Beyazlar savaştı, biz öldük

Biz kimiz? Zenci yani köle, yani siyah halk. 70’li yıllarda Muhammed Ali ile John Frizer arasında Kenya’da unvan maçı yapılıyor. Fakat bahisler şöyle, Muhammed Ali ilk raundun kaçıncı dakikasında nakavt olacak? Yani Ali’ye hiç şans verilmiyor ama Frizer Ali’nin yumruklarıyla nakavt oluyor

Ali'ye spiker nasıl başardın? Seni ne motive etti diye sorar. Ali cevap verir, derki ‘ezilen zenciler’ için vurdum. Spiker, Frizer’da zenci diye karşılık verir. İşte o zaman Ali asırlara taşınan su sözünü haykırır, ‘doğru zenci ama satılmış zenci, yani kendi kimliğinden utanan.’

Şahsiyetsiz onursuz zencilere isyan eden Ali’nin yol arkadaşı MALCOLM X, aynı ideal ve hedef olarak onurlu yaşamayı her türlü adaletsiz uygulamaları reddetmektedir. Hayatı 40 yıl inanılmaz iniş çıkışlar ile dolu bir insan. Halkının savunucusu papazın oğlu 4 kız çocuğu babası MALCOLM’un hayatı cezaevinde tam180 derece değişir.

Başak bir değişle İslam'la tanışır ve tüm kötü eylemleri toprağa gömer, adeta yeniden doğar. Burada rahat durmaz, inandığı gibi yaşamak için öğrendiklerini uygulayıp ve halkıyla paylaşır. Öncelik adalet ve özgürlüktür, bu uğurda mücadele eder ve şehit edilir.

Gelelim bugüne.

1992 yapımı MALCOLM X’i anlatan filmi bir kaç kez izleme fırsatım olmuştu. Son bir hafta okuduğum Malcolm kitapları beni derinden etkiledi. Hayaller kurması bile yasak olan bir halkın kendine gelmesinde büyük payı olan bu Müslüman adamı anlatmak, insanı bir görevdir. Tabi herkesin merek ettiği X ne manaya geliyor cevabım. Geçmişinden köklerinden koparılmış bir halkın bilinmeyen geçmişiyle örtüşüyor.

Son olarak şunu söylemek istiyorum, algı operasyonları yapan riyakar siyasetçilere kanmayın. Onların karşısında eğilip, bükülmeyin. Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı olmadan çok önceleri, Saadet’teyken AK Parti’yi gaz lambalı, maskeli, ampullü etkinliklerle eleştiren, siyasi hayatı kirlenmişlikle dolu olanlara ‘hadi oradan’ demesini de bildirmek gerekiyor.

Okumamızı bitirirken, ABD’de hak ve özgürlük mücadelesi veren kara derililerin ağabeyi MALCOM X’e bir kez daha selam olsun.