Kent Meydanı-Terminal T2 hattında basın açıklaması yapan Karaca, "AKP'li Büyükşehir Belediyesi, 11 istasyonun yer aldığı 8.3 km’lik Kent Meydanı-Terminal T2 hattına 1 milyar lira harcanmasına rağmen ulaşım yamalı bohçaya döndü. Bursaspor'un efsane amigosu Ardiles bile tramvayı koşarak geçmeyi başardı" dedi.

İlçe başkanları ve meclis üyeleri ile partililerin katıldığı basın açıklamasında, sembolik bir yarışmayla konuya dikkat çekmek istediğini belirten Karaca, "Ancak gerçek şu ki AKP’nin Bursa'daki ulaşım anlayışı Bursa'nın, ülkemizin kaynaklarını nasıl peşkeş çektiğinin acı bir tablosuyla birlikteyiz" dedi.

Bursa’nın en işlek ve geniş caddesinin daraltılarak ortasından tramvay geçirilmesi, şehir trafiğini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Bursaspor tribünlerinin sevilen ismi Fikret Yorgun (Amigo Ardiles), İstanbul Caddesi üzerinde hizmet vermeye başlayan ancak yavaş gittiği için eleştirilen T Tramvayını koşarak geçerek, yolcuların sesi oldu.

KARACA: "ALİNUR AKTAŞ FIRSATI KULLANAMADI"

Karaca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

"Bursa’da planlarla ulaşım ağı örülmedi biliyorsunuz. Önceki Belediye Başkanı rüya gördüm dedi. Gördüğü rüyaya göre bir raylı sistem örmeye çalıştı. Bulunduğumuz bölgede biz birkaç yıl önce de yine Büyükşehir Belediye meclis üyelerimiz, milletvekillerimiz ile birlikte bu raylar henüz döşenmeden yaklaşık 8 kilometre buradan yürüdük ve bu yanlışa dikkat çektik. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş göreve geldiğinde bu projenin içine sinmediğini biliyoruz. Aslında böyle aklıselim birçok AKP’linin de içine sinmiyor. Ama şu yürekliliği gösteremedi, çıkıp deseydi ki, ‘bakın bunu biz yaptık, benden önceki AKP’li Belediye Başkanı buraya parayı gömdü ama doğru mu, yanlış mı bunu gelin birlikte tartışalım’. Kentin tüm dinamiklerini çağırabilirdi. Akademik odaları, üniversiteleri, ulaşımla ilgili teknik uzmanlık gerektiren konuları, yöre halkını… Bakın burada esnaf da bundan çok rahatsız. Biz yol boyu yürüdük burada. Esnaf rahatsız, birçok insan rahatsız bu durumdan. Diğer partilerin temsilcilerini çağırırdı, hep beraber oturduk derdik ki, ‘kardeşim madem bu kadar para harcandı, bunun bir çıkar yoluna bakalım.’ Birçok seçenek vardı. Eğer böyle olsaydı, bu işin vebali de Recep Altepe dönemine yıkılacaktı, Sayın Aynur Aktaş da bu işten puan kazanarak çıkacaktı. Ama ne oldu? ‘AKP’li bir belediye yaptı, biz devamını getireceğiz’."

KARACA: "DOLAR OLARAK HESAPLADIK, HATTIN MALİYETİ 1 MİLYAR LİRA"

"İşin maliyet kısmına gelince. Bir, 2015 yılının sonunda temel atılırken 800 gün biçildi. O 800 gün hayal oldu tabii ki, parayı kaptırdılar. Arkasından tekrar devam edildi ve her birine para ödendi. Ben paraların maliyetlerini dolar olarak çıkardım. Bakın ilk verilen para şirkete 106 milyon TL verilerek ihale feshediliyor. Bir süre bekliyor burası biliyorsunuz. Ama bunların dolar karşılığını hesapladığımızda şu anki maliyeti dün 970 milyondu, sabah baktım 1 milyar oldu. Sadece elektromekanik ve raylı sistem için 30 milyon ödendi, 150 milyon ödendi, sonra fiyat farkı için 100 milyon ödendi. Ama bunların ödendiği dönemki kurlara bakıldığında dolara 5,43’müş, 6,50’ymiş. Yani en son para ödediğimizde 13,42. Bu paralarla 10-20 yıl vadeli krediler kullanıldı ve bunları biz ödeyeceğiz. Bakın 2041 yılına kadar kredi ödenecek, 2031 yılına kadar kredi ödenecek. Bu kredileri bizim çocuklarımız ödeyecek, torunlarımız ödeyecek. Yapılan şu, hiç kimsenin şu an memnun olmadığı bu sistem için 1 milyar lira para harcandı. Ama buna tramvay araçları dahil değil. Recep Altepe tramvayların siparişini verdi, 800 günde bitiriyordu ya, tramvaylar geldi, Kültürpark’taki depoda çürümeye terk edildi. 12 tane tramvay uzun bir süre orada çürümeye terk edildi. Bir, amortisman kaybı, ikincisi hazır aldığınız tramvayı kullanamıyorsunuz."

KARACA:"T1-T2-T3 ENTEGRE DEĞİL, BURADAN ÇIKIP HEYKEL'E GİDİLEMİYOR"

"Buradaki ikinci sıkıntı entegrasyon. T1 var, T2 var, T3 var. Ama vatandaş şuradan binip Heykel’e gidemiyor. İneceksiniz, başka araca bineceksiniz bu çağda, bu mühendislikle. Bir de öyle bir şey yaptılar ki buradan geçen tramvaylar çift dizinli, T1 tek dizinli. Yani T2 durağına buradaki tramvay sığmıyor. Oraya gidip durduğunda Allah korusun vatandaş indiğinde trafik ve can güvenliği riski var. Yani bu kadar beceriksiz, bu kadar vizyonsuz bu kadar çapsız bir yönetimi Bursa tarihi görmedi. Türkiye'de bunun örneğinin görüldüğünü sanmıyorum. Bu çağda 1 milyar lira para harcıyorsunuz ama vatandaş şuradan Heykel’e gidemiyor. T2'nin T’1’e entegrasyonu yok. T3’te belki oradan aktarma ya da direkt entegrasyon olabilir, o da yok. Yani şu an bizim kullandığımız hafif raylı sistem, aslında tam metro değil ama metro diyelim adına, doğrusu buydu. Bu kaynak öngörülüp harcansaydı eğer buradan çıkan vatandaş üniversiteye gidebilseydi, Kestel’e gidebilseydi anlamlıydı. Şu an buradan terminale yolcu kapasitesi günlük 5 bin 500, yolla birlikte hadi 10 bin kişiyi geçmez ama temel atılırken saatte 10 bin kişi olarak hesapladılar. Ama şu an 4 tane körüklü otobüsün yapacağı iş için 1 milyar lira para harcadılar. 1 milyar liraya saatte 20 kilometre ortalama hız. Ardiles geçti biraz önce hepimiz gördük. Yani tramvayın hızı şuradan çıktığınızda 8.4 kilometre bittiğinde ortalama hız 15-20 kilometre arası. Yani şuradan kondisyonlu yürüyen birisi bitime kadar gitse inanın tramvayı geçecek. Bir, zaman kaybı, iki, ekonomik kayıp, üç, inanılmaz şekilde kaynak israfı. Şimdi bütün bunları yapan kim, AKP iktidarı."

Editör: Haber Merkezi