Amerika’nın Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesine ilişkin talebini kabul eden Avusturya, Korkmaz'ı Türkiye'ye mi yoksa ABD'ye mi iade edeceği konusunda karar verecek.

AMERİKA’NIN TALEBİ ÜZERİNE TUTUKLANDI

SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD ceza yasalarına göre "kara para aklamak için komplo kurmak ve resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak" suçlamasıyla ABD'nin talebi üzerine 19 Haziran'da Avusturya'da gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. ABD'nin iade talebinde bulunduğu Sezgin Baran Korkmaz hakkında Türkiye'de de "SBK Holding'e ait altı şirketin hesaplarında yapılan incelemelerde kara para aklandığı" şüphesiyle soruşturma başlatılmıştı. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Türkiye de iade talebinde bulunurken Avusturya Wels Mahkemesi, talebin Avusturya Suçluların İadesi Kanunu'na uygun olduğu görüşüyle Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye iade edilmesine 25 Ağustos'ta karar verdi.

KARAR ŞUBAT’TA

Bir yandan ABD'nin iade başvurusunu inceleyen Avusturya Wels Mahkemesi, ABD'nin gönderdiği ek dosyaları da dikkate alarak bu talebe ilişkin kararını verdi. Mahkeme, ABD'nin iade talebini de Avusturya Suçluların İadesi Kanunu'na uygun olduğu görüşüyle kabul etti. Bu durumda Sezgin Baran Korkmaz'ın hangi ülkeye iade edileceğine Avusturya Adalet Bakanlığı karar verecek. Bakanlığın kararını Şubat ayının ilk haftasında vermesi bekleniyor.

SOYLU KORKMAZ’IN UÇAĞINA BİNMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kara para aklamaktan bu ülkede tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın uçağa binerken çekilen görüntüsü ortaya çıkmıştı. Uçağın merdivenlerinde gülerek poz veren Soylu, kamuoyunda büyük tepki görmüştü.

Editör: Haber Merkezi