Hikayesi filmlere konu olan Mehran Karimi Nasseri,18 yıl yaşadığı Paris Charles de Gaulle Havalimanı'nda hayatını kaybetti.

Nasseri 1988-2006 yılları arasında havalimanının 2F terminalinde küçük bir alanda yaşamıştı. BBC Türkçe'de yer alan habere göre; 1999'da mülteci statüsü alan ve 2006'da havalimanından ayrılan Nasseri, birkaç hafta önce yeniden havalimanına dönmüştü. Nasseri'nin doğal sebeplerden ötürü hayatını kaybettiği açıklandı.

MÜLTECİ STATÜSÜ ALANA KADAR HAVALİMANINDA YAŞADI

İranlı mültecinin yaşamı yönetmen Steven Spielberg'ün 2004 yapımı, başrollerini Tom Hanks ve Catherine Zeta-Jones'un oynadığı The Terminal filmine de konu olmuştu.

1945 yılında İran'ın Huzistan eyaletinde doğmuş olan Nasseri, annesini aramak üzere ülkesini terk ederek Avrupa'ya gitmişti. Birkaç yıl Belçika'da yaşadıktan sonra İngiltere, Hollanda ve Almanya'ya geçmeye çalıştı ancak "doğru mülteci belgelelerine sahip olmadığı" gerekçesiyle bu ülkelerden sınır dışı edildi.

Nasseri ardından Fransa'nın başkenti Paris'e giderek, Roissy - Charles de Gaulle Havalimanı'nın bir köşesini "evi" haline getirdi ve 18 yıl burada yaşadı.

1999'da Fransa'dan mülteci statüsü ve oturum izni alan Nasseri, 2006'ya kadar havalimanında yaşamayı sürdürdü.

HAVALİMANINDA YAZDI, OKUDU, HAYATI BÖYLE GEÇTİ

Nasseri sığındığı havalimanı bankında, sahip olduğu eşyaların arasında günlerini kitap ve gazete okuyarak, ve hayatını yazarak geçirdi.

Uluslararası basının ilgisini çeken Nasseri'nin hikayesi Hollywood'a kadar ulaştı ve The Terminal filmine ilham verdi.

Filmin ardından kendisine yönelik ilginin daha da arttığı Nasseri, bir gazeteciye, kendisine "Sir Alfred" ismiyle hitap edilmesini istediğini söylemişti.

YAŞAMINI FİLMDEN KAZANDIĞI PARAYLA SÜRDÜRDÜ

2006'da yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle havalimanından hastaneye kaldırılan Nasseri, iyileşmesinin ardından bir otelde yaşamaya başladı.

Fransız gazetesi Libération, Nasseri'nin yaşamını filmden kazandığı parayla sürdürdüğünü aktarmıştı.

Charles de Gaulle Havalimanı yetkilileri, Nasseri'nin birkaç hafta önce yeniden havalimanına döndüğünü ve burada hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yetkililer Nasseri'nin üstünde birkaç bin euro nakit bulunduğunu da belirtti.

Editör: Haber Merkezi