Özellikle pişirme için kullanılan bakır gereçlerin havayla teması neticesinde oluşan zararları önleyerek sağlıklı bir alaşım sağlayan kalay; hem bakırı, hem içinde pişirilen yemeği hem de insanı korumasıyla bilinirken, farklı mutfak gereçleri bu önemli mesleği geri plana itti.

Bakır kapların üretiminin hızla azalması ve insanların artık bakırdan yapılan eşyalara rağbet etmemesi, kalaycı esnafını da bitmesini ve dükkânlarını tek tek kapatmasını beraberinde getirdi.

MUTFAK KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ

Birçoğu ilerleyen yaşlarına rağmen çok az insanın kullanmaya devam ettirdiği bakır kap kacakları kalaylamayı alın teriyle sürdürmeye çalışan kalaycılar, artık çırak bulamamaktan ve bu geleneksel mesleğin yitip gitmesinden endişeleniyor. Bursa'da sayıları hızla azalan kalaycılar, çelik tencerelere günümüzde kullanılan mutfak araç gereçlerine ve kültürüne yenildiklerini söylüyorlar.

Kalay ustaları; havayla ve ateşle teması sonucu içinde pişen yemeğe zararlı madde yayan bakırın, kalaylandığı takdirde bir şifa kaynağına dönüşeceğini bilecek ve asırlarca uygulayacak kadar bilinçli olmalarıyla biliniyorlar.

Editör: Bilal Kayaaltı