Küçük esnafı perişan eden zincir marketler, şehirlerin her semtini, sokağını işgal etti. Küçük işletmelerin kepenk kapatmasına neden olmaları tepki çekiyor. Yaşanan ekonomik sıkıntıya rağmen Bursa’nın İznik ilçesinde bakkal dükkanı işleten 58 yaşındaki Nurettin Dişli, çevresindeki insanların takdirini kazanıyor.

SANAT OKULUNDA MEZUN OLMUŞ

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları, Bursa’nın  İznik Belediyesi tarafından belgeselleştirilmeye devam ediliyor. Bu çerçevede 41 yıldır İznik’te seyyar ve normal bakkalcılık yaparak geçimini sağlayan Nurettin Dişli'nin icra ettiği mesleğini hala aynı heyecanla devam ettirdiği ele alındı. İznik’e bağlı Kutluca Mahallesinde 1965 yılında dünyaya gelen Nurettin Dişli, ilkokulu okuduktan sonra İstanbul’un yolunu tuttu. İstanbul'da sanat okulunda otomotiv boya bölümünü bitiren Dişli, İznik’e döndükten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu Kur’an-ı Kerim kursunu da başarıyla bitirir. Okulda arkadaşlarına defter kalem getirip satarak başladığı meslek hayatına ilk önce köyünde açtığı bakkal ile daha sonra da İznik’te açtığı bakkal ile devam ettirdi.

KÖYLERİ BAKKALSIZ BIRAKMAK İSTEMEDİM”

Bakkal mesleğinde geçirdiği 41 yılı o günleri yaşarcasına anlatan Nurettin Dişli, "Bu mesleğe çok çilelerle başladık. Köylerimizde kışlar çok çetin geçiyordu. Normal zamanlarda İznik’ten köye at kiralayarak malzemeleri taşıyorduk. Buda çok zaman alıyordu. O zaman bir köyde ne lazımsa İznik’ten götürüyordum. Takas usulüyle buğday, arpa, yumurta gibi ürünlerle satış yaptığımızda oluyordu. Köyden İznik’e inip bakkal açınca da köyleri bakkalsız bırakmak istemedim. Yine bir araç alarak seyyar bakkallık yapmaya başladım. Halen buna devam ediyorum. Köylerde en çok yolumu çocuklar gözlüyor. Bakkal amca diye önümü kesiyorlar. Tabii hediyelerini de alıyorlar bizden. Benim gençlere tavsiyem çalışmaktan asla vazgeçmesinler. Hayat felsefeleri çalışmak olsun” diye konuştu.

Editör: Bilal Kayaaltı