Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık Şirketi tarafından bu yıl 26’ncı kez düzenlenen HOMETEX, dünyadan gelen sektör profesyonellerini ağırlıyor. Fuar, toplamda 650 firmaya ev sahipliği yaparken, yurt dışından da 60 yabancı katılımcı firma ilgi gösteriyor. Organizasyonda, Bursa’dan 260 civarında sanayici yabancı alıcılarla buluşacak. Fuarların Türkiye’nin ihracatı ve tanıtımına büyük katkısı olduğunu dile getiren AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa’nın dış ticarete olan katkısının 25 milyar dolar olduğunu belirtti.

“ÜLKEMİZİN TANITIMINI YAPIYORUZ”

İş insanı Davut Gürkan, şöyle konuştu, “Bu fuar bizim için çok önemli. 26 yıldır bu organizasyon devam ediyor, sadece pandemi sürecinde ara vermek zorunda kaldık. Sektörle ilgili bütün çalışmalarda iki yılın birikimi var. Fuara 650 firma katılıyor. Bunun 60’ı yabancı. 260 civarında da Bursa’dan katılımcılarımız var. Daha önce bir başka kuruluş tarafından fuar organize ediliyordu. Ama bu sene BTSO ve KFA fuarcılıkla beraber organizasyonu gerçekleştiriyoruz, hakikaten çok başarılı bir başlangıç oldu. Bu fuarın en önemli özelliği uluslararası fuar mahiyetinde olması. Dolayısıyla ülke ülke dolaşmaktansa, yurt dışındaki firmaları davet edip, ülkemizde, kendi yerimizde ürünlerimizin tanıtımını yapıp satış yapmak daha kolay oluyor. Aynı zamanda HOMTEX’in reklamları dünyanın çeşitli noktalarında çıkıyor, böylelikle ülkemizin de tanıtımını yapmış oluyoruz. Buradan yola çıkarak, Türkiye’nin ihracattaki payını daha da arttırmak için yoğun çaba sarf ediyor, üretimle birlikte istihdamı da arttırıyoruz” dedi.

“BURKAY’IN İHRACATÇIYA ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR”

Üretimle birlikte, istihdamın yanı sıra ihracatın arttığını dile getiren Gürkan, “Bursa Türkiye’nin en özellikli olan şehri. İhracat fazlası veren bir kent. Yaklaşık 8 milyar dolar ihracat fazlası veriyor Bursa. 25 milyar dolar ihracat hacmimiz var. Bunun 17 milyar dolarıyla direk ihracat yapıyoruz. Dolayısıyla dış ticaret hacmindeki 8 milyar dolarlık fazlalığımızla Türkiye’nin nadir şehri olarak öne çıkıyoruz. Bursa’nın ihracattaki değerini ortaya koymak için bir örnek vermek gerekirse, Azerbaycan doğalgaz ve petrolle 13 milyar dolar gelir elde ederken, biz sadece Bursa olarak 17 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Türkiye genelinde zaman zaman ikinci veya üçüncü olsak da, bazı büyük firmalarımız Bursa dışında vergi ve beyanlarını vermelerinden dolayı da kaybımız oluyor. Onlar da vergilerini Bursa’ya vermiş olsalar, biz İstanbul’a rağmen yine birinciliğe oynarız diye düşünüyorum. Ama Bursa Türkiye için sanayi ve ihracat anlamında olmazsa olmaz potansiyele sahip şehirlerimizden bir tanesi. BTSO’nun yaptığı girişimcilik, sanayicinin yanında olmasını ve katkıları önemsiyoruz. KFA fuarcılığın da birçok ülkede organizasyonlar yapması ihracatımızı olumlu manada etkiliyor. Bu adımlarımızda BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın vizyonunu da not etmeliyiz. Sadece yerelde değil, ulusal bazda da, hükümet nezdindeki çalışmalarında da ihracatçıya çok büyük katkıları var. Burkay, Bursa’da istihdamın ve üretimin artmasında hakikaten öncü rol üstleniyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi