Türkiye Büyük Millet Meclis bahçesinde yetiştirilen bitkiler, Ankara’nın soğuk iklim şartları gözetilerek seralarda üretiliyor. Yetiştirilen ürünler, peyzaj çalışmaları başta olmak üzere iç mekan tasarımları ve Meclis yerleşkesinde yapılan tüm etkinliklerde kullanılıyor.

TBMM Destek Hizmetleri Başkanlığı Park ve Bahçe Hizmetlerinde görevli ziraat mühendisi Ümit Küçük, üretim faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Küçük, 16 bin metrekare üzerine kurulu alanın yaklaşık 3 bin 300 metrekaresinin kapalı yani seralar olduğunu belirterek, çiçek üretimlerinin hem açıkta hem de kapalı alanlarda yapıldığını söyledi.

6 BİN KAKTÜS VE SUKULENT

Yıllık 2 bin fidan ve çalı, 6 bin daimi yer örtüsü olarak adlandırılan bitkilerin üretiminin yapıldığını, bunların genelde açık alanda üretildiğini aktaran Küçük, "İç mekan bitkilerinde de yılda ortalama 7 bin üretimimiz var. 6 bin civarında da kaktüs ve sukulent üretiyoruz. Tıbbi aromatik bitkilerden de biberiye, adaçayı, kekik dediğimiz çiçeklerden yetiştiriyoruz. En büyük kalemimizi mevsimlik çiçekler oluşturuyor. Yılda 120 bin kışlık, 120 bin de yazlık mevsimlik çiçek üretimi yapıyoruz" dedi.

EN BÜYÜK PEYZAJ ALANI

Çiçek dikiminin yaz ve kış olmak üzere yılda iki kez yapıldığını belirten Küçük, bu mevsimde Meclis bahçelerinde en çok menekşe ve süs lahanalarının sergilendiğini anlattı. Küçük, yazın daha çok sardunya, petunya, kadife ve begonya ağırlıklı ürün yetiştirdiklerini dile getirerek, "TBMM, parlamentolar bazında bakıldığında tek denilebilecek bir üretime sahip. Dünya parlamentoları arasında hem en büyük peyzaj alanına sahibiz hem de böyle üretim tesisi olan bir parlamento yok." diye konuştu.

Antalya'da sezonu vatandaşlar açtı Antalya'da sezonu vatandaşlar açtı

KESME ÇİÇEK

Kaktüs ve sukulent üretiminin de yapıldığını aktaran Küçük, bu gruptaki çiçeklerin yüzden fazla tür ve alt türünün bulunduğunu, özellikle teraryum, aranjman ve birçok alanda bu gruptaki çiçeklerden yararlandıklarını söyledi. Küçük, kesme çiçek üretimi de yaptıklarını belirterek, mevsimine göre lilyum, karanfil ve frezya ürettiklerini, Meclisin bu anlamda da dünyada örnek olabilecek parlamentolardan biri olduğunun altını çizdi.

Editör: Bilal Kayaaltı