Okyanusa açılan boğaz, ismini Tarık Bin Ziyad’dan almıştır. Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirlerinden ayırır. Siyasi olarak egemenliği üç ayrı ülkededir. Bu ülkeler, Fas, İngiltere ve İspanya’dır. Boğazdan yılda yaklaşık 7500 kadar gemi geçişi olur ve boğazın her iki kıyısının kontrolü İngiltere’dedir.

İSPANYA VE FAS

Afrika kıyısında bulunan Tanca bölgesi ise uluslararası anlaşmalar gereği, milletler arası bir statüdedir. 1713 tarihinde resmi olarak İngiltere’ye bağlanan boğaz, yıllarca çekişmelere neden olmuş, özellikle İspanya ve İngiltere arasında çeşitli sorunların oluşmasında rol oynamıştır. 2002 yılında bölge halkının referandumu ile iki ülkenin egemenlik paylaşımına karar alınmıştır. Boğaz ayrıca, Fas ve İspanya’ya kıyısı olan deniz arasıdır.

TARIK BİN ZİYAD VE CEBELİTARIK

Çok önceleri “Calpe” adı ile anılan boğaz, daha sonra Arap ordu komutanı Tarık Bin Ziyad ile anılmıştır. “Cebel” Arapça, Dağ, Cebelitarık, “Tarık’ın Dağı” anlamına gelmektedir. Boğazın güvenliği için kuzey tarafına bir kale yaptırılmıştır. Kale ve boğaz 1462 yılında İspanyol egemenliği altına alınmış ve resmi olarak 1502 tarihinde İspanya’ya bağlanmıştır. 1704 tarihinde İngiltere ve Hollanda tarafından ele geçirilmiştir. 1713 tarihli Utrecth Anlaşması ile İspanyollar, kaleyi İngiliz kuvvetlerine teslim etmişlerdir.

AMERİKA VE KANADA

Bu çok önemli boğaz, Atlantik Okyanusu ile Akdeniz’in batı bölümünü bir birine bağlıyor. Bulunduğu konum açısından, ulaşımdaki kilit noktalardan biri olan boğaz, en önemli geçiş noktalarından biridir. Bu stratejik önem Süveyş kanalının açılması ile çok daha fazla artmıştır. En geniş bölümü Spartel burnu ile Trafalgar burnu arasındadır. Cebelitarık boğazı, Atlas ülkelerinin ve Afrika’nın kuzey kıyılarından İber yarımadasına kadar uzanır. Boğazın orta bölümleri en sığ alanlarıdır, ortalama 324 m civarındadır. Boğazdan okyanusa çıkıldığında, Amerika ve Kanada hemen karşı kıtada yer almaktadır.

Öte yandan ismini boğazdan alan  Cebelitarık, İberd Yarımadası'nın güney ucundadır, bu küçük ülkenin nüfusu 35 bin civarındır.

Editör: Haber Merkezi