Erdoğan’ın Beştepe'de gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı'nın ardından ekonomide Türk Lirası'nı (TL) özendirici yeni düzenlemeleri açıkladı. Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi.

Açıklamaların öncesinde 18,3674 ile zirvesinden işlem gören dolar/TL, konuşma sonrası hızla düşüşe geçerek 12,50'ye kadar geriledi.

Eylül ayından bu yana döviz kurlarında yaşanan sert yükseliş akaryakıttan otomotive birçok sektöre yansırken, kurdaki sert düşüşlerin otomobil fiyatlarına ne zaman ve ne kadarlık bir yansıması olacağı merak ediliyor.

DÜNYA’ya konuşan sektör temsilcileri, kurdaki gerilemenin kalıcı olması durumunda otomobil fiyatlarında düşüş olabileceğini öngörürken, her markanın farklı bir politika izleyeceğini ortaya koydu.

“KUR FARKI SINIRLI YANSITILMIŞTI”

DÜNYA’ya konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, kurdaki düşüşün otomobil fiyatlarına olası etkilerini şöyle değerlendirdi: “Her marka kendi ticari politikası çerçevesinde zam uyguladı. Farklı orta vadeli döviz kuru beklentisi çerçevesinde zam yaptı veya yapmadı. Döviz kurlarının hızlı yükseldiği son haftalarda araçların fiyatlarına aynı oranlarda zamlar yapılmadı. Bu perspektiften bakıldığında önümüzdeki zaman diliminde her marka ve her modelin farklı şekilde fiyatlaması gerçekleşecek. Fiyat değişikliğine gidecek her marka, farklı yöntemler ile bunu yapacak. Fiyat değişimi modele göre de farklılık gösterecek.”

“ÇOK HIZLI REAKSİYON BEKLEMEYİN”

Bir markanın CEO’su da DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, “Eğer inişin istikrarlı olacağı kanaati oluşursa evet fiyat revizyonu ve kampanyalar olabilir. Ama biraz temkinli hareket edilir. Çok hızlı reaksiyon beklememek lazım” dedi.

ZAMLAR BEKLEMEYE ALINDI

Diğer yandan, Cumhurbaşkanı’nın açıklaması sonrasında bazı markaların bugün yapmayı planladığı zamları geri çektiği öğrenildi. Volkswagen, Fiat gibi bazı markalarda şu anda fiyat listesine ulaşılamıyor. Fiyat güncellemesi yapılıyor.

BİR AYDA YÜZDE 100 ZAM GELMİŞTİ

Döviz kuruna endeksli otomobil fiyatları, 1 ayda yüzde 50'den fazla arttı. Bazı modellerde fiyat artışı yüzde 100'ü buldu. Türkiye'de 300 bin TL'nin altında tek bir otomobil modeli kaldı.

İKİNCİ ELDE “BEKLEME” MODU

İkinci el araç fiyatlandırma ve otomotiv datası şirketi Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın, “Markaların çoğu fiyat güncelliyor. Sıfır fiyatalarında hemen bir geri gitme olmaz ama kampanyalar planlıyorlar. İkinci elde ise şu anda bir düşüş beklemiyoruz. Döviz kuru 11-12 civarında sabitlenirse yaklaşık 20 gün içinde ikinci el fiyatları da geri gelir. Ancak ve ancak kurdaki geri gelme belli bir seviyede sabitlenirse. Şu anda ikinci el otomobil almak isteyenler, almıyorlar. Bekleme moduna geçmişler. Fiyatlarda düşüş olacağı beklentisi var.”

Editör: Haber Merkezi