Hatırlanacağı gibi Almanya'da yaşayan iş insanı Yakup Yamaç (49), Bursa’nın Kestel ilçesinde yaptırdığı villasının yıkımı ile alakalı AK Parti’li Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ve Yardımcısı Haluk Kürel’i Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunmuştu.

Kestel Belediyesi’nin kaçakla mücadelesini eleştiren Yakup Yamaç, Ankara yolu üzerinde bir firmaya ait olan işyerinin 1 katının kaçak olmasına rağmen yıkılmadığını, göz yumulduğunu ifade etti. Yamaç ayrıca, Aglaşan Mahallesi’nde tarla vasfındaki araziye 3 tane yüzme havuzlu kaçak villa yapıldığını, kaçağın tespit edilmesine rağmen hiçbir cezai işlemin yapılmadığını, belediyenin suç işlediğini iddia etti.

Belediye Başkanı Önder Tanır’la ilgili iddialarını yenileyen Yamaç, yaşananları şöyle anlattı:

Başkan Önder Tanır ve ekibinin Avrupa seyahatinin Almanya ayağında kendisini karşılayıp orada mevcut imkanları ile misafir eden Yakup Yamaç ve Önder Tanır’ın samimiyeti ilk bu seyahat ile olmuştur. Farklı ülke ziyaretinde Yamaç’ın bir yakını Başkan Tanır ve ekibine eşlik etti. İş adamı Yakup Yamaç başkana Kestel’de yapacağı istihdama yönelik düşüncelerini paylaştı. Başkan yardımcısı Haluk Kürel, Yakup Yamaç ile samimiyetini arttırdı. Kestel’e döndükten sonra ise Yakup Yamak’tan muhtelif zamanlarda para talep etti.

 "PARANIN BİR KISMI YATIRILSIN"

Yakup Yamaç başkan ile görüşmelerinin birinde Kestel’de daha önceden de sahibi olduğu Derekızık’daki içerisinde tapuya kayıtlı yapılarda bulunan arazisine bir tasarrufta bulunup bulunamayacağının istişaresini yaptı. Başka Tanır’ın belediyeye 250 bin TL kadar bir bağış ile inşaat yapabileceği konusunda verilen olumlu cevaba istinaden paranın bir kısmını yatırdıktan sonra arazideki gerekli çalışmalara başlandı.

Sürecin başından itibaren Haluk Bey, Yakup Yamaç ile kendisi ve belediyeyle ilgili konularda aracılık yapıyordu. Binanın kaba inşaatı bitmişti, binanın kaçak yapı muamelesinden belediye tarafından tespiti yapıldı. Komşuları vasıtasıyla Yakup Yamaç konudan haberdar oldu ve başkan Tanır’a telefon açtı. Başkan da “o bina sana mı aitti” diyerek ekipleri geri çekeceğini söyledi. Bunun üzerine tatilde olan Yakup Yamaç tatilini yarıda kesip Türkiye’ye geldi ve başkan Tanır’ı makamında ziyaret ederek inşaat ile ilgili sıkıntılı bir durum olup olmadığını sordu. Başkan Önder Tanır sıkıntı olmadığını ve devam etmesini söyledi.

“1 MİLYON TL BAĞIŞ İSTEDİ”

Olay muhalefetin gündemine de girmişti. Belediye meclisinde konu gündeme getirilerek başkan Tanır’a soruldu. Bu minvalde de Haluk Kürel aracılık faaliyetlerine devam ederken nakit talepleri de devam ediyordu. Süreç böyle devam ederken Önder Tanır bizatihi devreydi. Tanır Yakup Yamaç’ın akrabasını makamına çağırarak inşaatın devamı ile ilgili sıkıntı yaşanmaması adına 1 milyon TL bağış talep etti. Başkan Tanır aslında bu görüşme ile Yakup Yamaç’a isteklerini bildiriyordu. Bir ay sonra benzer bir görüşme daha yapıldı ve sert bir biçimde Yakup Yamaç’ın neden hala ödeme yapmadığı sorgulandı. Başkan Tanır’ın isteklerine bir yenisi daha eklendi. Kestel merkezde yaşlı bir kadına Yakup Yamaç’ın ev alması talep edildi. Evi kamulaştırma alanında kalan yaşlı kadına hemen evinin karşısındaki satılık evin acil olarak alınması gerektiği ve karşılığında da yaşlı kadının evini belediyeye bedelsiz bağışlayacağı bildirildi. İlk olarak talebe hayır amaçlı olumlu bakan Yakup Yamaç evin bedeli olarak söylenen 500 bin TL’yi elden teslim etmesi istenilmesi sonucu talebe olumsuz yaklaşmıştı.

“PARA ÖDENMEZSE YIKILACAK”

Haluk Kürel’in devam eden taleplerine istinaden Yakup Yamaç’ın akrabası, Haluk Kürel’e elden 100 bin TL ödeme yaptı. Başkan Önder Tanır’ın yeni bir talebi ile karşı karşıya kalındı. Taleplerinin kabul edilmemesine sinirlenen Başkan Tanır, Yakup Yamaç’ın akrabası ve belediye yıkım müdürünün bulunduğu özel bir görüşmede hiddetli bir şekilde parmağını da sallayarak, “Yakup Yamaç’a söyle bedel artık 1 milyon değil 1,5 milyon oldu. Önümüzdeki cuma gününe kadar para ödenmezse”, yıkım müdürüne dönerek “sonraki çarşamba günü binayı yıkacaksın” diye talimatını verdi. Yakup Yamaç teklifi etik bulmadığı için reddetti. Haluk Kürel de devreye girmesine rağmen fikrinde değişiklik olmadı.

“19 KASIM’DA YIKIM GERÇEKLEŞTİ”

Bu konuşmaya rağmen Başkan Tanır verdiği süreyi beklemeden konuyu encümen gündemine ilave etti. 18 Kasım tarihindeki encümen toplantısında yıkım kararı alarak, normal işleyişin dışında karar aynı gün yazdırılarak imzalanması için encümen üyelerinin bir kısmına ev ve iş yerlerinde imzalatıldı. Aynı gün yıkım müdürlüğüne üst yazı ile gönderildi. Yıkım müdürlüğü yine aynı gün üst yazı ile mahalle muhtarına elden kararı teslim etti. Mülk sahibi Yakup Yamaç’ın yurtdışında yaşadığı başkan tarafından bilinmesine rağmen tebligat yıkılan binanın bulunduğu adrese yollandığı için Yakup Yamaç’ın karardan bilgisi olmadı. Hemen ertesi günü, 19 Kasım tarihinde yıkım gerçekleştirildi.

“OLDU BİTTİYE GETİRİLDİ”

Normal prosedürde, encümende kararının aynı gün yazılması, aynı gün imzalatılması, aynı gün ilgili müdürlüğe teslimi, aynı gün ilgili müdürlüğün evrakı işleme alması ve aynı gün üst yazı ile birlikte kendi memuru ile tebliğe çıkarması, hemen ertesi gün yıkımın gerçekleştirilmesi olağan bir durum değildir. Türkiye’de bütün belediyelerin yıkım uygulanmaları incelendiğinde bile böyle bir oldubitti yıkım uygulanmasına rastlanması mümkün değildir. Kişinin adalet önünde kendini savunma hakkı ihlal edilerek yıkımın oldubittiye getirilmesi, Başkan Tanır’ın kişisel hırsına yenik düşmesidir. Zaten Önder Tanır da videoda yıkım sayısının 400-500 olduğunu, bu yapının da sıraya dahil olarak sırası geldiğinde yıkılacağını da belirtti. Acil ve hızlı yıkım için alınan meclis kararının pek uygulanabilir olmadığını söyledi ama kendi söylediğinin tam tersi bir uygulama yaptı.

“ARAMIZDA TİCARİ İLİŞKİ YOK”

Konu Yakup Yamaç’ın olayı yargıya taşıması, basına yansımasından öncesinde Haluk Kürel’in başkan yardımcılığı görevi sona erdi. Ancak basına konunun yansıması üzerine Haluk Kürel’in Yakup Yamaç ile ticareti olduğu iddia edilse de ortada bir ticaret yoktu. Haluk Kürel’in tek taraflı nakit talepleri vardı. Ortada Başkan Tanır’ın iddia ettiği ticari ilişki bulunmamaktadır. Bunlar başkanın daha önceki açıklamasında da görülmektedir.”

Öte yandan Yakup Yamaç, yaşananları geçtiğimiz yıl kamuoyuna duyurmasının ardından Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, iddiaları reddetmişti.

Editör: Haber Merkezi