Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede yıkımların ardından uygulamaya start verildi. Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteği ile yapılan projesi, iki yıl önce Kızılay binasının yıkımıyla başlamış ve alan üzerindeki 38 binanın yıkımı tamamlanmıştı. Hem Bursa’nın tarihi siluetini gün yüzüne çıkaran hem de kentin kalbine ayrıcalıklı bir meydan kazandıracak projenin uygulama safhası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle başladı.

“ZOR BİR SÜREÇTİ”

Tarihi projenin başlangıcı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, projenin Bursalıların 40 yıllık hayali olduğunu, hangi siyasi partiden olursa olsun, birçok belediye başkanının bölge ile alakalı hedefleri olduğunu söyledi. Projenin başlamasının üzerinden henüz iki yıl bile geçmemesine rağmen önemli bir mesafe alındığını dile getiren Başkan Aktaş, bünyesinde 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbenin bulunduğu alanın tam bir açık hava müzesi olduğunu belirtti. Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan bölgenin korunması ve gelecek nesillere bihakkın taşınması gereken bir miras olduğunu ifade eden Aktaş, “Tabii bu bölgenin etrafındaki yapıların yıkılması ve tarihin gün yüzüne çıkarılması fikri uzun yıllardır konuşuluyordu. Ancak zor bir süreçti. Konuyu ilk olarak Aralık 2019’da Bakanımıza açtık. 2020’nin Eylül-Ekim aylarında burada ilk kazmayı vurmuş olduk. Projeye sahip çıkan Bakanımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Acele kamulaştırma kararı, Cumhurbaşkanımız tarafından imzalandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu bir Bursa sevdasıdır. Bu kadim medeniyetimizin ayağa kaldırılması için yapılmış bir hamledir. Asla rantla ilgisi yoktur. Hatta belediye lehine dahi alan kiralanması söz konusu değildir” dedi.

9 BİN METRE YEŞİL ALAN

Projeyle tarihî yapıların ortaya çıkmasını, bölgedeki esnafın daha görünür olmasını, hem Bursalıların hem de Bursa’ya gelenlerin daha ferah bir alanda dolaşmalarını amaçladıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Projede toplam kamulaştırma bedeli 250 milyon TL’dir. Hisar ile Hanlar Bölgesi arasındaki bağlantıyı da güçlendirecek olan bu proje kapsamında; 2000 metrekarelik 3 adet meydan, 9000 metrekarelik yeşil alan ve peyzaj düzenlemesi, 12500 metrekarelik kapalı otopark yapılacak. İhalesi yapıldı ve yer teslimi gerçekleştirildi. Farklı noktalarda ve arazi eğimi ile gizlenecek şekilde parça parça olarak tasarlanan umumi tuvalet, belediye destek birimleri ve bankamatik birimleri yer alacak. Ayrıca toplam 900 metrekare tek katlı hizmet yapıları da tasarlandı. Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin kamulaştırma ve uygulama projesiyle birlikte toplam proje bedeli 500 milyon TL’dir. Bu paranın yarı bedeli de Bakanlığımız tarafından Bursa’ya armağan edildi” diye konuştu.

“GELECEĞE MİRAS BIRAKIYORUZ”

Bursalıların, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde hayata geçirilen projeyi 40 yıldır merakla ve özlemle beklediğini ifade eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Burası bizim tarihimizin doğduğu yer. Burayı özel yapan üç unsur vardır. Uludağ, Ulu Cami ve Ulu çınar. Uludağ heybeti, Ulu Cami haşmeti, Ulu çınar ise hayatı temsil eder. İşte medeniyetimize can suyu veren, taşa ruh üfleyen ecdattan aldığımız ilhamla biz de bugün Hanlar Bölgesi’ndeyiz. Tüm Türkiye'de ‘tarihe vefa geçmişe saygı’ sloganı ile başlattığımız birçok projeyi yaptık. Yeşil Bursa'yı, kadim Bursa'yı büyük tarihi ile buluşturmak için ilk taşı hep birlikte yerleştireceğiz. 2 yıl önce buraya geldik ve bir söz verdik. Bursa’mıza, Türkiye'mize bir söz verdik ve bu tarihi bölgeye zarar veren binaları yıktık. İşte bu Hanlar Bölgesi'nin etrafını tamamen açtığımız bu alanda tam 500 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik. Projemizde birlikte Bursa’mızın tarihi kimliğini ön plana çıkaracağız ve bu alanda bulunan Pirinç Han ve İpek Han gibi tarihi hanlarımızın görünürlüğünü artıracağız. Biz taş üstüne taş koyanların yolundayız. Birileri gibi milletin önüne, milletin işlerine, milletin hedeflerine taş koyanlardan hiçbir zaman olmadık. İnşallah bu projemiz, geleceği bıraktığımız çocuklarımıza emanet ettiğimiz kadim değerlerin aziz hatıraları, yeni bir mihenk taşı olacaktır. Osman Gazi'nin göz nurlarına, Orhan Gazi'nin evlatlarına, Sultan Murad'ın evlatlarına şimdiden projemiz hayırlı, uğurlu, mübarek olsun” diye konuştu.

CANBOLAT: TARİH GÖRÜNÜR HALE GELECEK

Bursa Valisi Yakup Canbolat ise, Bursa’nın tarihin her döneminde dünyanın aktör kentlerinden biri olduğunu, engin medeniyet birikimi sayesinde örnek ve öncü olduğunu ifade etti. 670 yıllık geçmişiyle Hanlar Bölgesi’nin ayrı bir öneme sahip olduğunu anlatan Canbolat, hazırlanan projeyle Bursa tarihinin daha görünür ve ulaşılabilir hale geldiğini anlattı.

Hanlar Bölgesi projesinin başlama törenine, Vali Yakup Canbolat, AK Parti Bursa Milletvekilleri, önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra, ilçe belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi