Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dikey mimari yapmayın uyarılarına rağmen, AK Partili Osmangazi Belediyesi, Erdoğan'ın eleştirilerine kulak tıkamaya devam ediyor.

Hemşerisi Orhan Mollasalih'i yıllar önce özel kalem müdürü yapan, akrabalarını belediyede üst düzey görevlere getiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a, İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu, Yunuseli Havaalanı üzerindeki dikey mimarilerde imar yolsuluğu yapıldığını ileri sürerek tepki gösterdi. 

İmar oyunlarıyla yaklaşık 47 bin m2’lik bağımsız bölüm yapma hakkının haksız bir şekilde elde edildiğini açıklayan Dr. Mehmet Hasanoğlu, “Bu ilave inşaat alanı, 125 m2’den hesaplarsak tam tamına 375 daireye denk geliyor. Bu da ortalama değerler üzerinden hesaplarsak 500 milyon TL’nin üzerinde bir haksız kazanca tekabül ediyor” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar 

Yapılan ‘muvazaalı işlemle’ Bakanlığa ve Belediyelere aktarılması gereken her biri yüzde 25’lik gelir payından da kurtulunduğunu vurgulayan Dr. Hasanoğlu’nun açıklaması aynen şöyle:

FİLM GİBİ RANT ÖYKÜSÜ!..

“Değerli Bursalılar, bugün sizlere öyle bir ibretlik rant hikayesi anlatacağız ki, vallahi akıllara zarar!..

Buram buram, kayırmacılık kokan bu hikayede maalesef ne ararsanız var!

Öyle böyle değil yani, tümüyle gerçek, üstelik kapı gibi ‘belgeli-bilgili’ bir ibretlik hikaye bu!..

İçinde nepotizm, yani akraba kayırma var.

Yetkileri kötüye kullanma var.

Kamu hakkına tecavüz var.

Göz göre göre vergi kaçırma, arkadan dolanma, devleti aldatma var.

Belediye Meclisi’ni yanıltma, halkın hakkına hukukuna tasaddi var.

Yani var oğlu var!

Hadi gelin şimdi bu rant hikayesinin öncelikle kahramanlarını tanıtarak başlayalım.

Başrollerde bu proje alanının, arsa sahibi Erdönmez Ailesi… ve ailenin temsilcisi, oğullardan biri olan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez…

Şanslı Damat, Erdönmez ailesinden diğer oğlu Mustafa Erdönmez..

Ve suyun başındaki Kayınbaba, Nam-ı Diğer Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar…

Yardımcı Oyuncular ve bu ‘İbretlik Rant Hikayesi’nin İşbirlikçileri, Osmangazi Belediye Meclisi’nin Cumhur İttifakı Üyeleri!

Konusu da Bursa’nın tam göbeğinde ‘heyula’ gibi yükselen gri beton yığını…

PROJE, DEĞER ARTIŞ PAYINDAN NASIL KURTARILDI?

Efendim, her şey 6 Kasım 2019 tarihinde, Osmangazi Belediye Meclisi’ne, Hasan Hüseyin Erdönmez imzası ile verilen bir önerge ile başlıyor.

Bu önerge 09 Eylül 2020 tarihinde Meclisin gündemine geliyor.

‘Park ve BHA Değişiklikleri’ başlığı ile masumane (!) bir kılıf giydirilen önerge, işte yukarıda sözünü ettiğimiz bu proje ile Bursa’nın, nasıl daha fazla canına okunup rantın katlanabileceğinin önünü açıyor.

İYİ Parti ve CHP’nin ‘RET OYU’ verdiği önerge, inşaat sahibine; daha önce mahkeme kararı ile iptal edilen ve haksız emsal artışlarını yeniden sağlıyor ve en önemlisi sadece bir hafta sonra çıkacağı bilinen, ‘İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR DEĞER ARTIŞ PAYI HAKKINDA YÖNETMELİK’ nedeniyle doğacak değer artışından dolayı, arsa sahiplerinin devlete ve belediyelere ödenmesi gerekecek bedellerden kurtarıyor.

Şöyle ki;

15 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmeliğe göre, imar değişikliği ile avantaj sağlanan bir projenin değer artışının hesaplanması ve elde edilen değer artışının bakanlık hesabına yatırılması gerekiyor.

Sonrasında da bu kazancın %25’i büyükşehir, %25’i ilçe belediyesi, %25’i de bakanlığın dönüşüm projeleri hesabına aktarılması lazım geliyor.

İşte meselenin tam da püf noktası burası.

Projedeki değer artışı;

Bir hafta sonra yürürlüğe gireceği bilinen bu yönetmeliğin öncesine denk getirilerek, bir taşla iki kuş vuruluyor.

Yani hem projenin daha önce mahkeme kararı ile iptal edilen kısmı tekrar varmış gibi bir karar alınarak kapsamı genişletilerek haksız kazanç sağlanıyor, hem de bu değer artışıyla elde edilen kazancın, bakanlığa ve belediyelere aktarılma yükümlülüğünden kurtulunuyor.

Yani kelimenin tam anlamıyla ‘şam şeytanlığı’ yapılarak yandaşa ve akrabaya kayırmacılık yapılarak resmen büyük bir rant sağlanıyor.

Hadi şimdi bu haksız rantı biraz daha açalım:

BÖLGESEL GİBİ GÖSTERİLİP, KİŞİYE ÖZEL İMAR REVİZYONU YAPILIYOR!..

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin Bursa 3. İdare Mahkemesinde 2018’de, bu proje aleyhine açtığı haksız 0.50 kentsel dönüşüm emsal artışı iptal davası 2019’da sonuçlanıyor ve sonrasında da İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından onanıyor.

Şu anda Danıştay’da itiraz davası devam eden bu projenin, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 27 Eylül 2017 tarihli Meclis oturumunda AKP’li üyelerin oyu ile bekçi kulübesi ve eski fabrika binasına istinaden verilen 0.50 kentsel dönüşüm emsal artışı iptal edilmiş durumdadır.

Burada yapılmak istenen açıkça şudur:

Bütün bu iptal kararlarının arkasından dolanmak için Hasan Hüseyin Erdönmez tarafından 2019 yılında verilen önergeye istinaden hazırlanan ‘HÜRRİYET-ADALET-İSTİKLAL-SOĞUKKUYU-KARAMAN MAHALLELERİ UYGULAMA İMAR PLANI REVİZYONU’ dosyasının içine bu projenin imar değişikliği de dahil ediliyor ve Bursalıların gözünün içine baka baka, bölgesel plan revizyonu yapıyormuş algısı yaratılarak aslında tek başına sadece bu proje için kişiye özgü plan revizyonu yapılıyor.

Açıkçası;

Mahkemelerin iptal kararları yok sayılarak büyük bir imar rantının önü açılıyor.

Hadi gelin son olarak da bu uyanıklık sayesinde nasıl bir rant sağlandığını sizlerle paylaşalım.

2018 yılında alınan ruhsatta 458 bin m2 toplam inşaat ve 206 bin küsür m2 bağımsız bölüm alanından bahsediliyor.

Ruhsattaki 206 bin küsür m2’lik bağımsız bölümün alt yapısı da bu proje için yine Osmangazi Belediyesi tarafından tamamen kişiye özgü verilen 1.7 emsal ve ek olarak 2017’de Büyükşehir Belediye Meclis’inde AKP’li üyelerin oyu ile verilen ve mahkeme kararı ile iptal edilen 0.50 kentsel dönüşüm emsal artışının toplamı ile elde edilen 2.2 emsal ile sağlanıyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi mahkeme tarafından iptal edilen 0.50 kentsel dönüşüm emsal artışı ile yaklaşık 47 bin m2’lik bağımsız bölüm yapma hakkının haksız bir şekilde elde edildiğini görüyoruz.

FAZLADAN TAM TAMINA 375 DAİRE DAHA YAPILIYOR!..

Peki bu 47 bin m2’lik inşaat alanı, kaç daireye denk geliyor dersiniz?

125 m2’den yani 3+1 daireden hesaplarsak tam tamına 375 daireye, bu projedeki ortalama değerler üzerinden de hesaplarsak 500 milyon TL’nin üzerinde bir haksız kazanca tekabül ediyor.

Sayın basın mensupları,

Millet İttifakı’nın ret kararlarına rağmen, ‘oldu bittiye’ getirilen bir meclis kararı ile yandaşa 375 adet daha fazla daire ve 500 milyon TL’nin de üzerinde bir rant sağlanıyor.

Nasıl? Güzel bir ‘Atı Alıp Üsküdarı Geçme’ uyanıklığı değil mi?

Bir gerçek rant hikayesi olan bu projenin bulunduğu arsanın mal sahibinin Erdönmez ailesi olduğunu da bir kez daha hatırlatalım.

Aynı zamanda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı olan Hasan Hüseyin Erdönmez’in önergesi ile başlayan süreçte gelinen nokta ve yaşananlar gerçekten çok vahim.

Proje alanının arsa sahibi olan ailenin diğer oğlunun da, Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın damadı olduğunun altını bir kez daha çizelim.

Ne acıdır ki, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan ve tek başına Büyükşehir olabilme kriterlerini sağlayan Osmangazi ilçesini 3 dönemdir yöneten AKP’li Mustafa Dündar ve ekip arkadaşlarının tek derdi, maalesef dün olduğu gibi bugün de sadece yandaş kayırma ve nepotizme hizmet olmuştur.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Buradan bir kez daha açıkça sormak isteriz ki, Sn. Dündar;

- Bu plan değişikliği notu ile yandaş ve akrabalarınıza bizim hesapladığımız bu 500 milyon TL’lik kısmı dışında başka bizim bilmediğimiz ne kadarlık bir rant sağladınız? Ayrıca tadilat veya ilave inşaat ruhsatı düzenlediniz mi?

- Mahkeme tarafından iptal edilen bir planın tekrar tekrar aynı şekilde ve sadece yandaşa yönelik bir uygulama yaparak bölge revizyon planının içine sokulmasına verebilecek bir cevabınız var mı?

- Bu plan değişikliği notu ile meclis kararından 1 hafta sonra yayınlanacak olan İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR DEĞER ARTIŞ PAYI HAKKINDA YÖNETMELİK’ten haberdar olmanız sayesinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi Bütçelerine aktarılacak olan “Değer Artış Payı” ne kadarlık bir rakama tekabbül ediyordu. Bu meblağın akrabalarınızın cebinde kalmasına sebep olduğunuz ve doğmamış yetimin hakkını yediğiniz için hiç vicdanınız sızlamıyor mu?

- Tüm bunların yanında Sayın Dündar’a bir de ‘UYGULAMA İMAR PLAN REVİZYONU’ nun içinde geçen ‘Yunuseli havaalanı hava mania planı kriterlerine uymak kaydıyla serbesttir’ notu içeren maddeyi de hatırlatmak isteriz. Hava mania kriterlerine uymak demek, havaalanının hemen yanındaki parsellerde mania kriterlerine göre kat yüksekliği sıfır demektir Sn. Başkan.

Fakat aynı revizyon planının içinde buna uyulacak deyip, sonra havaalanına bitişik bu parsele nasıl 14 kat yükseklik verebiliyorsunuz?

Konu nepotizm ve yandaş kayırma olunca milletin aklı ile alay etmek size göre mübah değil mi sayın Dündar?

Emin olun ki Genel Başkanımız sayın Meral Akşener’in de her ortamda haykırdığı gibi bizler ‘KENTSEL DÖNÜŞÜME DEĞİL, Bu projedeki gibi RANTSAL BÖLÜŞÜME KARŞIYIZ’ ve yine emin olun ki, bunların hepsinin hesabını bağımsız hukuk karşısında mutlaka vereceksiniz!..”

Editör: Haber Merkezi