“Üreticinin ocağına incir diktiler!” diyerek Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ve Tarım A.Ş. yetkililerini göreve çağıran İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu için üreticiler, “Türkoğlu adeta uyandırma servisi gibi çalışıyor” yorumları yapıyor.

Bursa’ya özgü bir ürün olan ve ‘Bursa Siyahı’ olarak bilinen siyah incir için Tarım A.Ş.’nin alım kararı açıklamasını olumlu bulduklarını ancak alım şartlarının çok ağır olduğuna değinen üreticiler, “Alım için öyle karmaşık bir prosedür uygulaması getirmişler ki, sanki insanı daha en başından yıldırmaya yönelik. Randevu sisteminin getirilmesi bir kere başlı başına tartışmalı bir durum. Açıklanan tek iletişim telefonunun yeterli olup olmayacağı, uzun süre meşgul çalıp çalmayacağı, arayanı canından bezdirmeyeceği bilinmiyor. Sadece öğlene kadar alım yapılacağının açıklanmış olması, fiyatın belirsizliği ve her sabah hangi fiyattan alım yapılacağının bilinmemesi ayrı bir handikap. Ayrıca daha başka da bilmece gibi şartlar var. İnşallah dostlar alış verişte görsün türünden alımlar yapılmaz” dediler.

Öte yandan Tarım A.Ş’nin ilk günkü alım fiyatları ihraçlık incir 11,50, olgun incir 7 endüstriyel incir 3.50 TL olarak açıklandı.

AKTAŞ, HAMASETLE SUÇLAMIŞTI!

Bu arada İYİ Parti’nin siyah incir ile ilgili olarak yaptığı açıklama sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nu “hamaset yapmakla” suçlamıştı. Başkan Aktaş, “Bunların işi gücü hamaset yapmak, başka bir şey değil. Tarım A.Ş. olarak biz alım yapmıyoruz, geçen yıl da yapmadık” diyerek Türkoğlu’nun belediye şirketini göreve çağırmasının yanlışlığına vurgu yapmıştı.

Büyükşehir’in acil alım kararı açıklamasını olumlu görmek istediklerini ancak getirilen şartların pratikte uygulanmasının güçlükler yaratacağına inandıklarını belirten Selçuk Türkoğlu ise alımın pratikleştirilip kolaylaştırılmasını istedi. Türkoğlu, “Kim ne derse desin. İYİ Parti olarak sorun nerede yaşanıyorsa, orada olmaya ve üreticimize, çiftçimize, esnafımıza, işçimize, köylümüze kısacası milletimizin her kesimine sahip çıkmaya, yetkilileri de göreve çağırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

TÜRKOĞLU NE DEMİŞTİ?

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, zor durumdaki incir üreticileriyle ilgili olarak Tarım A.Ş’yi göreve çağırdığı önceki günkü açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“İncir üreticilerimizin derdi adeta dünyadan büyük. Nasıl olmasın ki?

Pazartesi günü 25 TL açılan ihracat fiyatı, bir hafta geçmeden 15 TL’ye düştü. Allah aşkına bu tutarsızlık neyin nesidir, kimin fesidir? Attı mı mangalda kül bırakmayan sorumlular nerede?

Daha dün Mudanya meydanında atıp tutan ey iktidar sahipleri, ey sözde etkili ve yetkililer, konu üretici olunca, dert sahibi çiftçi olunca köşe bucak kaçıp nerelere sıvıştınız? Üreticinin ocağına yine incir dikip tabanları yağlamak delikanlılığa sığar mı? Eskiden en azından, sadece bir çuval inciri berbat ederlerdi; siz ise tonlarca inciri berbat ederek tarihe geçtiniz! Yine eskiden, incir çekirdeğini doldurmayacak işlerden maraza çıkardı; maşallah sayenizde, bu çileli üreticiyi, incir ağaçlarını kökünden söktürecek hale getirdiniz. Yazıklar olsun! Tam da bu noktada bir hatırlatma da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’na yapalım: Ey Alinur Aktaş! Büyükşehir’in uhdesindeki Tarım A.Ş. üreticiyi mağduriyetlerden korumak için kuruldu, bunu biliyor musun? Bursa Siyahı, o güzelim incirler dalında kaldı, haberin var mı? Yoksa her biri senin askerin olan, nepotizmin tutsağındaki, adam kayırmacılığının tam da merkezindeki Tarım A.Ş yetkilileri ile birlikte, sen de mi dut yemiş bülbüle döndün. Aç bak ajandana! İhracat incirinin alım fiyatının zaten daha geçen sene 25 TL olduğunu göreceksin. Ee bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?”

Editör: Haber Merkezi