Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bursa için canla başla’ sloganına hangi Bursalı itiraz edebilir veya bu kentte yaşayanlar kaşlarını çata bilir?

Ama icraatlar slogandan öteye geçmez, liyakat, şehre olan aşk yöneticilerin yüreğinden çok dilindeyse, hayal kırıklığına uğruyorsun.

Bursa’ya daha çok turist gelsin, dünya tanısın diye turizm çalıştayları, tanıtımları için milyonlar harcanıyor ama…

Bu organizasyonları tertipleyenler inanın gece yastığa başını koyduklarında, attıkları adımların ciddiyetini fark edemiyorlar!

Neden mi?

Tarih aksına komşu Cumhuriyet Caddesi, nostalji tramvayının güzergahı, onlarca esnafın olduğu, yerli ve yabancı turistlerin merak edip geldiği mekan, kağıt mendil satan bazı satıcı kılıklıların işgali altında.

Bu şahıslar, yaşlı kadınlara, genç bayanlara mendil gösterip, taciz edercesine zorla para istiyorlar.

Gözlerine kestirdikleri erkekler de aynı muameleyle karşılaşıyor.

Her sabah Mustafakemalpaşa’dan Bursa’ya gelip, Cumhuriyet Caddesi’nde işe çıkıyorlar!

Kağıt mendil satıyoruz algısıyla, ‘açız, ekmek parası verin abla, teyze, abi, amca’ diyerek, vatandaşı taciz edip, korkutuyorlar.

Dün, bedavadan para kazanmanın yoluna çıkanları yaklaşık 20 dakika gözlemledim.

Kadınları korkutuyorlar, yabancı turistlerin peşinden ayrılmıyorlar. Çocuklu annelere kendilerini acındırıyor, ‘Karnım aç, ne olur alın bir mendil’ duygu sömürüsüyle insanları bıktırıyorlar.

Sabahtan akşama kadar Cumhuriyet Caddesi’nde kafasına göre hareket edenler çok rahat. Nedenine gelince, Büyükşehir zabıtasını ara ki bulasın!

Mahalle baskısı oluşturmayı akıl eden yok!

Resmi araçla devriye gezen polis, mendilcilerle neden muhatap olmuyor, anlamış değilim. Zaten, polisin geldiğini gören bu arkadaşlar anında sağa, sola kaçışmaları da, manzarayı acayipleştiriyor!

Saçmalığa bir an önce son verilmeli, amaçları mendil satmaktan öte, vatandaşı taciz eder gibi dilencilik olan, zorla para isteyen şahıslarla samimi köprüler kurulmalı.

İşten çok, korkutarak para toplamaları engellenmeli.

Buradan yola çıkarak, Bursa’yı yönetenler zahmet olmazsa Cumhuriyet Caddesi’nde yürümeleri, manzarayı dünya gözüyle görmelerini tavsiye ediyorum.

Düşünsenize, Berlin’e, Londra’ya, Lizbon’a veya dünyanın farklı bir ülkesinin şehirlerine tatil için gelmişsiniz, bir anda karşınıza çıkan mendil satıcıları sizi rahatsız etse, para istemek için çeşitli yöntemler deneseler,

Yurda döndüğünüzde tarihi ve doğal güzellikleri unutup, çevrenize musallat olanları, sizi nasıl taciz ettiklerini hatıra olarak anlatacağınızda eminim.