BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir toplantının açılışında yaptığı konuşmada, pandemi nedeniyle ara verdikleri sinerji toplantılarını iki yıl sonra fiziki olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Şakir, Sinerji Toplantılarında bugüne kadar çok değerli konuklar ağırladıklarını belirterek, pandemi ile mücadelede iki yılın geride bırakıldığını, hayatın doğal akışının değiştiğini söyledi.

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZA GELEN ZAMLAR MALİYETLERİ ARTTIRDI”

Pandeminin sadece hayatın doğal akışını değiştirmekle kalmadığını global ekonomiyi de derinden etkilediğine işaret eden Şakir,,“Tedarik sıkıntısından fiyat artışlarına kadar ekonominin dengesi bozuldu. Örneğin elektrik, doğalgaz ve akaryakıta üst üste gelen zamlar maliyetlerimizi arttırdı. Yetmiyormuş gibi üzerine enflasyonist bir ortama girdik. bu şartlarda sanayiciler, iş insanları olarak adeta ip üzerinde cambazlık yapıyorduk ki, şimdi de hemen kuzeyimizde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş patlak verdi. Rusya-Ukrayna savaşı bize dünyanın ne kadar küçük ve ülkeler arasındaki etkileşimin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Bu noktada şunu ifade etmek isterim; elbette vatan toprağı kutsaldır, hepimiz her şartta vatanımızı sonsuza kadar savunuruz. Aynı dün 107. yılını idrak ettiğimiz Çanakkale zaferinde atalarımızın yaptığı gibi… Şu anda sanayiciler, iş insanları olarak bizler de cephede savaşan askerler gibi ekonomik anlamda mücadele veriyoruz. Aynı zamanda biliyoruz, bir umudumuzu asla kaybetmiyoruz. Bu dönemi de kendimize özgü hasletlerle, birlik ve beraberlik içinde atlatacağımıza gönülden inanıyoruz” dedi.

“BALKAN KÖKENLİ VAKIFLAR İTİCİ GÜÇ”

29. Sinerji Toplantısı’nın konuğu olan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç konuşmasında Balkanlarla Türkiye arasındaki ticaret hacmini ve ticaretin geliştirilmesi için önerilerde bulundu. Avdagiç, sadece Bursa’da değil Türkiye’de 40 şehirde 2 bin Balkan kökenli dernek ve vakıf olduğunu belirterek, bunların da Balkan coğrafyasında itici bir güç oluşturduğunu söyledi.

“BALKANLARDA ÖNCÜ OLMALIYIZ”

Türk iş insanlarının Balkanlarda öncü kuvvet olması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, “Balkan coğrafyasındaki ticari büyüklüğümüz yeterli değil. Orada daha fazla varlık göstererek hem ekonomik anlamda katkı sağlamış olacağız hem de birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendireceğiz. BALKANTÜRKSİAD, Balkan coğrafyasındaki 12 ülkede şube açmalı. Bu çok önemli. Balkanlarla ticaret hacmine bakıldığında Türkiye’nin 2002 yılında 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi vardı bu şu anda 13-14 katına çıkmış durumda. Ama yeterli değil. Hala çok büyük potansiyel var. Batılı kaynaklar da bunu belirtiyorlar. Bu anlamda önümüzde atılması gereken adımlar var” diye konuştu.

“YATIRIMLARIN ARTMASI LAZIM”

Avdagiç, ticaret karnesi anlamında Balkan coğrafyasında Türkiye’nin önemli bir yerde olunduğunu ancak yapılacak yatırımlarla bunun daha da geliştirilebileceğini ifade etti. Avdagiç, şunları söyledi: “Sırbıstan’da Türkiye yatırımcısı 23. sırada. Ticaret hacmimiz 2 milyar doların altında. Bosna-Hersek’te 19. sıradayız, ticaret hacmimiz 900 milyon dolara yaklaşıyor. Makedonya’da 7. sıradayız, ticaret hacmimiz 770 milyon dolar. Arnavutluk’ta 5. sıradayız, ticaret hacmimiz 850 milyon dolar. Kosova ile ticaret hacmimiz 570 milyon dolar. Bulgaristan’da 6,5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ve yatırımlarda da 10. sıradayız” şeklinde ifadeler kullandı.

“MUHATAP JENERASYON BULAMAYACAĞIZ”

Balkan coğrafyasında gençlere iş kurmaları için iş insanlarının mikro kredi sağlaması gerektiğini söyleyen Avdagiç, “ Bosna Hersek’teki Saraybosna Üniversitesi’nde okuyan gençlere Almanya, Almanca bursu veriyor. Sonrasında bu yetişmiş beyinleri Almanya’ya götürüyor. Buradan yola çıkarak Balkan coğrafyasındaki gençleri bu topraklarda tutmak zorundayız. Onlara iş imkanı sağlanması, istihdamın ortaya çıkarılması lazım. Yoksa gelecekte orada muhatap olacak jenerasyon bulamayacağız” dedi.

TARİH, KÜLTÜR VE EKONOMİK BAĞ

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Balkan ülkelerinin tamamı ile asırlar öncesinden günümüze uzanan ortak tarihi, kültürel ve toplumsal geçmiş bulunduğunu belirterek, “BALKANTÜRKSİAD bir taraftan Balkan ve Anadolu topraklarının enerjisini harekete geçirirken, diğer taraftan da tarihi ve kültürel bağları ekonomik ilişkilerle bütünleştirerek bulunduğumuz coğrafyanın köklerine temas eden güçlü bir misyon üstleniyor. 2002 yılında Balkan ülkeleriyle 3,6 milyar dolar düzeyinde olan toplam ticaret hacmimizin pandemi öncesi dönemde 17 milyar dolar seviyelerin kadar ulaşması bu güçlü sinerjinin harekete geçirilmesiyle mümkün hale geldi. Gerek kent ve ülke ekonomimiz için milyarlarca dolar katma değer üreten 500’e yakın BALKANTÜRKSİAD üyemizin aynı çatı altındaki ortak gayretleriyle gerekse de Odamızın ortak akıl vizyonuyla bizler bu rakamların çok daha fazlasının gerçekleştirilebileceğine yürekten inanıyoruz” dedi.

Programa katılan parlamenterler, Balkan coğrafyasının önemine değindiler, yatırımların arttırılmasına dikkat çektiler.

YOĞUN KATILIM

Gecede ayrıca Derneğe yeni katılan üyelere de üyelik sertifikalarının yanı sıra sponsorlara da teşekkür plaketi takdim edildi.

BALKANTÜRKSİAD’ın geleneksel hale getirdiği Sinerji Toplantıları’nın 29’uncusuna; AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bulgaristan Bursa Konsolosu Veselin Bojilov, Bulgaristan Bursa Çalışma Ateşesi Lübomir Georgiev Lübenov ve Ermetal Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener’in yanı sıra il bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile çok sayıda iş insanı katıldı.

f

Editör: Haber Merkezi