Bursa’da Mimar ve Mühendisler Grubu’nun programına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin enerji politikalarında devrim yaptığını söyledi. Karadeniz’de bulunan gazın 2023’te sisteme bağlanacağını hatırlattı. Bakan Dönmez, konuşmasında doğal gaza yapılan aşırı zamları gündeme getirmemesi dikkatlerden kaçmadı. 

“AKKUYU DEVREYE GİRECEK”

Akkuyu Nükleer enerji santralinin 2023’de ilk ünitesiyle ilgili müjde veren Bakan Dönmez, “Milli Enerji ve Maden Politikamız çerçevesinde nihai amacımız enerji alanında ‘Milli Bağımsızlık' hedefine ulaşmaktır. Bu politikalar bizim ‘Millileşme ve Yerlileşme' konularında rehberimiz olmuştur. Enerjide kendi kendine yeten ülke olma vizyonuyla çalışmalarımızı planlıyor ve yürütüyoruz. 20 yıl önce hidroelektrik ağırlıklı bir yenilenebilir enerji portföyümüz varken bugün rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal kaynakların da ağırlığını artırmasıyla daha dengeli bir yenilenebilir enerji portföyüne ulaştık. 2023 yılı itibariyle ilk ünitesi devreye alınacak Akkuyu Nükleer Santrali ile nükleer enerji de bu çeşitliliğe katkı sağlayacak önemli kaynaklardan biri olacak. Enerji gelecektir, gelecek ise enerjidedir. Dünyada enerji krizinin yaşandığı şu günlerde kendi ihtiyacını kendisi karşılayan ülke olmanın önemini bir kez daha görüyoruz. Yaptığımız yoğun çalışmalarla kurulu gücümüz 100 bin Megawatt'a yaklaştı. Yenilenebilir enerjideki kurulu gücümüz 52 bin Megawatt'ın üzerinde. Bir başka ifadeyle, kurulu gücümüzün yüzde 53'ü yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor” dedi.

“5 MİLYAR DOLARLIK ELELTRİK YATIRIMI YAPILDI”

Son 15 yılda Türkiye'de 5 milyar dolarlık elektrik yatırımı yapıldığını vurgulayan Dönmez, “Ama kullanılan ekipmanın maalesef yarısından çoğu ithal ediliyor. Rüzgar tribünü dönüyor ama kritik malzemeleri ve yatırımlar tutarından daha fazlası ithal ediliyor. Güneş panelinin kurulduğu ilk yıllarda öyleydi. Hidroelektrik santral yapıyorsunuz, sadece beton kısımları yerli imkanlarla oluyordu. En iyisini yapıyoruz ama hidromekanik aksamı dışardan ithal ediyorsunuz. Bir yandan rüzgar, su, güneş kaynağına bedel ödemiyorsunuz ama o kaynağı elektrik enerjisine dönüştüren ekipmanlara ciddi bir bedel ödüyorsunuz. Şu an biz bunu tersine çevirdik yüzde 60-70 yerlilik oranına sahip ekipmanlarımız var. Sadece iç pazara dönük değil, başta komşu ve bölge ülkeler olmak üzere dünyada her yerine buradan Türkiye'den bir rüzgar türbini kanadı, bir güneş panelinin ihracını görme imkanına sahibiz. Onların altında artık ‘Madein Turkey' yazıyor” diye konuştu.

KARADENİZ GAZI 2023’TE TAMAM

Karadeniz'deki doğalgaz keşiflerini işaret eden Bakan Dönmez, “Diğer yandan ülkemizi dünya enerji liginde birkaç basamak atlatıp üst seviyelere çıkaracak çalışmaların en başında Karadeniz'deki gaz keşfimiz gelmektedir. Fatih Sondaj Gemimizle, 2020 yılı Temmuz ayında Karadeniz'deki ilk gaz keşfimiz ve akabinde devam eden çalışmalar sonucu toplam 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yaptık. Buradaki çalışmalarımız takvime uygun bir şekilde ilerliyor. Hedefimiz gazın 2023 yılında sisteme bağlanması ve ilk faz gaz akışının sağlanması. Bu rezerv, 2027 yılında en yüksek üretim kapasitesine ulaştığında, Türkiye'nin yıllık iç tüketiminin üçte birini karşılar hale gelecek. Diğer taraftan 2021 yılında kara alanlarında gerçekleştirilen 26 yeni keşifle yaklaşık 60 milyon varil petrol eşdeğeri rezervi ülkemize kazandırdık. Daha yapacak çok çalışma var ve biz “Durmak yok, yola devam” sloganıyla büyük bir inanç ve azimle yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi