Gemlik ve Mudanya sahilleri evsel ve sanayi atıklarından dolayı deniz salyası ablukasıyla nefes alamaz hale gelirken, Dünya Çevre Haftası kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi Mudanya’da ortaklaşa etkinlik düzenledi. Dalgıçlar, denize atılan atıkları çıkardı, sahilde çevre temizliği yapıldı. Denizden çıkarılan şişeler, maske, eldiven gibi atıklar, çevre konusunda farkındalık oluşturulması için sahilde sergilendi.

‘MÜSİLAJI BİR KERE DAHA GÖRDÜK’

Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Arzu Teksoy, Deniz Çöpleri İl Eylem Planı kapsamında dalış etkinliğinin yapıldığını belirterek, “Son zamanda deniz yüzeyince gördüğümüz müsilajın etkisini su altında da görmüş olduk. Öğrencilerimiz müsilaj nedeniyle su altında görüş mesafenin çok kısıtlı olduğunu söyledi. Yaptığımız çalışmada su altından şişe, cam parçaları, eldiven ve maske gibi atıkları topladık” dedi.

‘ÇEVREYE KARŞI BİLİNÇLİ OLMALIYIZ’

Mudanya’daki çevre etkinliğine katılan Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, çevreye karşı sorumluluğunun bilince olan herkese teşekkür etti. Bursa’nın her konuda olduğu gibi çevre temizliği konusunda da örnek olması gerektiğini belirten Kılıç, “Çevreye karşı bilinçli ve sorumlu davranmalıyız. Vatandaşlarımızdan aldığımız destekle bu tür etkinliklerin yayılmasını arzu ediyoruz. Çevreyi ve doğayız korumaz hepimizin görevidir. Bu etkinliği düzenleyen Büyükşehir Belediyesi’ne ve Uludağ Üniversitesi’ne, katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

AHTAPOT ATIKLARI HAPSETTİ

Dünya Çevre Haftası’nın ikinci etkinliği de Gemlik’te gerçekleştirildi. USAT tarafından gerçekleştirilen dalış sonucunda deniz dibinden çıkarılan atıklar, Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından tasarlanan ahtapot heykeliyle sergilendi. Teneke kutular, plastik ve cam şişeler, ağlar, bilgisayar ekranı, cep telefonları ve araba lastikleri gibi atıklarla doldurulan ahtapot heykeli, çevrenin insan eliyle nasıl kirletildiği bir kez daha gözler önüne serdi. Park ve Bahçeler Daire Başkanı Muhammet Ali Akaç, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin her sene olduğu gibi de Çevre Haftası’nı bu sene de etkinliklerle değerlendirdiğini söyledi. Toplum nezdinde çevre duyarlılığını arttırmak amacıyla hazırlanan ahtapot heykelinin de dalgıçlar tarafından denizden toplanan malzemelerle doldurularak sergilendiğini anlatan Akaç, tüm halkı çevre kirliliğine karşı duyarlı olmaya davet etti.

Editör: Haber Merkezi