BTSO öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçen GUHEM’in resmi açılışı geçen yıl Ekim ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle gerçekleştirilmişti. Pandemi nedeniyle bir süre ziyaretçilerini ağırlayamayan merkez, 26 Haziran’da ziyaretçilerine kapılarını açtı.



ÖĞRENCİLER GUHEM’DE
GUHEM’in ilk misafirleri arasında Erdem Beyazıt Ortaokulu, Süleyman Cura Ortaokulu ve Kükürtlü Macide Gazioğlu Ortaokulu öğrencileri oldu. Merkezin uzman personeli eşliğinde havacılık ve uzay katını detaylı şekilde gezen öğrenciler, GUHEM’e hayran kaldı.



UÇAK DENEYİMİ YAŞADILAR
Kovid-19 salgınına karşı gerekli tüm tedbirlerin alındığı merkezde öğrenciler, zeplin şeklindeki binanın ilk katında havacılık düzeneklerini inceledi. Bu katta havacılıkla ilgili mekanizmalar, uçak simülatörleri hakkında bilgiler alan öğrenciler, gerçek boyutlu A-320 uçak modelinin kokpitini de ziyaret etti. Uzay aracı izlenimi verilmiş bir asansörle uzay katına çıkan öğrencileri Uluslararası Uzay İstasyonu karşıladı.



ASTRONOTLAR NE YER NE İÇER HEPSİ GUHEM’DE
Uzay katındaki gök bilimine dair düzenekler, atmosfer olayları, güneş sistemi, diğer gezegenlerde hayat olasılığı hakkında bilgiler alan öğrenciler, astronotların uzaydaki yaşam şartlarını da inceledi. Bu bölümde ziyaretçilere astronotların uzayda nasıl uyuduğu, nasıl yemek yediği ve spor yaptığı anlatılıyor.



“UZAYA VE GÖKYÜZÜNE MERAKI OLAN HERKES GUHEM’E GELMELİ”
Öğrenciler ise GUHEM’i ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadı. Mert Kırcal, merkezi ziyaret ederken çok büyük heyecan yaşadığını ifade ederek, “GUHEM tam anlamıyla çok güzel bir merkez. Merkeze hayran kalmamak imkansız. Merkezde astronotlar uzayda neler yapıyor nasıl yaşıyor, hepsi var. Uzaya ve gökyüzüne merakı olan herkes GUHEM’e gelmeli.” dedi.



“ROKETİN İÇİNDE FARKLI BİR DENEYİM YAŞADIM”
5. Sınıf öğrencisi Eymen Çelik,  merkezde uzaya gönderilen temsili bir roketin içine girdiğini ifade ederek, “Rokete binmek heyecan vericiydi. Maket uçak uçurma deneyimi de yaşadım. Simülasyonda kuşlar gibi gökyüzünde uçtuk. Uzay katında Ay’dan gelen bir parça vardı. Bu çok heyecan vericiydi.” dedi. Ziyaretçilerden Zeynep Halil, merkezde yer alan yolcu uçağı sayesinde ilk defa bir uçağın kokpitini yakından gördüğünü söyledi.

Editör: Haber Merkezi