Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların aşırı ısınmasına neden olan El Nino'nun etkisinin azaldığını açıkladı. El Nina etkisi ile havaların serinleyeceğine dikkat çekti. 

Sicak3

Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Bu yıl mayıs ayında havalar biraz serin geçti. Özellikle tarımla uğraşanlar yeteri kadar sıcak olmadığı için şikayetçiydi. Şimdi sıcaklıklar arttı ve bu tarım açısından olumlu bir gelişme. Sıcaklardan korkmayacağız. Sıcaklığın artmasıyla tarım ürünlerinin ve yağışların artacağını, bu durumun tarım için avantajlı olduğunu bilmemiz lazım. Ancak, yaşlılar ve tansiyon hastalarının 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini, bu saatler dışında işlerini ayarlamaları gerektiğini unutmamak lazım" dedi.

Sicak2

BİRAZ NEFES ALACAĞIZ

Halkın tansiyonu yükseldi; Bursa'da çarşı pazar ölçüm yaptılar Halkın tansiyonu yükseldi; Bursa'da çarşı pazar ölçüm yaptılar

Prof. Dr. Yaşar, geçen yıl yaşanan 'Süper El Nino'nun etkilerinin hala devam ettiğini, ancak yavaş yavaş sona erdiğini dile getirdi. "Süper El Nino, okyanusların çok fazla ısınması demek. Deniz suyu yaklaşık 2 derece kadar ısındı ve bu nedenle havalar çok sıcak geçti. Ancak artık etkisini kaybediyor ve yerini 'La Nina'ya bırakacak. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yıl ise deniz suyu sıcaklıkları daha serin seyrediyor. Çok sıcak dönemlerin sonuna geliyoruz. Büyük olasılıkla 'La Nina' başlayacak ve hava soğuyacak" ifadelerini kullandı.

Editör: Bilal Kayaaltı