TURFOOD 3. Gıda Fuarı'nın gala yemeği Mövenpick Otel’de gerçekleştirildi. Galaya Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) başkan ve yönetiminin yanı sıra Kuşadası, İzmir, Güney Ege, Samsun, Konya, Akdeniz, Mardin, Sivas, Denizli aşçılar derneklerinin başkan ve yöneticileri katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Sait Kaplan, gıda üreticileri ile toptancıları, et ve süt ürünleri firmaları, içecek firmaları, su ve meyve suyu firmaları, market, restoran ve otel ekipman firmaları gibi gıda sektörünün bileşenlerini buluşturan TURFOOD 3. Gıda Fuarı'nın uzun yıllar devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Bu fuarların Bursa gıda sektörü ve turizminin gelişmesinde çok önemli rol oynadığını ifade eden Kaplan, yöresel yemeklerin otel menülerine girmesi için dernek olarak yapılan çalışmaların meyvesini aldıkları anlattı.

BURASDER Başkanı Sait Kaplan,  2015 yılında Gaziantep ilinin gastronomi alanında “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına” seçilmesi ile başlayan Türk mutfağının tanıtım sürecin 2017 yılında Hatay ilinin 2019 yılında da Afyonkarahisar’ın gastronomi şehir seçilmesi ile dünyaya tanıtılmaya başlandığını hatırlattı.  “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehri” seçilmek için ülkemizde bir çok ilin bu potansiyele sahip olduğunu ifade eden Kaplan. “Sırada Bursa var. Bursa yemek anlamında döner kebap ve cantıktan ibaret değil. Türkiye ve dünyada gıda üretimi yapan lider firmaların bir çoğu Bursa’da. Kentimizin gastronomi şehri seçilmesi için bizde elimizden geleni yapacağız. Bu iş gönül işi, sevgi işi. Mesleğimize de yaşadığımız kente de olan aşkımızla bu konuda Bursa’da birçok etkinlik ve projeler yapmayı planlıyoruz” dedi.

Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker’de, gençlere zengin olmayı değil meslek sahibi olmayı hedeflemelerini öğütledi. TAFED Başkanı Zeki Açıköz’de gecede yaptığı konuşmada Bursa’da gıda fuarı yapmanın zorluğuna değindi. Açıköz, “İstanbul’da, Paris’te Newyork’ta fuar yapmak kolay. Bursa’da fuar yapmak zor. Ama görüyorum ki meslektaşlarımız zoru başarmış” dedi. Aşçılık mesleğinde usta çırak ilişkisinin önemine de değinen Açıköz, “Bizim için en büyük protokol bizi yetiştiren emek veren ustalarımız” dedi.

Editör: Haber Merkezi