Diyanet İşleri Başkanlığı, ülke genelindeki cami ve personel sayısını resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaştı. Resmi rakamlara göre; ülke nüfusunun yüzde 19’unu barındıran mega kent İstanbul’da 3 bin 500’ü aşkın cami bulunuyor. Nüfusu 3 milyonu aşan Bursa’da ise bin 800 cami ibadete açık bulunuyor. Kentte her 1667 kişiye bir cami düşüyor. Bursa Müftülüğü bünyesinde ise tam 2 bin 992 personel görev yapıyor. Bu rakamlara müftüler, vaizler, müezzin ve imamlar ile Kur’an Kursu öğreticilerinin de dahil olduğu açıklandı.

Ülke genelinde ise toplam personel sayısı 105 bini aşan Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bursa Müftülüğü’nün kentteki cami cemaatine yönelik hizmetlerinin yetersiz kalması ise tepkilere sebep oluyor. Bursalı vatandaşlar; “Camii cemaatinin yaş ortalaması 65 civarında. Keşke bu rakam 40’lı yaşlara inse. Camilere daha çok gençlerin gitmesi, bir takım din istismarcılarının da önüne geçecektir. Diyanet ve müftülükler, gençlere yeterince kucak açmadığı için ne idüğü belli olmayan bazı istismarcılar, gözlerini maneviyat boşlukta bulunan gençlere dikiyor” diye tepkilerini dile getiriyor.

Halen kaba inşaatı devam eden onlarca cami var.

EN AZ CAMİ TUNCELİ’DE

Resmi verilere göre; en az cami ise 93 ile Tunceli’de bulunuyor. Bu kenti 168 ile emekliler şehri Yalova izliyor. Ülke genelinde 2009 senesinde 81 bin 851 cami bulunurken bu sayı 2020 senesinde 90 bini aştı. İstanbul’da 3 bin 500, Ankara’da 3 bin 160, İzmir’de bin 920 cami ibadete açık bulunuyor.

 Tunceli'deki Tarihi Sağman Camii

Editör: Haber Merkezi