Yapılan sözleşmeyle Büyükşehir iştiraklerinde çalışan işçilerin maaşlarına yapılan artış, emekçilerin yüzünü güldürdü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü, BİNTED Genel Müdürlüğü, BURULAŞ Genel Müdürlüğü, Kültür AŞ şirketi ile HAK-İŞ Sendikası’na bağlı Hizmet-İş ve Özgüven-Sen sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmesi, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda düzenlenen törenle imzalandı.  Başkan Alinur Aktaş, toplu iş sözleşmesinin imzalanacağı alana alkışlar, konfetiler ve tezahüratlar arasında girdi.

“ÇÖZÜM ÜRETTİK, YÜZLERİ GÜLDÜRDÜK”

Başkan Aktaş, belediye personelinin merakla beklediği maaşlardaki iyileştirme oranlarını personelin yoğun katılım gösterdiği toplantıda kamuoyu ile paylaştı. Personele seslenen Başkan Aktaş, zor zamanlardan ve sıkıntılı günlerden geçtiklerini ancak çok güçlü bir aile ve kurum olduklarını söyledi. Ailenin her bir ferdinin çok değerli ve kıymetli olduğunu belirten Başkan Alinur Aktaş, her buluşmada çalışanları dinlediğini, kulak verdiğini ve çözüm üretmeye çalıştığını ifade etti. Aktaş, sahada, direksiyon başında veya masa başındaki her bir çalışanın büyük aşkla ve özveriyle çalıştığını bildiğini dile getirdi. Birlik ve beraberlik ruhuyla 6 yılı geride bıraktıklarını anlatan Başkan Aktaş, “Bugüne kadar şehrimize hizmet etmiş tüm büyüklerimize teşekkür ediyorum. Ben çok kutlu bir şehre hizmet ediyorum. Bu şehrin her bir karış toprağı şehit kanlarıyla sulanmış. Çanakkale’de en fazla şehit veren vilayet burası. Bu şehir Osmanlı’nın 6 tane padişahına, yüzlerce Allah dostuna ev sahipliği yapıyor. Bu şehir kadim medeniyetimizin izlerini her bir köşesinde taşıyor. Bursa’nın her bir köşesinde çalışan arkadaşlarımızın izi var, alın teri var. Ne mutlu sizlere ki Bursa’nın geleceğinde hayırla ve duayla yad edileceksiniz. Ekip ruhuyla çalışarak birçok zorluğa el birliğiyle karşılık verdik. Dünyayı esir alan pandemi yaşadık. Herkes evlerindeydi, biz sokaklardaydık. Asfalt yaptık, kilit parke yaptık, ilaçlama yaptık, garibanların evlerine sıcak yemek olarak gittik. Allah hepinizden razı olsun. Büyük bir deprem yaşadık. Deprem bölgesinde her bir kardeşimin ayrı ayrı katkısı var. Büyükşehir Belediyesi Antakya’da evde bakım oldu, erzak dağıtımı oldu, 3 tane konteyner kent oldu. Sel oldu, taşkın oldu, yangın oldu sizin özveriniz ve fedakarlığınızla ben o şehirlerde göğsümü gere gere gezdim. Hep beraber bunları gerçekleştirdik. Bugüne kadar şehrimize, farklı şehirlerde ve Balkanlar’daki çalışmalarda destek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“BEKLENTİLERİ KARŞILADIK”

Aktaş, kısa bir süre önce Cumhur İttifakı’nın aldığı karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebligatıyla kendisine belediye başkanlığı görevinin tebliğ edildiğini hatırlattı. Aldıkları emaneti en güzel şekilde yerine getirip, kutlu şehre 5 sene daha hizmet etmeyi Allah’tan dileyen Başkan Alinur Aktaş, salgının, depremin, dünyadaki ekonomik değişimlerin, Ukrayna-Rusya savaşı, Gazze’deki soykırımın ülke ekonomisine verdiği sıkıntıların herkes tarafından bilindiğini ifade etti. Ülkeye hizmet eden, bayrağına saygılı tüm sendikaların baş tacı olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Hiçbir çağrıya gerek kalmadan arkadaşlara talimat verdim. Acilen toplu iş sözleşmesi zamanı olmamasına rağmen ek protokol oluşturulmasıyla alakalı bir talimat verdim. Farklı rakamlarda yansımalar oldu. Nihayetinde bir protokol gerçekleştirdik. Fakat enflasyonun etkili olduğu ortamın, hakeza devlet memurlarıyla alakalı devletimizin maaş ayarlamalarıyla yaptığı çalışmaların sizlerde de bir beklenti oluşturduğunu, ama her şeyden öte her birinizin bir ev geçindirdiğini, işi, aşı, alın teri için bunu hak ettiğini bilen insanım. Dönem dönem birebir yaptığım görüşmelerde de veya toplu buluşmalarımızda aynı şeyleri ifade ettim. Sizlerin birçoğu son dönemde özellikle özlük haklarınızla alakalı konudan ziyadesiyle bahsettiniz” dedi.

“DENGEYİ SAĞLADIK”

Artışlardan Bursa Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ve iştiraklerin bünyesinde görev yapan toplam 10 bin 357 çalışanın istifade edeceğini dile getiren Başkan Aktaş, “Hangi iştirak şirketimizde olursa olsun Bursa’ya yapılan hizmetler açısından bütün çalışanlarımız aynı değere sahiptir. Eşit ücret şartlarında çalışmalıdır düşüncesiyle hareket ediyoruz. Mimar olsun, mühendis olsun, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı olsun, daire başkanı veya şube müdürü olsun, temizlikçi, çaycı veya mutfakta çalışan olsun. Hepsi bizim için önemli. Hepsi değerli. Önceki dönemlerde hayata geçirmeye başladığımız eşit işe eşit ücret çalışmalarımızda, en çok çalışanımızı istihdam ettiğimiz Binted özelinde, çalışanlarımızın 198 ücret grubunda yer alan farklılıklarını ortadan kaldırarak, 15 ücret grubunda toplamıştık. Sendikalarımıza bu konuda verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Farklı şirketlerde farklı şartlarda çalışan benzeri işler yapıp farklı maaşlar alan arkadaşlarımız vardı. Bunları bir araya getirmek çok kolay değil. Bizim arkadaşlarımız bu manada daha müreffeh bir hayat seviyesine ulaştırmak ama dengeyi sağlamak gibi bir zorunluğumuz vardı” diye konuştu.

Bursa Kapalı Çarşı özelliğini kaybetti! Bursa Kapalı Çarşı özelliğini kaybetti!

“BAHANELERE SIĞINMADIK”

Hem iştiraklerde hem de diğer Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ bünyesinde çalışanların ücretlerini üst seviyeye çıkartmakla alakalı bir çalışma yaptıklarını anlatan Başkan Aktaş, “Yemek yardımını yüzde 50 oranında arttırarak 157 TL’ye çıkardık, bu da aylık net 3 bin 450 TL yemek yardımı anlamına geliyor. Aile ve çocuk yardımını bugün itibariyle devlet memurlarına ödenen tutarlara çıkararak ve yüzde 312 oranında artırıldı. Bu ödenekler bütün iştiraklerimiz bünyesinde eşitlenerek çalışanlarımıza 2 bin 100 TL tutarında yansıtılacak. İş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ilâ yüzde 184 oranında bir artış sağladık. Bugün yaptığımız ek protokoller ve sözleşmeler Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. Şubat’ta aldığınız maaşlarınızı zamlı alacaksınız. Hiçbir bahaneye sığınmadık. Hiçbir geciktirmeye bugüne kadar maruz bırakmadık. Bugünden sonra da inşallah bıraktırmamayı Rabbim bizlere nasip etsin. Toplu iş sözleşmeleri ve ek protokoller ile yüzde 70 ilâ yüzde 88 arasında değişen oranlarda ücret artışı yapacağız. Bu aydan itibaren toplu iş sözleşmesine ve ek protokollere göre asgari ücret artışları ve benzeri enflasyon artışlarıyla alakalı sözleşmeler zaten var. 45 saat çalışma sisteminde çalışan arkadaşlarımız için en düşük ücretli kadrolarında görev yapan 3 yıl kıdemli evli ve 2 çocuk sahibi olanlar için en az ücret 33 bin 700 TL’ye yükseldi. 42,5 saat esasıyla çalışan arkadaşlarımızın alacağı en düşük maaş ise 32 bin 250 TL olarak belirlendi” dedi.

“PROMOSYONLAR HESAPLARINA YATTI”

Yapılan anlaşmaların 3 yıl yürürlükte olacağını ifade eden Başkan Aktaş, “Şubat ayı başından itibaren de tam bir şekilde hesaplarınıza yatacağını ifade etmek isterim. Bilindiği gibi promosyon paraları var. Geçmişte bir bankayla anlaşma yapmıştık. Oradan gelen promosyon paralarının hepsi kuruşuna kadar hesaplarınıza yattı. Daha sonra o bankayla olan anlaşmamızı iptal ettik. Başka bir bankayla anlaşma yapınca yeni promosyon paraların da tamamı hesaplarınıza yattı. Buna benzer gelişme olduğunda aynı şekilde hesabınıza yatırılacağından hiçbir arkadaşımızın şüphesi olmasın. Bir kuruşunuzu dahi zayi etmeyeceğimizi dün olduğu gibi bugün sonra da sizlere tekraren ifade etmek istiyorum. Yeni maaşlarımız hayırlı uğurlu olsun. Allah hayırlı günlerde çoluk çocuklarınızla harcamayı nasip etsin. Ayrıca bana özellikle işlerle alakalı biraz daha farkların olması gerektiği ifade edilmişti. O çalışmaları bu hesaplara yansıttık. Artık mazeret üretmeden hep beraber el birliğiyle dün olduğu gibi bugün de yarın da canımızı dişimize takarak çalışma üretme zamanı. Tekrar hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.

YÜZDE 184 ARTIŞ

Yapılan iyileştirme ile şirketlerin 45 saat çalışma sistemindeki en düşük ücretli kadrolarında görev yapan 3 yıl kıdemli, evli ve iki çocuklu çalışanın kadro net ücreti en az 33 bin 700 TL’ye çıkarılmış oldu. Bu rakam 42,5 saat çalışma sistemi için 32 bin 250 TL olarak belirlendi. Yapılan düzenleme ile yemek yardımı yüzde 50 oranında arttırılarak 157 TL’ye çıkarılırken, bu da aylık net 3 bin 450 TL yemek yardımı anlamına geliyor. Aile ve çocuk yardımı ise devlet memurlarına ödenen tutarlara çıkarılarak yüzde 312 oranında arttırılması ile evli ve çocuklu çalışanlara destek olundu. Bu ödenekler bütün iştiraklerin bünyesinde eşitlenerek çalışanlara ilave net 2 bin 100 TL tutarında katkı sağlayacak. İşin yapılış şekli açısından zorluk teşkil eden meslek gruplarında görevli çalışanların iş riski ve ek sorumluluk primlerinde yüzde 40 ilâ yüzde 184 oran aralığında artış sağlandı. Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek olan toplu iş sözleşmeleri ve ek protokoller ile yüzde 70 ilâ yüzde 88 arasında değişen oranlarda ücret artışı sağlanmış oldu.

Editör: Bilal Kayaaltı