint Elia (Gümüşlü.

ORHAN GAZİ TÜRBESİ

Bursa Tophane semtinde, Tophane Parkı girişinin sağında, Osman Gazi Türbesi’nin karşısındadır. Bizans döneminde tarihlenen Saint Elie Kilisesi kalıntısı üzerine yapılmıştır. Kiliseye ait mozaik kalıntıları döşemelerinde günümüze kadar gelmiştir.

OKÇU BABA TÜRBESİ

Nusret Paşa Türbesi olarak da bilinir. Hisar bölgesinde Saltanat Kapıya yakın bir alanda bulunan türbenin 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.Bursa’nın fethinde önemli hizmetleri olan Nusret Paşa’ya aittir.

CEM SULTAN TÜRBESİ

Altıgen planlı bu türbe, talihsiz Sultan Cem Sultan’ın mezarını barındırmaktadır. Kubbe ve duvarlar zengin kalem işleri ile bezelidir.Duvarlar pencere üzerlerine kadar altıgen firuze çinilerle kaplıdır. Giriş kısmı mermerdendir.

ORHAN GAZİ KÜLLİYESİ

1339-1340 yılları arasında Orhan Bey tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, mektep, hamam ve han (Emir Hanı) yapılarından oluşmaktadır.

MURADİYE KÜLLİYESİ

Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan son külliyedir. Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiştir.

İZNİK / KIRGIZLAR TÜRBESİ

İznik’in fethi sırasında Osmanlı’nın yanında olan Kırgız Türkleri’nden şehit olanlar anısına, Orhan Gazi tarafından 1331 yılında inşa ettirilmiştir. Mimari özellikleri ve kalem işi süslemeleri ile sanat tarihi açısından ayrıcalıklı bir yere sahiptir.

İZNİK / BERBER KAYASI (KRAL LAHDİ)

İznik’in doğusundaki tepenin eteklerinde bulunan yekpare bir lahittir. İ. Ö. 2. yüzyıldan kalan bu lahdin, Bithynia Kralı II. Prusias’a ait olabileceği sanılmaktadır.

İZNİK / HYPOJE (MEZAR)

Yeraltı mezarlarının 4. ve 5. yüzyıla ait olduğu bilinmektedir. Tavanı ve duvarları, Erken Hıristiyanlık Dönemi’nin tipik renkli freskolarıyla kaplı olup, tavus kuşları ile oluşturulmuş kompozisyonda, renkler hala canlılığını korumaktadır.

YILDIRIM KÜLLİYESİ

Osmanlı Devleti’nin mimarlık ve yapı alanında bir üslup bütünlüğünü simgeleyen Yıldırım Külliyesi, Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılmıştır.

Üftade Türbesi

Üftade Camisinin doğusunda yer alan türbede, 1589 yılında vefat eden Üftade, oğulları Mustafa, Mehmed, Hayreddin, Ahmed’e ait sandukalar ile kimliği belirsiz dokuz ahşap kabir bulunmaktadır. Kare planlı bir yapıdır.

Emir Sultan Türbesi

Osmanlı sultanı dönemlerinde yaşamış ve sufilikte velilik rütbesini kazanan Emir Sultan Hazretleri’nin türbesinin Müslüman dünyasında beşinci makam olduğu ileri sürülmektedir. Peygamber soyundan geldiği için “Emir”, gönülleri fethettiği için “Sultan” unvanı almıştır.

Yeşil Türbe

Yeşil Camii’nin güneyinde bulunan Yeşil Türbe, Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından 824H. (1421) yılında yaptırılmıştır. Türbenin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır Türbe sekiz köşeli bir yapı olup, dıştan yüksek kasnağı, sivri kubbesi ile karakteristik bir mimariye sahiptir.

I.Murad Türbesi

Hüdavendigar Camii karşısında yer alan I. Kosova Savaşı’nda (1389) şehit olan Sultan I. Murad’ın türbesini oğlu Yıldırım Bayezid yaptırmıştır. Ancak günümüzde mevcut olan türbe, eski temelleri üzerine, 1855 depremi sonrasında yeniden yapılmıştır.

Editör: Haber Merkezi