Verdiği kanun teklifinde icra borcu olanlara bir defaya mahsus icra dairesine taahhüt vermek şartı ile taksitlendirme hakkı getirilmesi gerektiğini söyleyen Erkan Aydın, icra borcu olanların telefon yolu ile baskı, tehdit, hakaret, yakınlarına borçla ilgili bilgi verme gibi akıl almayacak yöntemlerle tahsilat yapıldığına dikkat çekti. Bu yöntemler yüzünden intihar vakaları, aile birliğinin bozulması, aile içi şiddete varacak psikolojik problemler, kişinin toplumdaki onur ve gururunu rencide etmek gibi bir-çok bireysel ve toplumsal probleme sebebiyet verdiğini dile getirdi.

“DAHA CAYDIRICI CEZALAR GETİRİLMELİ”

Aydın şunları söyledi, “Türk Ceza Kanunu 123. Maddesine göre ‘Huzur ve sükunun bozulamayacağı” diğer yandan Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na göre; “Kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde yaymanın suç olduğu’ belirtilmiştir. Bahsedilen suçu işleyenlere daha caydırıcı cezaların getirilmesi ve meslekten men edilmek gibi daha etkili yaptırımlar getirilmelidir. Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin kendi alacakları için almış olduğu ‘Asgari ücretliden maaş haczi kesintisini kaldırma’ kararı kamuoyunda duyurulmuştur. Bu örnekle yola çıkacak olursak icra borcu olan vatandaşların asgari ücretle çalışan kesimin maaş haczi kesintisinin kaldırılması için İcra İflas Kanununda düzenlemeye gidilmesi istenilmektedir” şeklinde ifadeler kullandı.

“MASRAF VE FAİZLER ANAPARAYI GEÇMEMELİ”

İcra dosyalarının açılma tarihinden itibaren ödenmeyen borcun, masraflar ve eklenen faizlerle birlikte mevcut anaparayı bile katlayarak geçebildiğini belirten Aydın, kişinin borcunu ödeme niyetine girse bile, eklenen diğer masraf ve faizler sebebiyle mevcut borcu dahi ödeyemez duruma geldiğini söyledi.

“FAİZ ORANLARI BELLİ BİR YÜZDEYİ GEÇMEMELİ”

İcra İflas Kanunu’na düzenleme getirilerek borcun içeriği ne olduğu fark etmeksizin, faiz oranın makul düzeyde sabitlenmesi gerektiğini söyleyen Aydın,” İcra borcu olan vatandaşlarımız icra borçlarını öderken birçok sorun yaşamaktadır. Örnek verecek olursak: borçlu kişi, alacaklı ile anlaşma yaparak borcunu alacaklının vekiline ödemektedir. Fakat bazı durumlarda borcu tahsil eden vekilin İcra Dairesi’ne ödendiğine dair bilgi vermemesi sonrasında sıkıntı yaşanmaktadır. Bildirilmemesi sonucu İcra Dairesinde borç üzerinden faizin işletilmesine devam edilmektedir. Buna sebebiyet verilmemesi adına alacaklı ve borçlu bir protokol oluşturarak ödeme yapılmadan önce alacaklı kişi tarafından icra dairesine sunulması gerekmektedir. Yapılan protokol İcra Dairesi’ne verildikten sonra yapılacak ödeme veya ödemeler, alacaklının hesabına değil, sadece İcra Dairesine yapılması talep edilmektedir. Bu sayede borçlunun muhatabı kamu kurumu olduğu için yaşanan aksaklıkların önüne geçilmesi beklenmektedir. Bu nedenle haciz gelmeden taksit yapılabilmeli Faiz oranları belli bir yüzdeyi geçmemeli, taksit sayısı 5’den 12’ye çıkarılmalıdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi