Türkiye’nin batı şehirleri, buzdolabında büyüyen hormonlu salataya, sivri bibere benzedi. Beton ablukası altında nefes alamıyorlar.

Doğu kentlerinde ise sanayi yatırımı başta olmak üzere, tarım ve hayvancılık sistemli şekilde geriletiliyor.

Sıra konuşmaya, slogan atmaya geldiğinde mangalda kül bırakmayan bazı STK yöneticileri,  başta iktidarın bakanlarına, milletvekillerine, muhalefetin vekillerine kralın çıplak olduğunu bırakın söylemeyi, sadece ceket ilikleyip, başka hesap peşinde olduklarını gizlemiyorlar.

Maalesef, “Biz de memleketimizi çok seviyor, kadim değerlere sahip çıkıyoruz” sözleri, muhabbetten öteye geçemiyor.

Neden diyecek olursanız,

Bir bakın Bursa ovasına, Yalova yolu, Yunuseli Havaalanı yolu üzerindeki allanıp pullanan cezaevinden farksız yapılara,

Dağ ilçelerindeki aşırı nüfus kaybına,

Vicdanlı gözlerle baktığınızda talanı anlayacak, kavrayacaksınız.

***

Bundan 10 ay öncesine kadar Bursa’nın kanayan yarası, akan gözyaşı, sanayi gazıyla, dumanıyla, zehirlenmediğini, gençlerin tarımdan uzaklaşması olmadığını sanan, sonra ajandasındaki ince hesapları çıkarıp yeşil kentin grileştiğini haykırıp CHP’den milletvekili aday adayı olan Mesut Şehitoğlu.

Ne yazık ki, doğduğu, gençliğinin geçtiği Muş’un garip, gureba, sanayi yatırımlarından fukara bırakılmasını, en önemlisi ise, tarım ve hayvancılığın bitirilmesine sessiz kalması, hemşerilerini memleketine yatırım yapmaya yönlendirecek liyakatli adımlara gerek duymaması siyasetin geldiği noktayı özetliyor.

Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra.

Geçen akşam,

Bursa Adıyamanlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği, Bursa Ağrı ili ve ilçeleri Derneği, Bursa Batmanlılar İl Derneği, Bursa Bingöllüler Derneği, Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu, Bursa Erzincanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Bursa Gaziantepliler Derneği, Bursa Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu, Bursa Mardinliler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Bursa Malatyalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Bursa Muş Dernekler Federasyonu, Bursa Muşlular Derneği, Bursa Siirt Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bursa Şanlıurfalılar Derneği, Bursa Van Dernekleri Derneği, Bursa Bitlisliler Kültür ve Dayanışma Derneği Bursa Diyarbakır Kültür Yardımlaşma Dayanışma Federasyonu başkan ve yöneticileri 14 Mayıs seçimi öncesi siyasi partilere adaylık sürecinde mesaj gönderdiler.

Muş Dernekler Federasyonu Başkanı Mahmut Asya, okuduğu basın açıklamasında,  yaşam kalitesinin yükseltilmesinden, kültürel mozaiklerin entegrasyonundan, şu ana kadar bir türlü yarını belirlenemeyen Bursa’nın yarınlarını belirleyecek siyasi kadroların adalet ve liyakat ilkeleri gözetilerek belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Amma velakin…

Bir kere olsun mevcut iktidarın Bursa’daki vekillerine, mevcut dernek başkanları, tersine göçle ilgili proje sunmuşlar mıdır?

Veya 10 senedir gelemeyen hızlı trenle ilgili yine AK Parti’nin şu anki milletvekillerine, kaşlarını çatma gereği duymuşlar mıdır?

Benimki merak işte,

Aynı dernek yöneticilerinin doğu ve güney doğu şehirlerine tersine göçü başlatan adımları olmuş mudur?

Yoksa…

Yöresellik adı altında, senede bir kere, bu işi ticarete döken, kalitesi tartışılır, merdiven altı gıdaların kurulan çadır tiyatrolarında sunulması, daha liyakatli, daha kolaycılık olarak mı değerlendiriliyor!

Dernek başkanları muhteremler,

Öncelikli hedefimiz, Konya kadar büyük bir yüz ölçüme sahip olan Hollanda’nın tarım ve hayvancılıkta nasıl dünyanın parmakla gösterilen ülkesi olduğuna kafa yormalıyız.

Tek dert ve tasa, müteahhitlik, inşaatçılık kolaycılığı değil, yakılan, yıkılan, 'beyaz Toroslu' alçakların zulmüne maruz kalan doğu ve güneydoğu illerinin nüfusunu büyütmek olmalı.

Yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden ayağa kaldırılması için çaba sarf edilmeli.

Her şehre üniversite açmanın marifet olmadığını, bu çatıların altındaki fakültelerden mezun olanların, üç harfli marketlerde kasiyerlik yapmaları, ülkemizin yarınlarının yok edildiğinin şuuruyla hareket edip, bakana, bakmayana, vekili, bürokrata burası çıkmaz sokak demedikten sonra.

İllerin yarınları, geleceği basın metinlerine yazıldığıyla kalır.

***

Hemşeriniz Muhammet Müfit Aydın’a sorun bakalım, Bursa’nın betonlaşmasının önüne geçmek için, hangi belediye başkanına tepki göstermiş, kralın çıplak olduğunu ilan etmiş!

Aydın’a, aldığı vekil maaşını hak edecek ne yapmış, TBMM’de kaç tane önerge vermiş, Bitlis, Ağrı, Van, Diyarbakır ve Muş’ta gerileyen hayvancılıkla ilgili, hala canlı hayvan ithal eden kerameti kendisinde saklı Tarım ve Hayvancılık Bakanı Vahit Kirişçi’ye, üreticinin kirişini kırdın diyebilecek feraseti gösterebilmiş midir?  

Kaçınız Bursa’nın sokaklarına, caddelerine, mahallelerine, okul bahçelerine fidan dikti?

Bizim şehrimizin dağ ilçelerinden Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan’da tarım ve hayvancılık neredeyse bitme noktasına gelirken, sizlerin misafiri olan iktidarın ve muhalefetin Bursa vekillerinin ezberini bozacak söz ve eylemde bulunabildiniz mi?

Maden adalet ve liyakatten bahsediyorsunuz, elinizi taşın altına koyun, vakit kaybetmeden ‘asil’ olmak varken, vekilliğe ne gerek var.