BTSO, üniversite sanayi işbirliğinin güçlenmesi adına önemli bir organizasyona daha imza attı. İlk defa BTSO ev sahipliğinde YÖK, BUÜ ve BTÜ koordinasyonunda düzenlenen ‘İş Dünyası Buluşması’, iş ve akademi dünyasının temsilcilerini bir araya getirdi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Oda olarak ‘İnsana Yatırım, Geleceğe Yatırımdır’ anlayışıyla mesleki eğitim, mesleklerin standartlarının yükseltilmesi ve istihdama dönük önemli projelere imza attıklarını söyledi. BTSO olarak bugüne kadar eğitime 600 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarının altını çizen Burkay, ‘kentin aklı’ olan üniversitelerin, akıl ve bilim ışığında bilginin üretilmesine öncülük eden en önemli yapılar olduğunun da altını çizdi.



“ÜNİVERSİTELERİMİZLE ORTAK AKIL VİZYONUYLA ÇALIŞIYORUZ”
Başkan Burkay, ülkelerin değil, şehirlerin rekabet ettiği günümüzde üniversitelerin yürütmekte oldukları Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile sanayiye yönelik yenilikçi çözümler sunduğunu söyledi. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yaygınlaşması ve sonuçlarının ekonomik değere dönüşmesinin yalnızca sermaye ile mümkün olmayacağını kaydeden BTSO Başkanı Burkay, “Bu doğrultuda sektörlerimizin rekabet gücünü artırmak için üniversite-sanayi işbirliğinin somut projeler ile hayata geçirilmesine önem veriyoruz. Üniversitelerimiz ile birlikte üretim hayatımıza değer katacak birçok alanda işbirliği projeleri yürütmeyi sürdürüyoruz. Akademik çalışmaların ekonomik kalkınmaya katkısının artırılması amacıyla üniversitede doktora ve yüksek lisans çalışmalarını yürüten araştırmacıların desteklendiği çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” dedi.



BTSO’DAN ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEK PROJELER
BUTEKOM’un Bursa’daki üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesine önemli bir katkı sağladığını dile getiren Başkan Burkay, “Prototip İmalat ve Uygulama Merkezi’miz de teknik tekstil ve kompozit alanlarındaki Ar-Ge çalışmalarının ticarileştirmesi ve yeni ürün geliştirmede önemli bir rol üstlenecek. BUTGEM’de Uludağ Üniversitemiz ile birlikte Elektrikli Araçlar Mükemmeliyet Merkezimizi kuruyoruz. BUTGEM’de gelişen teknoloji ışığında sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının mesleki eğitime uyarlanması noktasında çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin milli teknoloji atılımı doğrultusunda üniversite - sanayi işbirliğimizin ürünü olarak ULUTEK’i hayata geçirdik. Teknoparkımızı, 400 dönümlük ilave rezerv alanıyla bütünleştirerek bölgemizi kısa süre içinde teknoloji adası haline getireceğiz. Bu konuda hazırladığımız projeyle ULUTEK, sadece ulusal yatırımcılar için değil, uluslararası yeni yatırımlar için de çok daha cazip bir nitelik kazanacak. Bugüne kadar olduğu gibi üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi noktasında yapılacak tüm çalışmalarda işbirliği ve desteğe hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” açıklamalarında bulundu.



“AR-GE PERSONELİ İHTİYACI İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sanayi işbirliğinin üniversitelerdeki bilgi birikiminin, yetişmiş insan gücü ve araştırma potansiyeli ile sanayinin deneyimi ve finansal gücünün birleştirilerek gerçekleştirilen kurumsallaştırılmış faaliyetlerin ortak adı olarak ifade edildiğini kaydetti. Dünyada üniversite sanayi işbirliğinin ilk resmi adımlarının 19. yüzyıl ortalarında ABD’de hayata geçtiğini ifade eden Özvar, “Üniversite sanayi işbirliğinde karşılıklı fayda prensibi esastır. Bu işbirliğinin sözde kalmamasını istiyorsak, tarafları işbirliğine yönelten motivasyon unsurlarını dikkate almamız gerekiyor. Ülkemizde Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasılanın payını yüzde 1’den, yüzde 2’nin üzerine çıkarılmasını istiyoruz. Özel sektörümüzün Ar-Ge’ye verdiği önem açısından sevindirici bir gelişmedir. YÖK olarak ülkemizin nitelikli Ar-Ge personeli ihtiyacını karşılamak için önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’nin ihtiyacı olan öncelikli alanlarda ve kritik teknolojiler arasında disiplinler arası doktora burs programımızda bursiyer sayısı an itibariyle 5 bine yaklaştı. Program, ilk mezunlarını vermeye başlamıştır. Bu projenin amacı ülkemizin özel sektörün ihtiyaç duyduğu doktoralı Ar-Ge personelini yetiştirmektir. Sanayicilerimizden beklentimiz, yükseköğretim tarafından burslandırılan, yetkin üniversitelerde doktora yapan bu genç bilim insanlarına sahip çıkması, onları Ar-Ge birimlerinde istihdam etmesidir.” diye konuştu.

“VERİMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİK”
YÖK olarak eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirmek için yeni perspektifler belirlemeye, üniversite sanayi işbirliğini artırmak için yeni modeller geliştirmeye önümüzdeki dönemde daha fazla gayret sarf edeceklerini kaydeden Özvar, şöyle devam etti: “YÖK olarak üniversite ile sanayi arasında çok daha yakın ilişkilerin ve bu konuda yeni modellerin uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Bursa, ülkemizin gerek ticaret gerekse sanayi alanlarda en gelişmiş şehirlerimizden birisidir. Aynı zamanda Bursa’da iki değerli üniversitemiz bulunuyor. BTSO ev sahipliğinde üniversite sanayi işbirliği ve Ar-Ge konularında neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Fevkalade önemli sonuçlar elde ettik. Önümüzdeki dönemde Bursa, üniversite sanayi işbirliği hususunda örneklik teşkil edecek önemli uygulamalara adım atacaktır. YÖK olarak bu noktada üzerimize düşen her türlü idari sorumluluğu yerine getireceğiz.”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlayan lider kentler arasında yer aldığı belirterek, “BTSO ve farklı kurum ile kuruluşlarının çok özel gayretleri ve destekleri var. Üniversite sanayi işbirliği noktasında kentimizde önemli bir potansiyel var. Bu organizasyon da toplantının üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır” dedi.



KENTLE BÜTÜNLEŞEN ÜNİVERSİTE
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversite olarak 2 temel mottolarının olduğunu belirterek, “Öğrenci memnuniyetinin yükseldiği bir üniversite olmanın yanı sıra başta sanayi olmak üzere kentle bütünleşik bir yapıya sahip olmalıyız. Kampüsün duvarları arasında sıkışan bir üniversite değil, şehrin her türlü problemiyle ilgilenen bir üniversite anlayışıyla işe giriştik.” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, üniversite olarak Bursa iş dünyası ile yeni işbirlikleri kurmak adına çalışmalar yürütmeye devam edeceğini söyledi.

BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, bilgiyi teknolojiye en hızlı adapte eden ülkelerin küresel ligde her zaman bir adım önde olacağını belirterek, BTSO olarak kenti, Ar-Ge, inovasyon ve tasarım odaklı projelerle gücünü ve cazibesini her geçen yıl daha da artıran bir kent kimliğiyle geleceğe taşımaya devam edeceklerini söyledi. Toplantıya Bursa Milletvekilleri Mustafa Esgin, Vildan Yılmaz Gürel, Zafer Işık ve Lale Karabıyık, BTSO Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ile iş dünyası temsilcileri katıldı.
 

Editör: Haber Merkezi