Binlerce kişi EYT’den yararlanamamasının mağduriyetini gidermek için siyasi destek arayışında bulunmaktadır.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI HAKKINI İSTİYOR

Staj mağdurları, Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun gibi illerde dernekler kurarak örgütlenmekte ve federasyon çatısı altında bir araya gelerek seslerini daha güçlü bir şekilde duyurmaya çalışmaktadır. Ayrıca sosyal medyada da örgütlenen staj mağdurları, seslerini duyurmak için çaba sarf etmektedir.

ERDOĞAN’DAN SES YOK

Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Bunlar bir çalışan değil, öğrencidirler” diyerek staj sigortasının EYT kapsamına girmediğini belirtmiş ve kapıyı kapatmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip  Erdoğan’ın da staj ve çıraklık durumuna ilişkin açıklama yapmaması, staj mağdurlarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

Staj mağdurları, prim ve yıl şartlarını yerine getirmelerine rağmen 8 Eylül 1999’da yapılan yasa değişikliğiyle emekli olmayı beklemektedir. Kendilerini “EYT” mağduru olarak adlandıran bu kişiler, önceden 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadının 38, erkeğin ise 43 yaşında emekli olabildiği dönemde emeklilik hakkını kaybetmiştir. Yasa değişikliğiyle birlikte emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş koşulları aranmaya başlanmıştır.

Staj ve çıraklık mağdurları, 8 Eylül 1999’dan önce SGK’da kaydı bulunan ve çıraklık yapan kişilerin şartı aranmaksızın, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayarak emekli olma hakkını talep etmektedir. Bu taleplerini dile getirerek mağduriyetlerinin giderilmesini istemektedirler.

Editör: Bilal Kayaaltı