Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerel saat ile sabah 6 sularında yaptığı açıklamasında Ukrayna'ya yönelik yeni bir "özel askeri operasyon" başlatıldığını belirtirken; amaçlarının Ukrayna'yı "işgal etmek değil silahsızlandırmak" olduğunu belirtti. Putin, "Ukrayna'yı Nazilerden arındıracağız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, "Dünya, Rusya'dan hesap soracak" açıklamasında bulundu. Washington'ın ilerleyen saatlerde yeni yaptırımlar duyurması bekleniyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Putin'in topyekûn işgal başlattığını" ve Ukrayna şehirlerine topçu ateşi yapıldığını bildirdi.

İşte Rusya'nın, Ukrayna'ya yeni askeri operasyonunu resmen başlattığı gün olarak tarihe geçen 24 Şubat'tan dakika dakika gelişmeler...

11.17 Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin "uluslararası düzenin temellerini sarstığını" söyledi. Kishida "Rusya'nın eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz. Hızlı bir yanıt için ABD ve uluslararası toplumla hareket edeceğiz" dedi.

11.10 Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko, Rusya'nın saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada "Topraklarımıza gireni vuracağız. Binlerce Ukrayna ve Rus askeri ölür." dedi.

Rus halkına seslenen Gerashchenko, "Siz Rus halkı yaklaşan trajediyi durdurabilirsiniz. Rus elitler, sanatçılar, ressamlar susmayın. Ukrayna, Rusya değildir ve Rusya’nın düşmanı da değildir. Bize rahat, barış içinde yaşama imkanı verin. Putin’i durdurun" dedi.

10.58 Avrupa Komisyonu, Ukrayna'ya işgal başlatan Rusya'ya yeni bir yaptırım paketi açıklayacağını duyurdu. Yeni yaptırım paketinin Rusya'nın strateji sektörünü hedef alacağı belirtildi.

10.52 Uçuş takip sitesi FlightRadar24'ün anlık verilerine göre, Ukrayna ve Rusya'nın hava sahaları kapanmasıyla uçuş trafiği böyle görünüyor:

Kaynak: Flight Radar

10.49 Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Rusya'nın saldırılarında şu ana kadar sekiz kişinin hayatını kaybettiğini, dokuz kişinin de yaralandığını açıkladı.

10.39 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden Ukrayna'ya destek mesajı verdi. Macron'un mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Fransa, Rusya'nın Ukrayna'yla savaşa girme kararını sert bir şekilde kınıyor. Rusya, askeri operasyonlarına derhal son vermelidir.

Fransa, Ukrayna'nın yanındadır. Ukraynalıların yanında yer alıyor ve savaşı sona erdirmek için ortakları ve müttefikleriyle birlikte hareket ediyor."

10.36 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'ye yardım çağrısında bulunarak "Türk yönetimine sesleniyorum Ukrayna’ya yardım ediniz. Çanakkale Boğazı’nın kapatılması için talepte bulunuyoruz" dedi.

10.33 Ukrayna Savunma Bakanlığı, askerlerinin Rus saldırısına "onurla" karşılık verdiğini ve Rus askerlerinin kayıplar yaşadığını belirtti. Kiev, BM Antlaşması'nın 51. maddesi kapsamında Rusya güçlerine 'kendini savunmak' için karşılık verdiğini belirtti.

10.31 Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Ukrayna krizine ilişkin yapılan açıklamada, "Bazı dış medyanın duyurduğu gibi Ukrayna'da Rus kuvvetlerinin işgali söz konusu değil" denildi. Açıklamada, Rusya'nın bağımsız bir ülke olduğu ve kendi çıkarları doğrultusunda kendi kararlarını alabileceği kaydedildi.

10.22 NATO üyesi Baltık ülkesi Letonya, NATO'nun 4. maddesi kapsamında üyeler arasında istişareler yapılmasını istedi.

NATO'nun 4. maddesi şöyle: "Taraflardan herhangi biri, taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır".

10.20 Ukrayna, Rusya'nın askeri ekipmanlarını Kırım üzerinden ülkenin güney doğusuna doğru taşıdığını açıkladı.

10.14: Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’den Rusya’ya karşı yaptırım uygulamasını istedi ve Rus gemilerine Boğazlar’dan geçişin kapatılması çağrısı yaptı.

10.09 Putin'in emri Rusya piyasalarına darbe vurdu. Rusya merkez bankası durumu stabilleştirmek için müdahale kararı aldığını bildirdi.

10.08 Britanya Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın saldırıya başladığı Ukrayna'ya desteğini açıkladı. Johnson, "Ukrayna'nın direnmesini umduğunu" söyledi.

Johnson "Ukraynalılar, bu karanlık zamanda Britanya'daki herkesin düşüncelerinde" dedi.

09.56 Ukrayna'da havaalanlarından patlama sesleri duyulurken Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava kuvvetleri ve hava savunma alanlarının hassas silahlarla yapılan operasyonla etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

09.54 Interfax, Ukrayna'nın başkenti Kive'in ana havalimanı Boryspil'de silah sesleri duyulduğunu aktardı

09.50 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrasında bu ülkeye uygulanması beklenen yeni yaptırım paketi konusunda acil toplantı yapacak.

09.43 Rusya destekli ayrılıkçılar, Luhansk'ta Ukrayna kontrolündeki iki köyü ele geçirdiklerini duyurdu.

09.40 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin hiçbir şekilde haklı çıkarılamayacağını kaydetti.

Ukrayna'daki insanlarla dayanışma içinde olduklarını vurgulayan Scholz, Rusya'ya askeri harekatı derhal durma çağırısında bulunarak, "G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu.

09:28 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan yeni tweet:

"Putin saldırdı ancak kimse kaçmıyor. Ordu, diplomatlar; herkes işinin başında. Ukrayna savaşıyor. Ukrayna kendini savunacak. Ukrayna kazanacak".

09.20 Wall Street Journal'a konuşan bir üst düzey Ukrayna Savuna Bakanlığı yetkilisi, "Yüzlerce Ukrayna askerinin şimdiden Rus saldırılarında öldüğüne emin olabilirsiniz" dedi.

09.14 Ukrayna sınır güvenliği, ülkeye Belarus ve Kırım'dan da saldırıldığını duyurdu. Rusya ordusu bir süre önce tatbikatlar için Belarus'a gitmiş, bu Rusya'ya Ukrayna'ya kuzeyden saldırma kapasitesi verdiği için endişe yaratmıştı.

09.06 Rusya'nın Ukrayna saldırılarının başlaması üzerine ABD Başkanı Joe Biden, Britanya Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile konuştuğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy "Putin karşıtı bir koalisyon kurulmasını, derhal yaptırımları, Ukrayna'ya savunma ve maddi destek talep ettim" dedi.

09.00 Ukrayna önceki açıklamasında ekleme yaparak ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterinin düşürüldüğünü duyurdu.

08.48 Ukrayna ordusu, hava savunma sistemlerinin ülkenin doğusunda bir Rusya uçağı düşürdüğünü duyurdu.

08.45 Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına gerekçe olarak Birleşmiş Milletler Antlaşması 51. maddesini gösterdi ve gerçekleştirilen operasyonun 'kendini savunma amaçlı' olduğunu ifade etti.

BM Antlaşması'nın 51. maddesi şöyle:

"Bu Antlaşma'nın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez"

08.35 ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve müttefiklerinin bugün yapılacak G7 zirvesinde Ukrayna'yı işgali için Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacağını belirtti.

Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan Biden, "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski bu akşam bana ulaştı ve konuşmayı şimdi bitirdik. Rusya ordusunun sebepsiz ve meşru olmayan saldırısını kınadım" dedi.

Biden, müttefikleriyle birlikte bu saldırıyı kınamak için atacakları adımları ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki tepkiyi Zelenski'ye anlattığını belirtti.

"Zelenski benden dünya liderlerine 'Putin'in saldırısına karşı açıkça konuşmalarını' ve Ukrayna halkının yanında olmalarını rica etmemi istedi" yazan Biden, "Yarın, G7 liderler toplantısında ABD ve partnerleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak" ifadelerini kullandı.

08.32 Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'daki operasyon kapsamında ülkedeki askeri tesislerin hedef alındığını açıkladı. Hassas silahların askeri altyapı, hava savunma tesisleri, askeri alanlarda kullanıldığı belirtildi.

Rusya ordusu, Ukrayna şehirlerine saldırı yapmadıklarını iddia etti ve Ukraynalı sivillerin tehdit altında olmadığını belirtti.

08.21 Ukraynalı yetkililer, bir grup Rus askerinin Odessa'ya çıkartma yaptığını; bazılarının ise sınırı geçerek Harkov kentine girdiğini bildirdi. Bu şehirler, ayrılıkçıların değil; Ukrayna ordusunun kontrolünde bulunuyordu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada roket saldırılarının Kiev dışındaki bir havalimanındaki savaş jetlerini hedef aldığını bildirdi.

Editör: Haber Merkezi