CHP 22.ve 23’ncü Dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel, deniz salyası sorunu ile ilgili endişelerini dile getirdiği basın toplantısında çevre duyarlılığı olan herkesin “Neden önlem alamıyoruz?” sorularına akıllara getirdiğini ifade ederek, on iki yıldır devam eden deniz salyası sorununun halen çözülememiş olmasına tepki gösterdi.

DENİZ NEFES ALMIYOR, FACİA KAPIDA 

Kurşunlu Marina’dan denize açılan Kemal Demirel; “2008 yılından beri ortaya çıkan bu durum, her yıl biraz daha artmış, şuanda ise çok daha kötü bir duruma dönmüştür. Bu sorunun ortaya çıkmasına yol açan genel sebep olarak, iklim değişiklikleri, küresel ısınma, deniz içi sirkülasyonun azalması üzerinde durulmaktadır. Özelde ise, Marmara Denizi’nin soğuyamamasının yanı sıra arıtma sistemlerinin kullanılmaması ile sanayi ve evsel atıkların denize verilmesinin yarattığı kirlilikler korkutucu duruma gelmemize sebep olmuştur. Balıkçılar bu yüzden av sezonunda çalışamayıp sonrasında da perişan oldukları gibi, turizm açısından da önümüzdeki yaz aylarında Marmara’da denize girebilmenin mümkün olamayacağı endişesini taşıyoruz. Bursa’nın Marmara Denizi’ne kıyısı olan, Gemlik, Mudanya ve Karacabey ilçelerimizde de musilaj denilen deniz salyası tabakaları fazlası ile gözlemlenmektedir. Sahip olduğumuz muhteşem denizimizi ve deniz canlılarını bu oluşumlara kurban etmemeliyiz. 120 olan balık çeşidi 20’nin altına düşmüştür. Marmara Denizi bölgenin kirlilik yükünü artık kaldıramamaktadır. Bu yükün azaltılması adına planlama ve çalışmalar hızlandırılmalıdır. Marmara Denizi’ne bırakılan atık miktarı kesinlikle azaltılmalı ve evsel arıtma sistemlerinin etkin olarak kullanılabilmesi için gerekli çalışmalar ve denetimler arttırılmalıdır” dedi.

‘ÇEVRE BAKANI KURUM HALA CEVAPLAMADI’

Ülke politikası olarak da sıcaklık değişiklikleri ve iklimle ilgili sorunlara çözüm olması adına uzun vadeli çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Kemal Demirel; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında bu konuda bir görüşme, inceleme ve araştırma yapılıp yapılmadığını sordum. Evsel ve sanayi atıkları konusunda da denetimlerin ne durumda olduğunun kamuoyu tarafından merak edildiğini kaydeden Demirel, 10 gün önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a gönderdiği soru önergesinin ise henüz yanıtlanmadığını bildirdi.Kemal Demirel, “Marmara Denizi ve Gemlik Körfezi İMDAT diyor, yetkililerden çözüm bekliyoruz” diye konuştu.

TEHDİT ABD BASININDA YER BULDU

Marmara kıyılarını son birkaç aydır saran ve halk arasında deniz salyası olarak bilinen 'müsilaj' tehdidi uluslararası basının gündeminde yer buldu. ABD gazetesi The Washington Post, balıkçıların aylardır balık avlayamadığı ve deniz salyasının su yüzeyinin 30 metre altına ulaşarak binlerce canlının ölümüne neden olduğu haberini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi