NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, katıldığı bir YouTube kanalında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Asgari ücretten döviz kuruna, OSB yasasından iklim değişikliğine kadar pek çok önemli konuda açıklamalar yapan Gülmez, gençlere tavsiyelerde de bulundu.

Asgari ücretin en az 5 bin TL olması gerektiğini söyleyen Gülmez, “İşveren olarak bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bildiğiniz gibi asgari ücretle çalışan bir insanın kirası var, yetiştirmesi gereken çocukları var ve çoğunlukla da eşleri çalışmıyor. Bu nedenle asgari ücretlinin teknik olarak geçinmesine olanak yok. Bu rahatlatılmalı. Çünkü bu işteki performansına da yansıyacaktır. Biz ileri teknoloji üretip bunu satan bir ülke değiliz. Asgari ücret net 5 bin TL olduğunda biz bunun vergiden de arındırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ülke olarak ihracatımızı arttırmayı hedefliyorsak, cari açığımızı kapatmayı düşünüyorsak bizim de dünyadaki rakiplerimizle yarışabilmemiz için asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılması lazım. Eğer böyle olursa istihdamda sorun olmaz” diye konuştu.

“SADECE KUR ARTMIYOR, MALİYETLER YÜKSELİYOR”

Döviz kurunun son dönemlerdeki artışını da değerlendiren Gülmez, “Teknik olarak bu durum ihracatçıyı memnun ediyor gözükse de maalesef bundan ihracatçı da faydalanamıyor. Şöyle örnek vereyim; ben işletmemin birinde yüzde 80 ihracata çalışıyorum. Buna rağmen işletmelerimde zarar ediyorum. Sebebi şu; 1 yıl önce metal fiyatlarının tonu 630 dolar civarındaydı ancak şu an tonunu 1200 dolara alıyoruz. İhracat da yapsak bizim paramızı tahsil süremiz en az 90 gün. Ben parayı tahsil edip yeniden hammadde almaya kalktığımda 800 dolar oluyor. Yani sadece kur değil, her şey artıyor. Yani ürettiğimiz malların yerine yenilerini koyamıyoruz. Bizim en büyük girdilerimiz hammadde, işçilik ve enerji. Özellikle proses yapan firmalar enerji girdisinden büyük ölçüde etkileniyor. Enerjide artışlar olur, ancak bu kadar kısa sürede bu kadar hızlı bir şekilde olmamalı” dedi.

“EĞİTİMDE KÖKLÜ BİR DEĞİŞİM LAZIM”

Türkiye’de eğitim sorununun uzun yıllardır çözülemediğini, buna ek olarak meslek liselerinin öneminin gittikçe azaldığını ifade eden Gülmez, “Ben teknik öğretmenim. Bizim dönemimizde mesleki eğitimde 1. sınıfı bitiren bir öğrenci mesleği ile ilgili tüm şeyleri biliyordu. Şimdi öyle değil. Bırak 1. sınıfı, öğrenci bulamıyoruz çünkü meslek liseleri artık tercih edilmiyor. Maalesef gelen stajyerlerimiz kaynak yapmasını dahi bilmiyorlar. Bu durum sadece ortaöğretimde değil üniversite düzeyinde de böyle. Eğitimde köklü bir değişim lazım. Eğitimin doğru planlanması sanayi için çok önemli. Örneğin, ülkenin yıllık bin tane mühendise ihtiyacı varsa bu üniversite enflasyonunda 10 bin tane mezun veriyorsunuz. Her alanda böyle bir fazlalık var. E böyle olunca da üniversite mezunlarında işsizlik oluyor. Bu sorun eğitimin ihtiyaca göre planlamasıyla hallolur ancak.” şeklinde konuştu.

Gençlere de tavsiyelerde bulunan Gülmez, “Üniversitede bölüm seçme açısından puanları hangi bölümü tutuyorsa ona gitmemeliler. Sektörleri iyi analiz etmeliler. Eğer ihtiyaç yoksa mesleki eğitime yönelsinler.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi