Bu ibretlik ihalenin, iktidarın rant hırsıyla ne denli gözü dönmüş hale geldiğini belirten Türkoğlu, “Bu meydan okumalar; Devletten, milletten bu denli kopmuş, haktan hukuktan bu denli uzaklaşmış bir iktidarın son çırpınışlarıdır. Yönetemiyorlar, ülkemize zarardan da öte büyük hasar veriyorlar ve bu nedenle de mutlaka gidecekler” dedi.

İLK MALİYET 600 MİLYONDU!

Emek - Şehir hastanesi hattının kamuoyunda ilk gündeme geldiğinde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ’ın, yaklaşık maliyetin 600 milyon TL olacağını ifade ettiğine değinen İYİ Parti İl Başkanı Türkoğlu, “Tek başına bu açıklama bile soygunun boyutlarını ortaya koymaya yetip de artıyor” şeklinde konuştu.

Yakın zaman önce gerçekleştirilen ihale ile 6,1 km’lik bu hattın anahtar teslim ihalesinin bir anda 1,6 milyar TL olarak gerçekleştirildiğinin kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan, şimdi de hukukun dur dediği aynı ihale yöntemiyle maliyetin 1.9 milyara çıkarıldığını söyleyen Türkoğlu, “Bu ihale ile milletimize tam anlamıyla kör gözüm parmağına denmiştir. Bu durumda bu çelişkili fiyatların sorgulanması şart oldu” diye ifadeler kullandı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş

Türkoğlu şunları söyledi:

İZMİR VE KOCAELİ ÖRNEKLERİ!

“Nasıl bir rant devşirilmesiyle karşı karşıya bulunduğumuzu anlamak için öncelikle bir kıyaslama yapmak gerekiyor.

Bakın, İzmir’de ihalesi yapılarak imalatı devam eden Narlıdere – F. Altay hattını incelediğimizde toplam 7,2 km ve 7 istasyon olduğunu görüyoruz. Bu hattın komple delme tünel olarak inşa edileceğini biliyoruz. Bursa hattı da aç-kapa tünel olarak imal edilecek.

İzmir hattının delme tünel olması, maliyetleri % 40 arttıran bir unsur olarak değerlendiriliyor. Üstelik Bursa hattına göre 1,1 km daha uzun ve istasyon sayısı acısından değerlendirildiğinde 7 istasyon imalatı ile Bursa’ya göre 3 istasyon da fazlası var. Bu hat toplam 1.027.000.000 TL’ye ihale ediliyor.

Sadece bu kıyaslamaya bakıldığında bile ortaya ne kadar fiyat farkı çıktığı, devlet eliyle ne denli bir zenginleşme operasyonuna göz yumulduğu ortaya çıkıyor.

Hadi bir örnek daha verelim. Kocaeli Belediyesi tarafından, 2020 yılında 15,5 km uzunluğunda ve 12 istasyonu bulunan, delme tünel ve aç-kapa yöntemi ile imalatı yapılacak olan Kocaeli-Gebze-Darıca raylı sistem hattının km maliyetinin 21,5 milyon dolar olduğunu ve toplam 2.5 milyara tamamlanacağını biliyoruz.

Sırf buna göre de; Bursa Şehir hastanesi raylı sistem hattıyla, Kocaeli’deki ihale ile arasındaki fark, km başına 12,5 milyon dolar daha pahalıya geliyor.

Ve sadece bu değerlendirmeye göre bile, Bursa Metrosu için fazladan milyonlarca TL bedel ödeneceği anlaşılıyor.

BURSA ÜZERİNDEN RANT DEVŞİRİLİYOR!..

Sonuç olarak nereden bakılırsa bakılsın, burada bir rant devşirme olayı vardır ve bu da adeta kamuoyunun gözüne soka soka yapılmaktadır.

Açık ve net olan şudur ki;

İktidar yandaşı şirketlerin İstanbul ve Ankara’dan nemalanmaları kesilmiş, geriye kala kala tek umutları olarak Bursa kalmıştır. O nedenle de bütün rant operasyonları Bursa ve Bursalılar üzerinden yapılmak isteniyor.

Millete de, hakka da, hukuka da meydan okuyacak kadar gözlerin dönmesinin başka türlü bir izahı olamaz.

İktidarın tutulduğu bu rant histerisinden kurtulmanın tek yolu, meydan okunan milletin önüne konulacak ilk sandıktan geçecektir. Bu da böyle bilinsin.”

Editör: Haber Merkezi