Akaryakıt zamlarına bağlı olarak, seçimin ardından başlayan zam yağmuru, vatandaşı çileden çıkardı. Faizlere yapılan artışlar bile enflasyonu düşüremedi.  TÜİK’in Ocak ayında yıllık bazda açıkladığı rakam yüzde 64,86 olurken, ENAG’ın hesaplamaları yüzde 129’u buldu.  Kırmızı ete son bir yılda yüzde 200’e varan zam gelirken, kuzu eti fiyatı etin çeşidine ve şehirlere göre 400-600 TL arasında değişti. Buna bağlı olarak beyaz etin fiyatında da artışlar sürerken, Ramazan ayında ise tavuk etine yeni bir zam geleceği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Yılmaz duyurdu: Kamuda tasarruf tedbirleri başlıyor Cumhurbaşkanı Yılmaz duyurdu: Kamuda tasarruf tedbirleri başlıyor

İŞÇİ MALİYETLERİ DE ARTTI

Sektör temsilcileri, kırmızı ete kıyasla daha fazla zamlanan beyaz ete Ramazan ayında yeni bir zam daha geleceğini aktarıyorlar. Akaryakıta gelen zamlardan dolayı  artan gıda fiyatlarında kırmızı ete yansıyan zam oranının diğer gıdalara göre düşük kaldığını belirten üreticiler, hayvancılıkta artan maliyetleri işaret ederek, “Bugün bir simit 15 lira. Bir ekmek 9 lira oldu. Bakın yüzde 300, 400 zam gelen temel gıda maddeleri var. Hayvancılıkta şu anda çoban bulunmuyor. Bir hayvanın hem besleyen için bir maliyet gerektiriyor hem satan için bakın bir dükkân kirası 20 bin liradan aşağı değil. Bugün bir esnafın elektriği suyu 10 bin liradan aşağı değil. Bugün bir işçinin işverene maliyeti en kötü şartta 25 bin lira. Et pahalı mı? Tabii ki vatandaşa pahalı geliyor, doğru. Alım gücü düştü. Bugün 17 bin lira asgari ücret alan bir kişiye tabii fazla geliyor.” 

BOSNA VE SIRBİSTAN'DAN ET İTHAL EDİLDİ 

Fırlayan fiyatların düşürülmesi kırmızı et ithalatına halen devam edilirken, önceki dönem Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bosna Hersek ve Sırbistan'dan zamları düşürebilmek için ithalat yapmasına rağmen fiyat artışlarını engelleyememişti. 

Editör: Bilal Kayaaltı