Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla’da yaşanan çevre katliamına itiraz eden İYİ Parti TBMM Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, GİK Üyesi Müberra Çakır ve Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, zehir kusacak tesise direnen köylülere tam destek verdi. Jandarma’nın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, incelemeler yapan Bursa Milletvekili Tatlıoğlu, plansız, programsız yapılan çalışmalara tepki gösterdi.

“VATANDAŞ ABDEST ALACAK SU BULAMAZ HALE GELDİ!”

“Ramazan’ın bu son günlerinde Kirazlıyayla’da vatandaşa reva görülen haksızlık kabul edilemez” diyen İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. Tatlıoğlu, Ramazanın son günlerinde mahalle sakinlerinin şiddetli itirazlarına rağmen yapılan uygulamaları İYİ Parti Heyeti ile birlikte yerinde inceleyen Tatlıoğlu, “Covid-19 kapsamında uygulanan tam kapanma kararını da fırsata dönüştürerek mahallenin ortasından geçirilen yüksek enerji hattı nakli çalışmaları düpedüz insafsızlıktır. Çalışmaları bizzat yakından izleyerek, hem şirket yetkilileri ile hem de kolluk kuvvetleri ile görüştük. Bu çalışmaların koordineli ve çevre sakinleri ile istişare halinde yürütülmesi gerekliliğini bir kez daha ifade ediyoruz“ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tatlıoğlu şunları söyledi:

“Burada plansız ve programsız bir çalışma uygulanıyor. Aslında tüm kurumlar bu işlerin öncesinde bir araya gelerek, burada yaşayan insanlarımızla oturulup ortak karar verilmeliydi. İnsanlarımız evlerine girip çıkmakta dahi zorlanıyor, hayvanlarını otlatmak için dışarı çıkaramıyor, traktörleriyle tarla işine gidemiyorlar. Üzülerek şahit olduk ki kanalizasyon boruları patlamış. Evleri pis sular basmış. İki gündür içme suyu sıkıntısı yaşayan evler var. İnsanlarımız abdest almak için bile su bulamadıklarını söylüyor. Yazık günah değil mi?”

TÜRKOĞLU: YOL YAKINKEN BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ!..

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu da, “Kirazlıyayla’nın içinden geçen yüksek gerilim hattı büyük tehlike barındırıyor.Halbuki vatandaşın öncekini gibi güvenlik ve sağlıktır” dedi.

Türkoğlu; “Yüksek gerilim hattının ara malzeme dahi dökülmeden kanalizasyon ve içme suyu giderlerinin hemen üstüne yapıldığını gördük. Yüksek enerji hattının insanların yaşam yerlerinin altından geçmesi önümüzdeki günlerde Kirazlıyayla’da hem güvenlik hem sağlık açısından çok önemli bir tehlikeye sebebiyet verecektir. Yol yakınken şimdiden bir kez daha uyarıyoruz”diye konuştu.

ÖZEL: HALKIMIZIN SONUNA KADAR YANINDA OLACAĞIZ!..

İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel ise Kirazlıyaylalılara seslenerek, “İyi gününüzde olduğunuz gibi zor gününüzde de sizlerin yanındayız” dedi.

Kirazlıyayla halkına karşı uygulanan insafsızca muamelelerin artık bir son bulmasını isteyen Özel; “Kirazlıyayla halkı özveri ile yıllardır büyük bir mücadele örneği sergiliyor. Kah yerlerde sürüklenen, kah itilen ve horlanan bu insanlarımız Yenişehir’deki yöneticilerin ve devletimizin karar vericilerinin kendilerine sahip çıkılmasını istiyor. Bizler bugüne kadar seslerini duyurabilmek için hep yanlarında olduk. Bundan sonra da iyi günlerinde olduğu gibi en zor günlerinde de Kirazlıyayla’da yaşayan vatandaşlarımızın yanında olacağız” ifadelerine yer verdi.

Zarar gören evleri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten İYİ Parti Heyeti, ardından mahalle sakinleri ile bir araya gelerek yapılması gerekenler hakkında istişarelerde bulundu.

10 YILDA TAM 300 BİN TON POSA ÇIKARILACAK!..

Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında 1.000 ton rezervin zenginleştirilmesi ve yılda 30 bin ton, 10 yıllık alınan ÇED izni boyunca da 300 bin ton posa çıkarılması planlanıyor.

Tesisten, günlük 13 ton kurşun, 42 ton çinko, toplamda 55 ton konsantre alınması hedeflenirken, köylüler bu projeye, yaratacağı çevre kirliliğini göz önüne alarak karşı çıkıyor. Projeyle ilgili geçen yaz bilirkişi raporunda şirketin ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı, raporda düzeltmeler yapılsa bile maden zenginleştirme projesinin yol açacağı felaketlerin önlenemeyeceği belirtilmişti.

Mahkeme ise kendi atadığı bilirkişi heyetinin raporunu yok sayarak, tesisle ilgili ÇED raporuna karşı açılan davayı reddetmişti.

Editör: Haber Merkezi