Salgınla savaşta Türkiye’nin 50 milyon dozluk Çin aşısı siparişi güvenilirlik tartışmalarını hararetlendirdi. İki büyük aşı üretici şirketinden birine iki yıl önce ‘düşük standart’ cezası kesilen Çin’in geliştirdiği ‘CoronaVac’ın sonuçlarına ilişkin net veri ortaya konmadı.

Karar Gazetesi’nde yer alan habere göre, testlerin Körfez ülkeleri, Endonezya, Kuzey Kore gibi ülkelerde yapılması ve ekim ayında bir kişinin ölümü nedeniyle deneylerin askıya alınması da soru işaretlerini artırdı.

UĞUR HOCANIN AŞISI İÇİN ANLAŞMA YAPILSIN

Prof Dr. Mehmet Ceyhan “Çalışmalar tam sonuçlanmadı. Etkinliğiyle ilgili fazla veri yok” dedi. Çin aşısı dışındaki seçeneklerin eczanede satışının ise muhafaza şartları nedeniyle mümkün olmadığını belirtti.

Fiyatı yüksek Çin aşısına alternatif oluşturulması gerektiği belirtildi. ‘Türk doktor başarısı’ diye alkışlanan Türkiye’de de denemeleri yapılan yüksek başarılı BionTech aşısıyla ilgili anlaşma yapılmaması eleştiri konusu oldu.

İLK ÇİN AŞISI 11 ARALIK’TA YAPILACAK

Çin’in, virüsün ilk görüldüğü Hubei eyaletinde salgını nasıl dünyadan gizlemeye çalıştığını, Hastalık Kontrol Merkezi’nden sızan gizli belgeler ortaya koydu.

Buna göre başarısız uygulama nedeniyle ilk testlerin çoğu negatif çıktı. İlerleyen günlerde gerçek veriler de dünyayla paylaşılmadı. Salgının merkezi Wuhan olarak gösterilmesine rağmen komşu şehirlerde 20 kat fazla vaka vardı.

SEÇENEK SUNULMADI

Kovid’e karşı aşı çalışmalarında son aşamaya gelindi. Batılı başkentler Pfizer, Moderna gibi başarı oranlarını açıklayan şirketlerle anlaşmalar yaparken, Türkiye’nin güvenliği şüpheli Çin aşısını tek alternatif olarak sürdürmesi tartışma yaratıyor. Fiyatı da diğer aşılardan aşağı olmayan ‘CoronaVac’ın vatandaşa tek seçenek olarak sunulması yerine daha somut verileri olan çalışmalara ulaşılması gerektiği belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Koca’nın Çin’in ürettiği koronavirüs aşısı için 50 milyon dozluk anlaşma yapıldığına ilişkin açıklaması ‘CoronaVac’ın ne kadar güvenli olduğuna ilişkin tartışmalara yol açtı. Moderna, Pfizer/Biontech ile birlikte Oxford’un AstraZeneca ile geliştirdiği çalışmalara ilişkin başarı oranları açıklandı.

ABD ve İngiltere’den sonra 8 milyon nüfuslu İsrail, iki doz kullanılan Pfizer/BionTech aşısı için 8 milyon adetlik sözleşme yaptı. AB’nin de yüzde 95 başarı açıklayan şirkete 300 milyon doz karşılığında 4.6 milyar euro ödeyeceği kaydedildi. Ancak Türkiye’de de denemeleri yürütülen Çin aşına ilişkin somut verilerin ortaya konmaması soru işaretlerini artırdı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan “Çin aşısının etkinliği ile ilgili açıkçası çok bir veri yok. Henüz Türkiye’deki çalışmaların hiçbiri tam anlamıyla neticelenmiş değil. Açıklanan bilgilerin bir çoğu da bilimsel veri şeklinde değil daha çok firmaların ya da aşıyı geliştirenlerin basın açıklamalarıyla oldu” dedi.

Editör: Haber Merkezi