Temeli 9 yıl önce atılmasına rağmen bitirilemeyen Bursa hızlı tren projesinin başladığı nokta olan Balat’ta basın açıklaması düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, terk edilmiş viyadüklere ve yarım kalan tünellere de dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hatırlatmak gerekirse dokuz yıl önce bu noktada, devlet ricalinin de katılımıyla devasa bir tören yapıldı. Diyorlardı ki ‘Yüksek hızlı trenle başkentleri birleştiriyoruz’. Yani ‘Osmanlı'ya başkentlik yapmış Bursa ile Cumhuriyet'in başkenti Ankara'yı buluşturuyoruz’. Bu durumda bize de ‘Allah razı olsun’ demek düşer. Bursa, 2008'den itibaren hızlı tren müjdeleriyle tanışmaya başladı. Dört yıl boyunca, konuyla ilgili ilgisiz bütün AKP milletvekilleri, demiryollarının bütün yetkilileri, belediye başkanları, periyodik olarak hızlı tren müjdesi verdiler.

2012'de bulunduğumuz noktada temel atıldı. Dört yılda bitecekti. 2 saat 10 dakikada Ankara'ya hızlı trenle gidecektik. Fakat altı kez güzergâh değişti. Açılışlar ertelendi. Dedik ki teknik bir arızadır, şudur vs. bu çağda olmaz ama AK Parti planladıktan sonra şaşırmamak gerekiyor. ‘2015’ dediler, ‘2017’, ‘2018’, ‘2021’ dediler; şimdi son olarak ‘2023’ diyorlar. Biz Bursa'ya hızlı tren beklerken Bursa Milletvekilimiz Sayın Nurhayat Altaca Kayışoğlu'nun Ulaştırma Bakanlığı'nın cevaplaması için verdiği bir soru önergesi var. Diyor ki ‘Bizim hızlı trenimiz nerede’. Trenin nerede olduğunu Bakan da bilmiyor, çünkü tren değişmiş.

‘2023’3 YETİŞME ŞANSI YOK’

İnanın Bakan cevap verene kadar AKP milletvekillerinin de haberleri yoktu. Yoksa çoktan müjdeyi değiştirip verirlerdi. Yüksek hızlı tren gitti, yerine yüksek standartlı yük treni geldi. Bursa, trene temel atarken ‘59 yıl hasretiz’ demişlerdi, sayelerinde 68 yıl oldu, inşallah 78 olmaz. Şunu söyleyeyim; biz dedik ki ‘Anlaşıldı, yüksek hızlı tren gelmiyor, yüksek standartlı yük trenine de razıyız, hiç değilse ray görelim Bursa'da’. Görünen tablo o ki 2023'e yetişme şansı da yok.

İhale yine tanıdık birine gidiyor, Kalyon İnşaat; şaşırmadık. 9,5 milyar lira, ihale yapıldığı tarihi itibariyle şu an dövizle 11-12 miyar liraya tanıdık firmaya ihale ediliyor. Firma dış kredi buluyor fakat bulunan dış kredi hazine tarafından onaylanmıyor. Bizim ihale anlayışımız biraz garip; ihaleyi veriyorsun, ‘git kredi bul’ diyorsun, paran yoksa kredi bulunamıyor ancak Hazine garantisiyle kredi bulunuyor. Kredi faizini, Hazine yüksek bulduğu için onaylamıyor. Haliyle ne oluyor; bir kez daha erteliyoruz.

‘MİLLİ SERVET HEBA EDİLDİ’

Temel atıldıktan itibaren altı kez güzergah değiştirildi. Bugünün çağında trenin nereden geçeceği belli değil. Bursa-Yenişehir arası nereden geçeceği belli değil, maalesef onlar da çürümeye terk edildi. Burada yapıldı, altında bulunduğumuz viyadükler, bunlar milli servettir. Bunlar çürüyor. Fakat Yenişehir’den sonra etap henüz belli değil.

TEMELLER ÇÜRÜYOR

Bu yetmezmiş gibi baştan öngörülmeyen bir gelişme daha oldu. Dediler ki ‘Madem iş yapıyoruz, hızımızı alamadık, Balıkesir'in Bandırma'nın neyi eksik, bir müjde de oraya verelim’ dediler. Hani ‘Treni 201 kilometreye çıkarıyoruz, Bandırma'ya kadar’. Ya önce bir temel attığınızı bitirin. Biz isteriz ki Van'da da olsun Artvin'de de olsun Hakkari’de de olsun Şırnak'ta da olsun, yurdumuzun her köşesinde hızlı tren olsun. Vatandaşlarımız faydalansın ama daha Bursa-Ankara yüksek hızlı treni yapılmadan Bandırma eklendi. Şu anki macera bu ama ne zaman bitecek, ne zaman olacak hiçbir öngörü yok.

‘GENEL MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI’

Şimdi tablo böyleyken -AKP iktidarı bizim burada basın toplantısı yapacağımızı haberini aldı düşünüyorum, muhtemelen ki ondan dolayı olacaktır- sabah baktık ki dün bütün haber ajansları ne geçiyordu; bugün Ankara-Sivas hızlı tren hattı yapılıyor, açılacaktı, seferler düzenleniyordu, efendim hazırlıklar yapıldı. Ama sabah saatlerinde baktık ki yedinci kez ertelendi, bak orayı beceremediler.

Kabak kimin başına patladı? Nitekim de dönemin Ulaştırma Bakanı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kurbanı oldu. İlk görevden alınan bakan oldu. Bu sabah da kabak kimin başına patlamış? Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü'nün görevden alındığını gördük. Sabah saatlerinde Demiryolları Genel Müdürü görevden alınıyor, Ankara-Sivas yüksek hızlı treni yedinci kez eksikliklerden dolayı açılışı erteleniyor.

‘ALTYAPI, ÜSTYAPI HEPSİ YARIM KALMIŞ’

Temel atma tarihleri yakın birbirine, fakat bugün Ankara-Sivas hattı seferlere başlayacaktı. Biz yine onu başlamış sayıyoruz, bugün olmazsa kısa bir süre sonra açılacak. Fakat Bursa’ya dönüp bakıldığında sadece gördüğümüz çürümeye terk edilmiş viyadükler var, açılmış yarım kalmış tüneller var. Altyapı ve üstyapı diğer yapılarının hiçbirinin yapılmadığını görüyoruz ve devam etmediğini görüyoruz.

"YOZGAT'A HAYIRILI OLSUNA GİDECEĞİZ"

Şimdi burada her seçim zamanı müjde veren, her seçim yatırımı yapan Bülent Arınç, Binali Yıldırım, belediye başkanları, milletvekilleri, temel atma törenindeki o fotoğrafta bulunanlara soruyorum, Kemal Demirel hariç, hepsine ayrı ayrı soruyorum, vicdanınız rahat mı? Bakın aynı dönemde burada temel attınız, attığınız temel çürüyor. Bakın kıskanmıyoruz biz, her yer olsun istiyoruz, başlanan Ankara-Sivas hattı bitiyor. Biz ayın 8'inde Yozgat'ta basın açıklaması yapacaktık. Ertelendiği için açılıştan sonraya bıraktık. Yozgat'a ‘Hayırlı olsun’a gideceğiz. Yozgat'tan da soracağız. Bakın biz yıllardır sesimizi duyuramıyoruz. Bursa'nın hızlı treni nerede?

“BU HASRET 68 YIL OLDU, 78 OLMAYACAK”

Bursa 1953 yılında demiryoluyla vedalaştı, biliyorsunuz. Dönemin iktidarı tarafından Bursa-Mudanya demiryolu rayları sökülerek 1953 yılı itibarıyla demiryolu ile vedalaştık. AKP’liler bulunduğumuz noktada temel atarken dediler ki ‘59 yıllık hasret bitiyor.’ 59 yıldır Bursa demiryoluna hasret ama bu hasret 68 yıl oldu, bugün itibariyle. Şunu söylüyoruz ki 78 olmayacak. CHP iktidarında, bu projenin birisi, Bursa-Ankara artık yüksek hızlı tren mi diyeyim, yüksek standartlı yük treni mi deyim ama bir şekilde Bursa demiryoluna kavuşacak. Bunun için biz CHP'liler olarak hep birlikte söz veriyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız bu projenin gerçekleşmesi için”

ESKİ VEKİL DEMİREL: ‘24 YIL EVVEL, BURSA’YA TREN YAPIMI İÇİN YOLA ÇIKTIM’

Bursa’ya demiryolunun gelmesi için verdiği mücadele ile tanının eski CHP Milletvekili Kemal Demirel de şunları anlattı:

“Buradaki tabloyu görüyorsunuz. O tablo temel atma töreninde bizzat AKP iktidarı, beni özellikle davet etti. Davet etmesinin sebebi şuydu; Bursa’ya trenin gelmesi için verdiğim mücadeleden dolayı, bana teşekkür ettiler. Ben de Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’yla buluştum, “Bu proje sana aittir’, dedi. ‘Bu projeyi başlatan sensin, mutlaka orada olman gerekir’ dedi. Ben de açılışta yer aldım. Ve üç tane sayın bakan bana ‘Kemal Bey’in istediği demiryolu projesi, Bursa Hızlı Tren Garı hayata geçiriliyor. Kendisine teşekkür ediyoruz’ dedi.

Evet tam 24 yıl evvel, Bursa’ya tren yapımı için yola çıktım. Tam 40 tane il dolaştım, 40 tane il. Bunu hep kendi imkanlarımla yaptım ve Türkiye’yi demir ağlarla, Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi örebilmek için mücadele verdim. Bir tanesi Yozgat. 1997 Yozgat’a gitmişim, orada Bursa’yı Yozgat’a, Yozgat’ı Bursa’ya hızlı trenle bağlamak için basın toplantısı yaptım. Sivas, Konya, Karaman, hepsine gittim. Oralarda da hem trafik canavarına lanet okudum hem de oraları buraya, Bursa’yı da oralara bağlamak için kampanyamı sürdürdüm.”

KAYIŞOĞLU: ‘PROJE BEDELİNİN TAMAMI ÖDENMİŞ OLMASINA RAĞMEN YÜZDE 25’İ YAPILMIŞTIR’

Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise şunları söyledi: “Hep diyorlar ya, ‘CHP, işte biz çalışıyoruz, karşılar. Her şeye karşılar’. Hayır biz tam tersine çalışsın istiyoruz, iktidar. Proje üretsin, vatandaşa hizmet getirsin diye mücadele ediyoruz ama tabii bunu yaparken de kaynakları israf etmesin istiyoruz. İşte kaynak israfının en temel örneklerinden bir tanesi Bursa’nın yüksek hızlı treni. Sayıştay raporlarında ortaya çıktı; projenin ihale bedelinin tamamının ödenmiş olmasına rağmen yüzde 25’i yapılmıştır. Birkaç gün önce bu ortaya çıktı. Sonra zaten giden önceki Vali Münir Karaloğlu, şöyle bir açıklama yaptı, dedi ki ‘400 milyon çöpe gitti’. Neden gitti? Projeye yanlış yapılmış. Hakikaten bu projenin her yıl ayrı bir hikayesi var, vatandaşa ağır bir yük getiren hikayesi var. Yanlış yapıldı, ödemeler yapıldı, en son çıkılan ihalede işte Başkanım söyledi, bu ‘Beşli Çete’ye verilen vergi muafiyetleri, vergi istisnaları, teşvikler, krediler, çıkarılan aflar artık bu milletin belini büktü ama bu hala hızlı tren projesi, ona verdiğimiz önemle adı değişen bu hızlı tren projesi hala bitmiş değil. Bursalılara illallah ettirdiler. Bu trenin artık sefere başlamasın istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi