Bursa’nın göbeği, Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde Süluki Cami’nin hemen önü, sürekli güvercinlerle doludur, kah cami çatısı, kah ağaçlar üzerine konup, Şehreküstü Meydanı ile Süluki Camii arasında uçup gider gelirler! Güvercinler bir kentin süsüdür, bereketidir, simgesidir. Bu kuşlar için yaya yolu üzerinde yem satan simitçiler vardır! Güvercinlerin yeme ihtiyaçları bu şekilde karşılanır!

Buraya kadar anlattıklarım normal.

Şimdi size anormal olan durumu aktarmaya çalışacam.

Süluki Cami’nin yaya yolu üzerinde bulunan çeşmenin hemen önüne birileri su koyuyor ve su ile birlikte ekmek artıkları döküyor. Uzun zamandır bu yapılıyor ve kimin tarafından o ekmek artıklarının döküldüğünü öğrenemedim. Süluki Cami imamına da sordum, onlar da bilmiyormuş.

Bakın; Bursa’nın göbeği, kentin merkezinin tam da ortasına kuşlar yesin diye ekmek artıkları dökülüyor. Öyle üç beş ekmek de değil, resmen küflenmiş kokuşmuş ekmek yığınından söz ediyorum. Bazen o ekmek yığını, abartmış olmayayım ama tepecik oluşturuyor! Zaten buğdayla karnı doymuş olan kuşlar da elbet bu ekmeklere ilgi göstermiyor.

Görüntünün ne kadar çirkin ve tiksinti verici olduğunu betimleyecek söz bulamıyorum! Bir süre sonra etrafı koku sarıyor, daha sonra da belediyenin temizlik görevlileri temizliyor ama o malum şahıs aynı işleme inatla tekrar ediyor!

31 Aralık 2022 Cumartesi günü, yani yılın son günü oradan geçerken bir de ne göreyim, aynı yerde (Süluki Cami’nin dibi) yine ekmek artıkları dökülmüş, görüntü fecaat!

Hemen cep telefonumu çıkardım ve videoya çektim. Amacım Bursa zabıtasına ihbarda bulunmak.

Çektiğim videoyu zabıtaya atmak için Google’dan Bursa BŞ Belediyesi Zabıtası’na WhatsApp’tan ulaşmak için soruşturdum, ayrıntısına bakmadan, bir zabıta numarası bulup WhatsApp’tan saat 16:23’te videoyu yolladım.

16:26’da yanıt geldi, yan, 3 dakika sonra: Merhaba inegöl belediyesi

Haydaa, dikkat etmemişim! Bursa BŞ Belediyesi diye yanlışlıkla İnegöl Belediyesi’nin WhatsApp hattını eklemişim ama helal olsun! 3 dakika içinde bana yanıt verdiler

İnegöl belediyesi ile yaptığım istişarenin görselini de şuraya ekleyeyim.

Saat 16:36’da aynı videoyu, internetten bulduğum Bursa Bş Belediyesi İhbar Hattı’nı ekleyip çektiğim videoyu onlara da yolladım ve şunları ekledim altına:

“Zabıta Müdürlüğü'nün dikkatine! Bu görüntüleri az önce çektim. Burası Bursa'nın göbeği ve birileri sürekli küflü ekmek atıp aklı sıra kuşları güvercinleri beslediğini zannediyor ama etrafı leş gibi yapıyor. Camidekileri sürekli uyarmamıza rağmen onlar da bunu kimin yaptığına dair bilgi edinemedi. Lütfen buna bir çözüm bulunuz, ceza mı kesersiniz başka bir şey mi yaparsınız bilemiyorum, o kuşlara zaten gerekli yemler atılıyor, güzel Bursamıza bazı ahmaklar böyle zarar veriyor. Bilginiz olsun! Buna bir dur deyin artık! Saygılar hayırlı seneler!”

Peki tepki geldi mi Bursa BŞ Belediyesi İhbar Hattı’ndan, evet geldi, tam 3 gün sonra, 2 Ocak 2023’te, saat 10:12’de lütfedip yanıt vermişler, hem ne yanıt:

“Talebinizin değerlendirilebilmesi için T.C. Kimlik numaranıza, doğum tarihi bilgilerinize (gün /ay/yıl) ve bahsetmiş olduğunuz bölgenin tam adres bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bilginize”

Şaka gibi ama şaka değil, gerçekten dalga mı geçiyorlar, diye bir daha okudum! Yok baya ciddiler, ben de dedim ki; “Vatandaşın biri düzenli olarak, mütemadiyen güzel Bursa'mızın içine ediyor, bunun videosunu çekip, bilgisini aktarıyorum, siz bana 3 gün sonra dönüp, dalga geçer gibi, "Talebinizin değerlendirilebilmesi için T.C. Kimlik numaranıza, doğum tarihi bilgilerinize (gün /ay/yıl) ve bahsetmiş olduğunuz bölgenin tam adres bilgilerine.." diyerek mesajla karşılık veriyorsunuz! Şaka mısınız siz? Videoda görülen yeri bilmiyor tanımıyorsanız siz nasıl Bursalısınız?

Devam ettim yazmaya…

“Size somut delil ve video atıyorum, buna hemen müdahale etmek yerine işlem koymak için saçma salak bürokratik talepler istiyorsunuz! Anlaşılan bunu haber yapıp sizin yüzünüze vurmak daha çok hoşunuza gidecek! Siz 3 gündür neredeydiniz, noel tatili mi yapıyordunuz(!) da koskoca Bursa BŞ belediyesi ihbar hattından bana 3 gün sonra lütfedip dönüş yapıyor, işi yokuşa sürüyorsunuz! Ben vatandaş duyarlılığı ile hareket edip bunu size bildiriyorum eğer sorunu çözmeyi beceremiyorsanız ben bir Bursa sevdalısı olarak farklı yollarla bunu çözerim. Yazın google amcaya, Suat Oktay Şenocak kimmiş diye sorun bakalım size bu videoyu çekip yollayan Bursalı hemşerinizi tanıyın. Siz cimer ya da bimer misiniz de benden tc istiyorsunuz, şaka mısınız nesiniz?”

Bursa BŞ Belediyesi WhatsApp İhbar Hattı ile yaptığım yazışmanın tamamının görselini de şuraya ekliyorum!

Saat 15:35’de de Bursa BŞ Belediyesi’nden bir hanımefendi beni telefonla aradı ve ne istedi biliyor musunuz?

“Videonun çekildiği yerin konumunun açık adresini!”

Şaka değil vallahi aynen bunu istedi. Bursa BŞş Belediyesi zabıtaları, videosunu yolladığım yeri bilemiyor, tanımıyor, bulmama ihtimali olabilir mi?

İnegöl Belediyesi 3 dakika içinde bana yanıt veriyor, koskoca Bursa BŞ Belediyesi 3 gün sonra!

Kendi kendime dedim, "acaba Bursa BŞ Belediyesi Noel münasebetiyle(!) yeni yıl kutlamaları için tatile mi girdi?

Bursa’nın göbeğine birileri ekmek yığınları döküyor ve bunca zamandır hiçbir duyarlı(!) vatandaş çıkıp ihbarda bulunmamış olmasına mı üzüleyim, yoksa o ekmek yığınlarını inatla döken ve o küflü ekmek yığınlarını kuşlara layık görerek iyilik yaptığını zanneden zavallıya mı acıyayım, yoksa o çöp haline gelen ekmekleri temizleyen ama bunu kimin yaptığını araştırmadan amirlerine şikayet etmeyen (belki de etmiştir ama amirleri aldırış etmemiş de olabilir) temizlik görevlilerine mi üzüleyim, veya Bursa BŞ Belediyesi'nin tutumuna mı yanayım, bilemedim!

Yıl oldu 2023 ve ben gelmişim size bunları anlatıyorum, ne acı, ne trajik, kentli olamamış insan yığını arasında gerçekleri, çarpıklıkları, yanlışları gören kaç kişiyiz, diye soruyorum kendime, beyhude bir umutla!