Sanayi devi Almanya'da meydana gelen sel felaketinde en az 90 kişi yaşamını yitirdi., 300’den fazla kişiden hala haber alınamıyor. Çarşamba günündeki itibaren ülkenin batısındaki Kuzey Ren-Vestfalya ile Rheinland Pfalz eyaletlerini etkisi altına alan şiddetli yağış sonucunda pek çok yerleşimde su baskınları yaşandı, nehirler taştı, evler yıkıldı.

Bonn'un güneybatısındaki Euskirchen'de resmi açıklamalara göre 15 kişi su taşkınında hayatını kaybetti. Rheinland Pfalz eyaletine bağlı Ahrweiler'da ise 18 kişi can verdi; kayıp 70 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Bölgedeki felakete Ahr Nehri'nin taşmasının neden olduğu bildirildi. Nehir kenarında yer alan 6 evin taşkında yıkıldığı kaydedildi. Bölgedeki çalışmalara katılan kurtarma ve polis ekiplerine takviye olarak yüzlerce asker de Ahrweiler'a gönderildi. Orduya ait araçlar toprak kayması sonucu kapanan yolları açmaya çalışıyor, helikopterler evlerinin çatılarında mahsur kalanları tahliye ediyor.

"Böyle felaket görmedim"

Sabaha karşı saat 02.00'de yapılan uyarıyla evini terk ettiğini söyleyen 63 yaşındaki bir Ahweiler sakini, "Böyle bir felaket görmedim, nehrin bu kadar kısa sürede taştığına hiç tanık olmadım" dedi.

Rheinland Pfalz Başbakanı Malu Dreyer, "Bu bir felaket, acil durum ekiplerimiz canları pahasına kurtarma çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

İki itfaiyeci öldü

Diğer can kayıpları farklı Kuzey Ren-Vestfalya'daki farklı yerleşimlerde, evleri su basması sonucu gerçekleşti. Eyalette ölenlerden ikisi, sele kapılanları kurtarmaya çalışırken can veren iftaiye görevlileri.

Aynı bölgede yer alan Bad Neuenahr'da çok sayıda araç sele kapıldı, devrilen ağaçlarla beraber yollar enkaz alanına döndü.

Merkel'den yardım sözü

ABD'ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Angela Merkel hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve selden etkilenenlere yardım sözü verdi. Washington'da gazetecilere açıklama yapan Merkel, hükümetin felaketzedelere nasıl edebileceği konusunda maliye ve içişleri bakanlarıyla temasta olduğunu söyledi. Merkel ayrıca, birçok ülkenin Almanya ile dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, farklı ülkelerden yardım teklifleri aldıklarını ifade etti.

25 ev tamamen çökebilir

Selden en fazla etkilenenlerin başında gelen Schuld bölgesinde 25 evin tamamen çökmek üzere olduğu bildirildi.

Leverkusen'de sel riskiyle karşı karşıya olan bir hastaneden 400 kişi tahliye edildi.

Şiddetli yağışlar Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'da da toplu taşımayı aksattı, bölgede birçok tren seferi iptal oldu.

Yakın tarihin en büyük felaketlerinden

Yaşanan sel, Almanya'da yakında tarihte meydana gelen büyük sel felaketlerinden biri oldu. 2002 yılındaki su baskınlarında Almanya'da 21 kişi orta Avrupa genelinde ise 100'den fazla kişi ölmüştü.

Meteoroloji uzmanlar şiddetli yağışların Perşembe ve Cuma günü ülkenin güneybatısında etkili olmaya devam edeceğini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi