Bursalıların zaten en yüksek su bedelini ödediğini hatırlatan Türkoğlu, “Hatırlanacağı gibi İYİ Parti olarak yaptığımız protesto eylemleri ses getirmiş, bunun sonucunda, katı atık bedellerinin tahsilinden vaz geçilmesini sağlamıştık. Vatandaş adına asıl talebimiz ise suyun metreküp fiyatının düşürülmesiydi ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi, sadece katı atık bedelinin yansıtılmamasına karar vererek, tabiri caizse ‘Ali Cengiz Oyunu’ yapmıştı. Ancak bu bile, faturalarda belli bir azalma sağlamıştı.

Hayri Türkyılmaz’ın Mudanya Belediyesi adına açtığı davada vatandaşın aleyhine çıkan karar, ne yazı ki, filmin başa sardırılmasana neden oldu. Sonuç olarak vatandaş yine ‘Velhasıl bu şehirde su faturaları kazıktan ibarettir’ diye isyan etmeye başlayacak.

VATANDAŞ ZATEN ZORDA

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, halkın halkın yararına olmayan bir mahkeme kararına sebep olması yanlıştır. Zaten zorda olan vatandaşa yeni bir yük getirme yerine, tam tersine, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne, suyun metreküp fiyatını azaltması yolunda ciddi bir baskı, sonuç alıcı bir muhalefet yapmalıydı” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da çağrı yapan Türkoğlu, “Büyükşehir bu karara gerekli itirazı yapmalı, belediyenin hukukçuları konuyu bir üst mahkemeye götürerek direnmeli ve mutlak surette vatandaşın lehine bir duruş sergilemelidir. Sayın Aktaş, geçim sıkıntısı içindeki vatandaşa, yeni bir yük getireceği kesin olan bu mahkeme kararına karşı somut bir çözüm geliştirmelidir” şeklinde konuştu.

KARAR NASIL GELİŞTİ?

Mudanya Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, katı atık bedellerinin su faturalarından tahsil edilme yetkisini ilçe belediyelerine devretme kararının, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme de, katı atık ücretlerinin ilçe belediyeleri yerine, eskiden olduğu gibi yine su faturaları üzerinden ödenmeye devam edilmesi yönünde kararı verdi. Böylece, katı atık bedellerinin yeniden BUSKİ tarafından tahsil edilmesinin önü açılmış oldu.

Mahkeme kararında, “İlçe belediyeleri tarafından toplanan ve taşınan evsel katı atıkların Bursa Büyükşehir Belediyesi tesislerinde bertaraf edildiği, evsel katı atıkları toplama ve taşıma sorumluluğu dışında 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri uyarınca Büyükşehir Belediyelerinin yetkili ve sorumlu olduğu açık olduğundan, katı atık bedellerinin su faturalarıyla tahsili uygulamasına son verilmesi ve bu bedellerin ilgili ilçe belediyelerince tahsil edilmesine dair Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.

BÖYLE ZAFER OLMAZ!

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da mahkeme kararını yorumlarken, “Çok önemli bir hukuk zaferine daha imza attık. Su faturalarını düzenleme ve tahsil etme yetkisi BUSKİ’ye aittir. Mahkeme, İlçe belediyeleri tarafından katı atık bedellerinin toplanmasını hukuka uygun bulmadı. Belediyemizin kazandığı dava, diğer ilçe belediyelerine de emsal olacak. Doğrular kazanmaya devam ediyor” demişti.

Editör: Haber Merkezi