Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da desteklenen projesi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında Kızılay binasının yıkılmasıyla başlamıştı. Çalışmalar kapsamında ilk etapta normal kamulaştırmalarla 15 parseldeki binalarda yıkım yapılırken, kamulaştırma süreçlerinin uzaması üzerine geçen yıl nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bölge için ‘acele kamulaştırma kararı’ alınmıştı. Bu kararın ardından da hem kamulaştırma hem de yıkım çalışmaları hız kazanmıştı.

Proje kapsamında 15’i normal, 33’ü ise acele kamulaştırma kararıyla toplam 48 parselde 37 binanın yıkımı tamamlanmıştı. Proje alanında kalan alışveriş merkezine ait binanın yıkımı için başlatılan süreç de nihayet tamamlandı.

Binanın bodrum katlarının kullanılacak olması nedeniyle yıkım kontrollü bir şekilde yapılırken; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, proje alanında yaptığı açıklamada, tarihe saygı amacıyla başlattıkları proje ile Bursa’nın gizli hazinesini gün yüzüne çıkardıklarını söyledi.

ALTEPE AÇTI, AKTAŞ KAPANMASINA SUSTU

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ne çalışmaları sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Haşim İşcan Caddesi üzerinde bulunan 600 senelik geçmişe sahip olan Tayakadın Camii önüne yapılan Ticaret Borsa idari banasının yapımına göz yumması hayretle karşılanmış, tepkilere neden olmuştu. Tayakadın Camii, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafında aslına uygun olarak restore edilmiş, bahçesi genişletilmişti. Vatandaşlar, tarihi mabedin önüne yapılan borsa binasıyla ilgili olarak, “Recep Altepe tarihin önünü açmıştı, Hanlar Bölgesi’nin etrafını açmakla övünen Alinur Aktaş, Osmangazi Belediyesi'nin kaba inşaatını üstlendiği Tayakadın’ın etrafının kapatan Bursa Ticaret Borsası idari binasına niye sustu, kayıtsız kaldı” diye sordular. 

Editör: Haber Merkezi