Pandemiden dolayı uzun süre kepenk kapatması istenen ticarethane sahipleri, borç bataklığında çırpınıyor, SP Bursa İl Başkan Yardımcısı İbrahim Özacar, Kestel’de esnafları ziyaret etti, yaşadıkları sıkıntıları dinledi.

İlçe Başkanı Ahmet Demirağ ve yöneticilerle birlikte Kestel’e çıkarma yapan Özacar, esnafların şikayetlerini tek tek not aldıklarını, rapor haline getirerek genel merkeze sunacaklarını dile getirdi. Kısır çekişmelerden uzak muhalefet yaptıklarını söyleyen Özacar, vatandaşların ekonomik anlamda rahat nefes alması için çaba sarf edeceklerini belirtti. İktidarın küçük bir krizi bile yönetemez hale geldiğini kaydetti.

AVM’LER ESNAFI BİTİRDİ

İbrahim Özacar, esnaf ziyaretinde karşılaştıkları sorunlarla ilgili şöyle konuştu: “Kestel ilçemizde işyerleriniz uzun süredir kapalıydı, ziyaretler sırasında esnafın bize anlattıkları vahim tabloyu ortaya koyuyor. Bursa’nın her yanına açılan AVM’lerin esnafı siftah yapamaz hale getirmiş. Birde buna internet alışverişi girince tablo iyice kararmış. Anadolu kültürü yok ediliyor, esnaf müşteri ilişki ortadan kalkıyor. Gırtlağa kadar borcun içinde olan ticarethane sahiplerine ne yapacağını şaşırmış. Nefes kredilerini bile ödeyememişler. Verilen hibeler, faturalarını bile ödemeye yetmiyor. Siyonist merkezli alışveriş siteleri ve altyapısı yıllar önce tamamlanmış kurye taşımacılığına hazır hale getirilmiş hazır gıda sektörleri vb. yabancı firmalar, kârlarına kâr katarken, küçük esnaf yüksek vergi yükü ve faize mahkum edilmiş durumda’ diye konuştu.

PAKET SERVİS VE KURYELER SONUMUZ OLACAK

Kestel’de gıda işiyle uğraşan bir esnaf, yaşadığı sorunları şöyle anlattı: “Zor şartlarda dükkanımı açtım, döner satıyoru, benim müşterilerim genelde bölge esnafı ve mahalleli. Kapanma sürecinde sadece paket servisi hizmeti vermemize izin verildi. Bu sürede motor kurye şirketleri kuruldu, bir kuryenin aylık ücreti 7 bin 500 TL. Bu süreç yabancı paket yemek ticareti yapan büyük firmalara yaradı, fiyatlar her gün artıyor. Allah sonumuzu hayretsin daha ne kadar dayanırız bilemiyorum” dedi.

‘FERYADIMIZI DUYAN YOK’

Yıllardır konfeksiyonculuk yapan bir esnaf ise, “ Giyim sektöründe modeller sık sık değişir. Pandeminin başlamasıyla çalışmalarımıza kısıtlamalar getirildi. Biz ve bizim gibi küçük ve orta ölçekli esnafın kepenklerine kilit vurulurken AVM'lerin kapıları sonuna kadar açılarak yeni imkanlar sağlandı. Müşteri edinmek kolay değil, bu kapanma sürecinde yıllardır büyük çabalarla edindiğimiz müşterilerimiz AVM'lere yöneldi. Bizim işlerde ayak alışkanlığı diye bir gerçek var, tekrar müşterilerimizi kazanmak bizim için kolay olmayacaktır. Ayrıca işyerlerimiz açıldı ama pandemi sürecinde işyerlerimizin kapalı olması sebebiyle elimizdeki ürünlerin modası değişti, yerine yeni ürün almaktan zorlanıyoruz. Hadi diyelim aldık aynı süreç tekrar işler mi bilemiyoruz, maalesef esnaf sahipsiz” diyerek tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi