İşçilere yapılan maaş zammının ardından sosyal yardımların oranları da sevindirmeye başladı. Artışlar desteğe ihtiyacı olanları sevindirecek.

Milyonarca asgari ücretli çalışanın maaşı 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere arttı. Asgari ücrete yapılan ara zamla birlikte yeni asgari ücret net 11 bin 402 TL’ye yükseldi. Asgari ücrete gelen zammın ardından gözler sosyal yardımlara çevrildi. Sosyal yardım tutarlarında artış olacak mı, sosyal yardım tutarları ne kadar olacak, ne kadar artacak, devlet ödenekleri artacak mı gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. Merak edilen detaylar şöyle…

EVDE BAKIM MAAŞI EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ ARTIŞLA BELİRLENECEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanmakta olan evde bakım maaşı ödemeleri ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Evde bakım maaşı tutarında güncelleme olup olmayacağı, evde bakım maaşı tutarının artıp artmayacağı merak ediliyor. Evde bakım maaşı zammının Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yapılacak zammın ardından açıklanması bekleniyor. Belirli şartları bulunan evde bakım maaşı, ağır engelli raporu bulunan ve temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan vatandaşlara verilen bir sosyal destektir.

 EMEKLİ VE MEMUR ZAMLARI MERAK EDİLİYOR

Geçtiğimiz haftalarda asgari ücret zammı belli olmuş ve milyonlarca asgari ücretlinin maaşı 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 11 bin 402 TL’ye yükselmişti. Asgari ücrete gelen zamla beraber sosyal yardımlar da araştırılmaya başlandı. Sosyal desteklerden biri olan evde bakım maaşına zam yapılıp yapılmayacağı ve evde bakım maaşının ne kadar olacağı araştırılmaya başlandı. Evde bakım maaşı, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamla beraber artacak. Evde bakım maaşı başvuruları için ise engelli bireyin ikamet etmekte olduğu ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl veya İlçe Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvuru değerlendirilmeye alınır ve bu süreçte bakıma muhtaçlık durumu, gelir kriteri ve sağlık kurulu raporunda belirtilen ağır engellilik gibi bilgiler incelenir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda hak sahibi olanların evde bakım maaşı ödemeleri hesaplarına yatırılır. Evde bakım maaşı ödemeleri her ayın 15’i ve 31’i arasında hesaplara yatırılmaktadır. Evde bakım maaşı ödeme bilgisi sorgulaması e-Devlet sistemi üzerinden veya SMS yolu ile yapılabilmektedir. T.C. Kimlik Numarası veya e-Devlet şifresi ile giriş yapılarak evde bakım ödemesi sorgulamasını kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: Bilal Kayaaltı