Girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı ektiğinden para kazanamayan, hızla üretimden çekilen çiftçilerin yanı sıra, bu alanda hizmet veren akademisyenlerin de feryadını AK Parti iktidarının duymaması tepkilere neden oluyor.

BBP Bursa Nilüfer İlçe Başkanı Aydın, Türkiye’deki çiftçilerin tarımsal alanda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Ziraat teknikerlerinin daha fazla yetkiye, alana sahip olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Lise eğitimi sonrası yüksek öğrenim gören teknikerlerin çiftçilerle yakın ilişkiler kurması sayesinde tarıma yüksek kalitede hizmet sunabildiklerini ifade eden Aydın, “Verilen bu hizmet kalitesinin yükseltilmesi, dünya standartlarında iyi bir çiftçi eğitimci ve destekleyicisi olmaları bakımından hizmet içi eğitimlerinin hız kesmeden devam etmesi gerekmektedir. Bu bağlamda aldıkları eğitimle hizmet kalitesi katlanarak artsın” dedi. Ancak Aydın, sahada bazı yanlışlıkların yapıldığını ve bakanlık bünyesinde hizmet veren binlerce ziraat teknikerinin kurumlarda ara eleman olarak ya da görev tanımı dışındaki işlerde (Örneğin şoför, muhasebe, döner sermaye ve evrak kayıt gibi ) idare tarafından çalıştırılmaya zorlandığını söyledi.

İMZA YETKİLERİ YOK

Aydın “Alınan karar ve yapılan işlerde imza yetkilerinin olmaması, yeterli tecrübe ve bilgiye sahip olmayan Ziraat Mühendisi altında çalışması, yaptığı işi belgelerle sunamaması, geliştirdiği projelerde yetki ve yürütmeye sahip olamaması nedeniyle çalışma sahasında motivasyon düşüklüğü yaşamakta ve çeşitli hiyerarşik sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar” diyerek binlerce mezunun yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

BBP Nilüfer İlçe Başkanı Aydın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Tarım Bakanlığı, teknisyen ve teknikerlerin lisans tamamlama aşamalarında önünü açtığı okullarda da bazı hatalar yapmıştır. Örneğin Veteriner Teknikeri personele Veteriner Fakültelerine gitmeleri gerekirken sadece Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünü (hayvancılıkla alakası olduğu için) okumalarına izin vererek lisans diploması alarak Ziraat Mühendisi olması sağlandı. Oysa bu personelin Veteriner hekimlik okuması hem kurum adına hem de bu personelin çekirdekten yetişmiş olması nedeniyle daha verimli olması gerekirken zootekni bölümü yoluyla lisans eğitimi alabildiler, kadrolar alındı ancak veteriner temel eğitimi almış bu kişiler sahada verimli olamadılar. Zootekni tarımsal uygulamaya dair ve tarımsal bir üretim konusu olduğu için Ziraat Teknikerleri Zootekni ve Ziraatın diğer bölümlerini okuyarak ülke tarımına büyük katkıda bulunmaları gerekirdi.

BÜROKRATİK ENGELLER KALKSIN

Ancak üzülerek söylemek isterim ki meslek heyecanı had safhada olan, tarım hakkında gerçek bilgisi olan, hiç erinmeden ayağında çizmeyle tarlalarda çalışmaktan keyif alan ve bunu ülkesi için yapmaktan çekinmeyen, gittiği yeri değiştiren, tarımsal fikir üretebilen, tarımın her alanında proje üretme yeterliliğine sahip bu teknisyen kökenli tekniker, veteriner ve mühendislerden, bakanlığımız bürokratik istikametinden ve idari anlayışından dolayı doğru şekilde fayda sağlayamadıkları gibi hak mağduriyetine de uğramaktadırlar.

Ziraat Teknikerleri, çitçiye eğitim vererek her zaman sahada olmuşlardır ve pandemi sürecini eğitim vererek değerlendirmişlerdir. Onların eğitiminin önünü açmakta tarımsal gelişim için önemli bir gelecek hazırlamak anlamına gelmektedir. Bu manada online eğitimle veterinerlik ve mühendislik yolunda önlerini açarak veteriner teknikerlerine tanındığı gibi sınavsız lisans tamamlama hakkı Ziraat Teknikerlerine de verilmelidir.

Editör: Haber Merkezi