Heykel'deki  Büyükşehir Belediye binası önünde gerçekleşen basın açıklamasında İYİ Parti Bursa teşkilatı, sembolik olarak zeytin dallarını ve ağaçlarını darağacına astılar. Maden şirketlerine tepki gösteriler. Açıklamanın yapıldığı yere gelen polis, Selçuk Türkoğlu’na zeytinlik protestosunun belediye ile alakasını olmadığını belirtmeleri dikkat çekti.

Türkoğlu, 01 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle, maden şirketlerine zeytinlik alanlarının tahsisine olanak sağlandığını belirterek, “Bu yönetmelik, tüm dünyada en değerli tarım ürünü olarak kabul edilen zeytinin idam fermanıdır. Bu vebalin altından kalkamazsınız” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Bursa’ya geldiği gün, Merinos AKKM’de kurdukları dar ağacı ve zeytin fidesi ile konuyu kamuoyu gündemine taşımak istediklerine işaret eden Türkoğlu, “Büyükşehir yetkilileri, protesto hazırlığımızı görünce her zamanki gibi ödleri patlamış ve arkadaşlarımız engelleme ile karşılaşmışlar. İşte bugün buradayız ve zeytinin sesi olarak yine haykırıyoruz. Çok daha geç olmadan vaz geçin bu rant sevdanızdan” ifadesini kullandı. Türkoğlu’nun İYİ Parti Bursa Teşkilatları adına yaptığı açıklama şöyle:

Bildiğiniz gibi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 01/03/2022 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de, maden yönetmeliğinde değişiklik öngören bir yönetmelik yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelikle birlikte;

Ülkenin güya elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda da yapılabilmesine hükmetti.

Aynı yönetmelikle;

Bu faaliyetler için zeytin sahasının gerektiğinde taşınmasına, kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilmesi saplandı.

Bir de komik bir ekleme yapılmış, denmiş ki;

“Madencilik faaliyetleri bitiminde saha rehabilite edilecek ve eş değer büyüklükte eski haline getirilecektir.”

Hey Güzel Allah’ım, ne diyelim?

Sen rant uğruna bu gözleri kararmışların tekmilini birden, bildiğin gibi yap Yarabbim!

Metne baktığınızda cidden fıkra gibi ancak bu nasıl bir fıkradır ki güldürmüyor da ağlatıyor.

Ey doymak bilmezler!

Bizleri, geleceğimizi, doğayı, hayvanları yani vicdanı ve merhameti olanları ağlatan bu karar sizin yüzünüzü de güldürmez bilesiniz.

Barış, bereket ve ölümsüzlük simgesi zeytin ağaçları iktidar tarafından, bu yönetmelikle maalesef fosil yakıtlara dayalı enerji santrallerine feda edilmiştir.

Hal bu ki Zeytin;

Akdeniz medeniyetlerinde her zaman saygı duyulması ve korunması gereken bir bitkidir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde de En’am, Nahl, Nuh ve Tin surelerinde zeytinle ilgili ayetler geçer.

Diğer semai dinlerde de zeytinin öneminden bahsedilir. Ez cümle zeytin hem dinler hem de kültürler bakımından oldukça önemli olmuştur.

PARTİ OLARAK DAVA AÇTIK

İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanımız, Muğla Milletvekilimiz Metin Ergun 01/03/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinde Değişiklikle maden arama faaliyetleri amacıyla zeytin alanlarının maden sahasına dönüştürülmesine izin veren yönetmeliğin iptali için 03/03/2022 tarihinde Danıştay’a başvuruda bulundu ve bu davanın takipçisiyiz.

Sözün özü;

Dini ve kültürel değer bakımından kutsal sayılan zeytinlikler AKP iktidarında rant ve talan tehlikesiyle karşı karşıya. İYİ PARTİ olarak çevreye, doğaya yapılan talan politikasının daima karşısında durduk ve durmaya devam edeceğiz.

İş bilmez bu muktedirlerin kişisel ekonomik çıkarları doğrultusunda yandaş kayırma, rantsal çalışmalar uğruna zeytin ağaçlarından vazgeçerken vicdanlarının sızlamadığı da apaçık ortada.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa tarımını anlattığı broşüründe 142.573 hektar tarım arazisi içerisinde 44.042 hektar alan zeytinliklere ait görünüyor.

440.419 dekarlık sofralık zeytin alanından da 146.477 ton üretim sağlandığı yazılı. Rakamlar da konunun önemini ortaya koymaya yetiyor.

Bursa denilince ilk akla gelen tarım ürünlerinin başında yer alan zeytine yapılan bu acımazlığa İYİ PARTİ BURSA TEŞKİLATLARI olarak sessiz kalamazdık. BURSA’NIN EKONOMİSİ VE DOĞASI İÇİN BÖYLESİ BÜYÜK ÖNEMİ OLAN ZEYTİN AĞAÇLARININ DİLİ OLMAK AMACINYLA BUGÜN BURADAYIZ.

Zeytin ağaçlarını acımasızca yok etmeyi planlayan bu durumu kamuoyuna duyurmak, dikkat çekmek, talan politikasını vatandaşlarımıza anlatmak ve alınan yanlış karardan dönülmesi için ilgili yönetmeliği protesto etmek istedik.

ZEYTİN NASIL İNFAZ EDİLDİ?

Genel Başkanımız Sn. Meral Akşener’in 14 Nisan 2022 tarihli Bursa ziyaretini zeytinin sesini daha geniş kitlelere duyurmak için uygun olacağını düşünerek çalışmalarımıza başlamıştık. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde tüm halkımızın davetli olduğu iftar programında zeytinliklere yapılan yağma ve talan yönetmeliğini protesto etmek, zeytinin iktidar tarafından nasıl infaz edildiğini göstermek için fuaye alanına bir dar ağacı ve zeytin fidesi konumlandırarak hazırlıklarımızı tamamladık.

Ancak 14 Nisan günü alana geldiğimizde ortada ne dar ağacı, ne zeytin ağacı nede zemine yaydığımız örtü yerinde yoktu. Her şeyi kaldıran salon görevlileri hiçbir haklı gerekçe sunmaksızın bunu yapamayacağımızı söylediler. Protestomuzun son halini bile görmeden rahatsızlıkları ayyuka çıkan Bursa Büyükşehir Belediyesi Burfaş Müdürü Furkan Banaz’dan alınan talimat doğrultusunda kaldırılan malzemelerimizi talep ettiğimizde ise geri vermeyecekleri yanıtını aldık.

Bu cevabın ardından vekillerimizin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile yaptıkları görüşme sonunda Sn. Aktaş’ın, talimat verileceğini, malzemelerimizin tarafımıza iade edilmesini sağlayacağını öğrendik.

Salon görevlilerine bu durum iletildiğinde ise toplantı yapılacağı, uygun bulunursa iade edileceği cevabı verildi.

Şimdi biz sormaz mıyız?

Nedir sizi bu kadar korkutan Sayın Aktaş ?

Korku imparatorluğu ile ülkeyi yönetmeye çalışan iktidarın aslında paçalarının tutuştuğunun göstergesidir bu olay.

Meral Akşener’den ne kadar korktuklarını, İYİ Parti’den ne kadar çekindiklerini, hakkını arayan vatandaştan ne kadar korktuklarını hep birlikte gördük.

Sizler korkmaya devam edin, bizler sesi olmayan zeytin ağaçlarının sesi olacağız.

Doğayı, hayvanları, çocukları, kadınları korumanın bedelini ödemek pahasına susmayacak, tüm engellemelerinize rağmen var gücümüzle çalışacak, gerçekleri de her daim gün yüzüne çıkartacağız.

Bunu da böyle bilin!

Editör: Haber Merkezi