Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi (SDA) kurucusu olan Hasan Çengiç’in kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı. Savaş döneminde Savunma Bakanlığı yapan Çengiç’in cenazesi yarın Saraybosna’daki Gazi Hüsrev Bey Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacağı bildirildi.

BOSNA ORDUSUNDA GÖREV ALDI

Saraybosna'da 1983 yılında Genç Müslümanlar’a yönelik davada Aliya İzetbegoviç ile birlikte yargılanarak dokuz yıl hapse mahkum edilen Çengiç, hayatını Bosna Hersek’in ve Bosnalıların savunmasına adayan isimlerden biri olarak öne çıkıyordu. 1992-96 yılları arasında Bosna Hersek Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’nın yurt dışı lojistik şefi olarak görev yapan Çengiç, savaş döneminde Tahran ve İstanbul’da yaşamış ve Bosna Hersek ordusuna destek için çaba göstermişti.

SARAYBOSNA ÜNİVERİSTESİ MEZUNUYDU

Çengiç, 1996 yılı Şubat ve Aralık ayları arasında Bosna Hersek Federasyonu entite parlamentosu ve Bosna Hersek parlamentosunda da görev yapmıştı. İslam Birliği Meclis Başkanlığı görevlerinde de bulunan Çengiç, Boşnakça’nın yanı sıra İngilizce ve Arapça da biliyordu. 1957 Foça doğumlu Çengiç, Saraybosna Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuydu.

Editör: Haber Merkezi