Dernek lokalinde düzenlenen eylem, basın meslek örgütlerinin, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, TMMOB’a bağlı akademik odaların, sendikaların temsilcilerini buluşturdu.

HUKUKSUZ KARAR

Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, derneğin kuruluş yıl dönümünde geleneksel hale getirdikleri “Çağdaş Ödülleri”ni bu yıl tek bir dalda vereceklerini, ÇGD idari ve sosyal tesisine yıkım kararı alarak tarihe geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı “İstenmeyen adam” persona non grata ödülüne layık gördüklerini açıkladı. Alinur Aktaş’ın Bursa’nın kara tarihine adını yazdırdığını belirten Deniz, “’İstenmeyen Adam’, persona non grata ödülüne Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı layık gördük. 2 Aralık’ta tam da burada. 89 yılından bu yana Türkiye genelinde Çağdaş’tan ödül alan herkesle birlikte ‘istenmeyen adam’ ödülümüzü görkemli bir törenle Alinur Aktaş’a vereceğiz. Bu tarihten itibaren gerek hukuksal gerekse de her türlü platformda bu hukuksuz karara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR BASIN YIKILMAZ

ÇGD Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz açıklamasında, “Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı tarafından 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda ‘Kültür ve Rekreasyon Alanı’ olarak tanımlı 2. Derece Doğal Sit Alanı içerisinde kalması” sebebiyle yıkılacağı tebligatı tutuşturuldu elimize. Oysaki 2. Derece Doğal Sit Alanı kararı, Kültürpark’ın tamamını kapsarken, aynı alanda pek çok restoran ve kafe, idari birim bulunurken, yıkım gerekçesi yalnızca ÇGD Bursa Şubesi’ne uygulanıyor. Çağdaştan, çağdaşlıktan öç alırcasına… Aynı başkan, 30 Ağustos’un halkı ilgilendiren bir bayram olmadığını savunan… ‘Tam bağımsız Türkiye’ diyen Türkan Saylan’ı, Uğur Mumcu’yu, Bahriye Üçok’u, Nazım Hikmet’i ‘vatan haini’ ilan eden başkan.

Aynı başkan “Millet Bahçesi” yapma gerekçesiyle Mustafa Kemal Atatürk’ün bağışıyla kurulan önemli kent miraslarından Atatürk Stadyumu’nu yıkan başkan.

Öteden beri savunduğumuz tüm demokratik kazanımlarımıza, bizi biz yapan tüm değerlere düşman! Kindar! İntikam besleyen bir başkan… İktidarın Bursa’daki temsilcisi, susturamadığı gazetecilerin evine gözünü dikmiştir. Yersiz, yurtsuz bırakmak istemektedir. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti niteliğinden uzaklaştırılarak parti devleti haline dönüştürülmesi yolunda gazetecilerin susturulmak istenmesinin son örneğidir. 90’lı yılların başında Çağdaş Hukukçular Derneği ile birlikte eş zamanlı bombalandı bu dernek. İBDA-C atmıştı bombayı! Aynı anda isminde ‘çağdaş’ olan iki derneğin hedefe konması, nasıl bir yaşam biçimine karşı olduklarının kanıtıydı. Bugün yıkılmak istenmesinin gerekçesi de adının ‘çağdaş’ olması değil mi zaten? Hep birlikte haykırıyoruz. Siz ancak duvarları yıkarsınız. Bizi değil! Özgür Basın Yıkılmaz” dedi.

BU NASIL ORTAK AKIL?

Büyükşehir Belediyesi’nin son bir kaç günde gelen tepkilerin ardından “Kültürpark’ta dönüşüm zamanı” başlığıyla bir haber servis ettiğini hatırlatan Deniz, “Haberde ‘Yeşil Bursa’ imajının önemli simgelerinden Kültürpark’ı günümüz şartlarına göre ortak akılla modernize etmek için düğmeye bastıkları anlatılıyor. Hep birlikte soralım. Bu nasıl ortak akıl? Kötü belediyecilik uygulamalarını meslekleri gereğince haberleştiren bir meslek örgütü ve üyelerini kendinizce cezalandırdıktan sonra mı "Ortak aklı" devreye sokacaksınız? Kültüpark’ın dönüşümü için olmazsa olmaz başlangıcınız ÇGD’yi yıkmak mı? 2’inci Derece Doğal Sit Alanı Kültürpark’a 2019 yılından bu yana yeni kaç tane inşaat yapıldı? Kısa süre önce 10 adım kadar yakınımızda bulunan ve yapımında tonlarca beton kullanılan yeni bir inşaat yapılmasına izin verilirken Kültürpark Sit alanı değil miydi? Bu yapının ruhsatı ne zaman verildi?

Dernek binamızın yıkılarak park alanına dahil edilmesi ile ilgili Anıtlar Kurulu kararı var mı? Önemli bir deprem kuşağında yer alan Bursa'da dönüşüm için kentin nefes alınabilir en önemli bir kaç noktasından biri olan Kültürpark’tan başlamak nasıl bir kolaycılık? Partinizin geçmiş dönem büyükşehir belediye başkanları rahmetli Hikmet Şahin'in, Recep Altepe’nin aklına gelmeyen ÇGD'yi yıkmak fikrinin size nasip olmasını nasıl açıklıyorsunuz?”

“ÇAĞDAŞ BAKIŞ AÇISINA SALDIRI”

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü ise, “Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi’nin öre öre bugüne getirdiği bir kent kültürü vardı. O kent kültürünün parçası olarak hepimiz bir aradayız. Aslında bu saldırının bir bina saldırısı olmadığı, çağdaş bakış açısına bir saldırı olduğunu görüyoruz. Bu saldırıyı hep birlikte göğüs gererek aşacağız” diye konuştu.

BURSA TEK SES OLDU

ÇGD Bursa Şubesi’nin dayanışma çağrısına karşılık ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, DİSK Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Yüksel Özkan, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, il ve ilçe örgütü üyeleri, İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, il ve ilçe teşkilatı üyeleri, Deva Partisi Serkan Özgöz,

Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Berkay Akman, Emek Partisi İl Başkanı Hasan Özaydın, Halkların Demokratik Partisi İl Başkanı Nadir Kırlılar, Türkiye Kominist Partisi İl Başkanı Ayhan Keser, Sol Parti, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Güler ve yönetim kurulu üyesi Murat Demir, Eğitim İş Sendikası Başkanı Yeliz Toy ile geçmiş dönem başkanı Özkan Rona, Eğitim Sen Bursa Şubesi temsilcileri, TMMOB’a bağlı akademik odaların temsilcileri, Bursa Barosu yönetim kurulu üyeleri, Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve geçmiş dönem başkanı, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Atatürkçü Düşünce Derneği yöneticileri, Cağdaş Hukukçular Derneği üyeleri,  ASG Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Çağdaş Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile gazetecilerle bir araya geldi.

Editör: Haber Merkezi