Gemlik Gübre Genel Müdürü Ali Odabaş, tesisi Gemlik Kaymakamı Hasan Göç, Belediye Başkanı Uğur Sertaslan Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Paşa Ağdemir, GTSO Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Meclis Başkanı Mustafa Doğan’a gezdirerek bilgiler verdi. İznik Gölü'nden su çektikleriyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. 

600 BİN TON ÜRETİM YAPILACAK

Genel Müdür Ali Odabaş toplantıda yaptığı bilgilendirmede, "2023 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşun 100.yılında bizde bu tesisi ülkemiz tarımının hizmetine sunacağız. Yaklaşık 2 yıl önce temelleri atılan ve üretime başladığında günlük bin 1640 ton ve yıllık 582 bin 200 ton üretim hedefleniyor. Ülkemizin ihtiyacı olan ve 3 milyon ton ithalatı olan üre gübresinin yaklaşık 600 bin tonunu karşılayacağız. Aynı zamanda üre ithalatının da %25'inin önüne geçilerek ülkemizin döviz kaybının önüne geçilecek" diyen Odabaş, tesislerin devreye girmesi ile birlikte 150 kişiye ilave istihdam sağlanacak olan fabrikada sera gazı salınımının da sıfıra ineceğini belirtti.

İZNİK GÖLÜ’NÜN SUYU BUHARLAŞIYOR

Toplantıya katılanlardan yöneltilen İznik gölünden su kullanımı ve göldeki suyun çekilmesi ile alakalı olarak Odabaş, "Bu konuda bizim DSİ ile anlaşmamız var. Yıllık 20 milyon metreküp. Biz bu büyüklükte bir suyu hiç kullanmadığımız gibi şu anda su kullanımı yarı yarıya düştü. Şu anda yıllık 10 milyon metreküplük bir su kullanımımız var ve tesislerde yapılan iyileştirmelerle bu su kullanımı daha da aşağılara inecek. Kamu oyunda bu noktada yanlış bir bilgi var. İznik gölündeki suyu bizim çektiğimize yönelik. Bu yanlış bir bilgi. Bilimsel hesaplamalara göre İznik gölünde yıllık buharlaşan su miktarı 380 milyon metreküp. Bu orana bakıldığında bizim bu suyu azalttığımız söylemi doğru değil" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi