Bundan tam 101 yıl önce Bursa, düşman işgalinden kurtuldu. Kentin sembolü kılıç kalkan, Tophane’den Heykel’e kadar gösteriler yaptı, ellerindeki bayrakları sallayan vatandaşların heyecanı dikkatlerden kaçmadı.  Fikret Yorgun, (Amigo Ardiles) yeşil beyaz kıyafetiyle mehterin arkasında yürüdü. 

“COŞKU VE MUTLUKUK YAŞIYORUZ”

Atatürk heykelinin önünde son bulan kortej sonrası konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş “Bugün tarihimizin en anlamlı günlerinden birini kutlamak için buradayız. Bursa’nın kurtuluşunun 101’inci yılında coşku ve mutluluk yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bursa'da üniversiteliler tekme ve yumrukla birbirine girdi! Bursa'da üniversiteliler tekme ve yumrukla birbirine girdi!

“BELEDİYE BİNASI ATEŞE VERİLMİŞTİ”

Bursa’da 101 yıl önce yaşananları anlatan Tarihçi Samet Tatlıcı ise “Türkiye tarihinin ve Anadolu coğrafyasının yaşamış olduğu en büyük savaşlardan biri birisi hiç şüphesiz istiklal harbiydi. İtilaf güçleri Anadolu coğrafyasını 3 taraftan işgal etmeye başlamıştı. 15 Mayıs 1919’da batı anadoluyu işgale başlamışlardı. İzmir’den başlayan işgal harekatı Karacabey ve Mustafakemalpaşa bölgesine kadar ulaştı. Tarihler 8 Temmuz 1920’yi gösterdiğinde Bursa’ya ulaştı ve artık Bursa 2 yıl 2 ay 2 gün boyunca işgal altında kalacaktı. 10 Temmuzda Ankara’da meclis kürsüsüne kara bir örtü örtüldü ve meclis artık yastaydı. Olaylardan 2 yıl sonra 11 Eylül 1922 yılında yani 101 yıl önce Bursa’ya şanlı bir giriş yaparak Bursa’daki Yunan istilasına son verdi. Yunan işgalindeki Bursa’da tarihi belediye binası ateşe verilmişti. Tophane’de bulunan kiliseyi mühimmat deposu olarak kullanan Yunanlar Bursa’dan kaçarken kiliseyi de havaya uçurdular” ifadelerine yer verdi.

Editör: Bilal Kayaaltı