Emekliler dağıtılan bin 100 lira tutarındaki bayram ikramiyeleriyle kurbanlık alamamanın hüznünü yaşıyor. Bursa’da hane sayısının sadece yüzde 30’unun kurban kesebildiğinin hesaplandığına değinen Selçuk Türkoğlu, “Maalesef toplam yüzde 70 civarındaki hanede yaşayan ailelerimiz, bayramda et yiyebilmek için pay beklentisi içerisinde olacaklar. Milletin alım gücünün nereden nereye geldiğini kurban pazarında bir kez daha gördük” şeklinde konuştu.

‘HİZMET YOK, YER KİRALARI ÇOK PAHALI’

İYİ Parti Divan Üyeleri ve İl Başkan Yardımcıları İbrahim Erdoğan ve Nevzat Kocakurt ile Osmangazi İlçesi Emek Hayvan Pazarı’nda bizzat sahada gözlem yapan Başkan Türkoğlu’na dert yanan hayvan yetiştiricileri, “20 Gün önce Pazara geldik. Boş arsalara 7.500 ile 20 bin TL arasında kiralar ödedik. Üstelik zemin düzenlemesini de kendimiz yapıp, branda ve çadırlarımızı da kendimiz kurduk. Yani hayvanlarımızı koyduğumuz küçücük yerlere en az ödediğimiz kira kadar da masraf yaptık. Muş’tan 110 tane küçük baş hayvan getirdim, bugüne kadar 40 tane satabildim. Diğerleri duruyor” derken, bir başka hayvan yetiştiricisi, “Afyon’dan 50 tane büyükbaş getirdim, işte bakın 35’i elde bekliyor” diye ifadeler kullandı.

Sadece daha önceden hazır müşteri potansiyeli olan çok az sayıda tüccarın biraz olsun satış yapabildiğini yerinde gözlemlediklerini belirten İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu şunları söyledi:

PAZARDA BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR

“Kurban pazarında gördüğümüz acı gerçek şu ki, malların yüzde 40’a yakını elde kalmış. Binbir emek harcayarak, büyük bir umutla kurban pazarına gelen hayvan yetiştiricisi vatandaşlarımız çok büyük hayal kırıklığına uğramış durumda.

Yarın bayram ve bu insanlar ellerinde kalan kurbanlıkları bir de geldikleri bölgelere geri götürmek için bir masraf daha yapacaklar. Sadece bir çuval yeme verdikleri para da zaten 170-180 TL ve toplamda çok büyük bir masraf kalemini de yeme harcadıkları paralar oluşturuyor.

Sonuçta mallarının çoğu elde kalan yetiştiricilerimiz gerçekten per perişan durumda. Bir dokunuyoruz, hepsinden bin ah işitiyoruz.

Vatandaşın durumunu ise ne siz sorun ne biz söyleyelim.

Bir asgari ücrete neredeyse eşit hale gelen küçükbaş fiyatları ve büyükbaş kurban payları, kelimenin tam anlamıyla cep yakıyor. Zaten daha önceki alışveriş canlılığını görmediğimiz pazardaki şaşırtıcı tenhalık da durumun vehametini ortaya koyuyor.

Bir kez daha gördük ki, vatandaş ekonomik olarak bitmiş tükenmiş; bu durum da kurbanlık piyasasını, dolayısıyla hayvan yetiştiricilerini de çok kötü vurmuş.

Küçükbaşların fiyatlarının 2.000-3000 TL arası olduğu,

Büyükbaşlarda ise kurban paylarının 2.500-3.500 TL arasında değiştiği hayvan pazarında, ülkemiz ekonomisinin tehlike çanları çaldığını görmüş olmaktan üzüntü duyduğumuzu özellikle belirtmek isterim.

Yetkililerin bu nokta da üstlenmesi gereken çok önemli bir sorumluluk var. Hem hayvan yetiştiricisini zarardan kurtarabilirler, hem de kurbanlık alamayan milyonlarca vatandaşı sevindirip sevaba girebilirler.

Özellikle Tarım Bakanlığı ve Et Balık Kurumu, hatta yerel yönetimler bu zor günler için yok mu?

Devletin sosyal yönünün tam da bu zamanda devreye girmesi gerekmez mi?

İYİ Parti olarak açık ve net önerimiz şudur:

Elde kalan kurbanlıklar, belirlenecek makul bir fiyattan devletin ilgili kurumları tarafından satın alınarak hayvan yetiştiricileri en azından zarar etmekten kurtarılmalı;

Kurban kesemeyenlerin evlerine de en pratik yöntemle ulaşılarak milyonlarca vatandaşımız sevindirilmelidir.

Bu aynı zamanda devletin, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin, sosyal görevleriyle ilgili sorumluluklarının da bir gereğidir.”

Editör: Haber Merkezi